23.9 C
Σάμος
24/04/2024
Σαμιακά

Το σχέδιο της κυβέρνησης για οικονομία, επιχειρήσεις και τουρισμό

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, με φόντο τη σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον κορονοϊό, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Προηγήθηκε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους υπουργούς να εξειδικεύουν το πρόγραμμα.

Σταϊκούρας: Σχέδιο σε τέσσερις φάσεις

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι συνέπειες της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα είναι μεγάλες και η έκβαση είναι αβέβαιη.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για σχέδιο σε τέσσερις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είχαμε περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Όπως είπε, δόθηκαν μεταξύ άλλων φορολογικά κίνητρα, ενώ έγιναν μειώσεις ενοικίων.

Σε δεύτερη φάση, η οποία αφορά τη σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων, είπε πως η κυβέρνηση διατήρησε κάποια από τα μέτρα της πρώτης φάσης, απλώνοντας δίχτυ προστασίας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Η τρίτη φάση, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, αφορά την προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας, με βάση τέσσερις πυλώνες που αφορούν την απασχόληση, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα φορολογικά μέτρα και το ιδιωτικό χρέος.

Η τέταρτη φάση από το φθινόπωρο θα έχει να κάνει με την ανάταξη της οικονομίας, βάσει πολιτικών με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στα πεδία της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ώστε η χώρα να μπει σε τροχιά.

15 μέτρα

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε 15 μέτρα:

Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων σε τουρισμό εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό, τουρισμό.Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης απασχόλησης.Παρέχεται επίδομα ανεργίας σε εποχικά εργαζόμενους που δεν θα εργαστούν φέτος.Δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων βεβαιωμένων οφειλών σε κλειστές επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή έχουν το δικαίωμα αναστολής δόσεων.Επεκτείνεται η μείωση ενοικίου σε επιχειρήσεις που πλήττονται και για τον μήνα Ιούνιο.

Επίσης:

Για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστέλλεται η καταβολή οφειλών.Χορηγείται δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση την απώλεια τζίρου από Μάρτιο έως Μάιο. Το αδιάθετο ποσό περνά στη δεύτερη φάση.Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση του τζίρου κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο με βάση τα στοιχεία τζίρου.Μειώνεται το ΦΠΑ στις μεταφορές στο 13% από 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου.Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά την ίδια περίοδο.

Τέλος:

Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως 31 Οκτωβρίου.Μειώνεται ο ΦΠΑ στα σινεμά από 24% σε 13% έως 31 Οκτωβρίου.Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα έξοδα των επιχειρήσεων.Δημιουργείται εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί όσους πλήττονται και έχουν δάνεια. Καλύπτονται όλα τα κόκκινα δάνεια για τους πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία. Ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες και υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν και έχουν κόκκινο δάνειο.

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ.

Βρούτσης: Τα μέτρα για τους εργαζομένους και τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Γιάννης Βρούτσης είπε πως στο επίκεντρο της πολιτικής παραμένει ο εργαζόμενος. Ο κ. Βρούτσης μίλησε για νέα φάση στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας σε τρεις άξονες: επέκταση του υφιστάμενου πλαισίου έως τον Ιούνιο, πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ενίσχυση εποχικών εργαζομένων.

Για τον Μάιο, όπως είπε, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μπορούν να κρατήσουν έως 60% των εργαζομένων σε αναστολή. Για τις κλειστές επιχειρήσεις, είναι δυνατή η αναστολή στο 100% των εργαζομένων. Το ύψος αποζημίωσης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι 534 ευρώ, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας.

Για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παρατείνεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης στο 100% των εργαζομένων, για όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, οι οποίες πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν ως επίδομα το ποσό των 534 ευρώ. Όμως παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

Μηχανισμός «ΣΥΝ-Εργασία»

Μιλώντας για τον μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία», έκανε λόγο για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον με νέα δεδομένα, πιθανώς με μειωμένο ωράριο.

