18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Πολιτιστικά

Το Τηγάνι, μικρό περιοδικό, τεύχος 30, Μάιος 2020

 

Εν μέσω κορονοϊού και καραντίνας κυκλοφόρησε το 30ό τεύχος του μικρού περιοδικού Το Τηγάνι.

Λιτή αλλά ιδιαίτερα προσεγμένη εμφάνιση και ύλη που σχετίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το Πυθαγόρειο, την ιστορία του, τις αγωνίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων του. Εκτείνεται σε τέσσερα δεκαεξασέλιδα με ποικίλα κείμενα, άλλα στοχαστικά δοκιμιακά, άλλα αφηγηματικά, περιγραφικά, άλλα φαντασίας, άλλα ιστορικά της πρόσφατης και ιστορίας του Πυθαγορείου και της αρχής του λιμανιού του κι άλλα που καταγράφουν ευτράπελα γεγονότα της μικροκοινωνίας του Τηγανίου. Στα αφηγηματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προφορικές μαρτυρίες και αναμνήσεις.

Πολύ σημαντικά είναι και τα μικρά κείμενα του προλόγου υπό τον γενικό τίτλο «Μεταξύ μας». Σκέψεις και προβληματισμοί για το παρόν και το μέλλον της πόλης και του νησιού μας, νύξεις για τις συνέπειες των κρίσεων που διαδέχεται η μια την άλλη, οικονομική, προσφυγική και τώρα υγειονομική λόγω της πανδημίας συνθέτουν ένα σύνολο που απεικονίζει εύγλωττα τη σύγχρονη πραγματικότητα. Όσον αφορά την καραντίνα η αναφορά στα μέτρα του Καποδίστρια σε μιαν αντίστοιχη επιδημία, φανερώνει ότι η αντίδραση της πολιτείας και της κοινωνίας δεν είναι μόνο σημερινή. Παρόμοιες πρακτικές ακολουθήθηκαν και στο παρελθόν.

Και όλα αυτά σε ένα μόνο τεύχος του μικρού περιοδικού Το Τηγάνι, έκδοση του Συλλόγου Πυθαγορείων Σάμου, Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, που τιμάται προς 4 ευρώ το τεύχος ή 12 ευρώ για την ετήσια συνδρομή του.  Η κεντρική του διάθεση γίνεται από το βιβλιοπωλείο του Σταύρου Καριώτογλου στο Πυθαγόρειο, ενώ η έκδοσή του στηρίχθηκε στην ευγενική συνδρομή χορηγών των οποίων τα ονόματα καταγράφονται στο οπισθόφυλλο του τεύχους.

Related posts

Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα»

admin

Κουκλοθέατρο Κρήτης: “Ο Ψαροτρομάρας” στη Σάμο

admin

“1453-1821, από το σκοτάδι στο φως”

admin

Αφιέρωμα στην μουσική κομπανία των Καλτάκηδων.

admin

Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση

admin

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία!» – Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου από τη Μητρόπολη Σάμου

admin

Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου: 1453 – 1821 Από το Σκοτάδι στο Φώς, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

admin

Αποκριάτικη Περατζάδα στη πόλη της Σάμου

admin

Το έθιμο του Καδή στους Σπαθαραίους στις 17/3

admin