Όπως είπε, η Πολιτεία πρόκειται να αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου υπάρξουν μειώσεις. Ο μηχανισμός θα ισχύει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης.

Στον μηχανισμό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν το λιγότερο 20% μείωση του τζίρου τους κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στο μηχανισμό εντάσσονται και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά, αλλά και εποχικές επιχειρήσεις. Θα καλύπτονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Ειδικά για τις εποχικές θα καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι τον αριθμό που είχαν πέρσι τον ίδιο μήνα.

Ο κ. Βρούτσης διαμήνυσε ότι δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρη. Ωστόσο ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας κατά 50%, χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η Πολιτεία θα αναπληρώνει σε ποσοστό 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρόνο που αυτός δεν θα εργάζεται. Εάν η καθαρή αμοιβή είναι χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου. Ο εργοδότης θα καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το διάστημα που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Επίδομα ανεργίας για εποχικά απασχολούμενους

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, χορηγείται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.

Επίσης χορηγείται επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Επιπλέον, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Μάιο κατά δύο μήνες.

Τέλος, μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, για το οποίο τριπλασιάζεται ο προυπολογισμός 30 εκατ. ευρώ, για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για έγκριση από την ΕΕ πρόσθετης ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, για δύο νέα προγράμματα τον Μάιο για γενική επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και για εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων

Μίλησε επίσης για δημιουργία μηχανισμού ωρίμανσης των έργων και πρόσθετους πόρους στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης ενθάρρυνε τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους αλλά με ευέλικτο τρόπο να δίνουν γρήγορα τα δάνεια, εκεί που γίνεται.

Όπως είπε, στόχος είναι να μην μείνει καμιά επιχείρηση πίσω.

Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία

Ο Χάρης Θεοχάρης περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του τουρισμού. Όπως είπε, άμεσα ανοίγει ο εσωτερικός τουρισμός. Ειδικότερα:

25 Μαΐου ανοίγει το γιώτινγκ1 Ιουνίου κατασκηνώσεις, κάμπινγκ και 12μηνα ξενοδοχεία15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα

Ο τουρισμός εξωτερικού ξεκινά από 15 Ιουνίου από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από 1 Ιουλίου από τα άλλα αεροδρόμια, σημείωσε.

Όπως είπε, θα καθοριστεί η λίστα των χωρών. Εξήγησε ότι «απελευθέρωση» σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα, αλλά θα υπάρχει δικαίωμα για δειγματοληπτικά τεστ.

Έκανε λόγο για ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας των προορισμών με εξασφάλιση ελέγχων και συνεργαζόμενους γιατρούς, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης των κρουσμάτων με γιατρό καταλύματος, χώρους καραντίνας και μεταφορά σε δομή υγείας.

Πώς θα απελευθερωθούν οι πτήσεις

Από 15 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, από χώρες που θα κριθούν βάσει επιδημιολογικών χαρακτηριστικών.

Από 1 Ιουλίου θα απελευθερωθούν οι πτήσεις και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Related posts

Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Σάμου: Τα Θέματα που θέτει η Δημοτική Παράταξη ΑΝΑΣΑ

admin

Βουρλιώτες : Στον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή εκπαιδεύτηκαν κάτοικοι της κοινότητας

admin

Ωράριο ανεφοδιασμού στη Σάμο: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τα καταστήματα

admin

Καρλόβασι: Υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου

admin

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΥΠΣ και Προέδρου Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου στη Σάμο

admin

Ταλαιπωρία για 34 μαθητές του ΕΠΑΛ Σάμου και Ικάριας στη Σύρο λόγω απαγορευτικού απόπλου

admin

Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά της Σαμιώτικης Οινοποιίας: Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο Μουσείο Οίνου

admin

Κοινή Δράση ΕΚΕΑ-Γ.Ν. Σάμου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην Εθελοντική Αιμοδοσία

admin

Dodekanisos Seaways: Τα κορυφαία κλικ του 14ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας!

admin