19/04/2024
Πολιτικά

Τ.Ε.Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είναι απέναντι στην απόφαση της ΡΑΕ που ανοίγει το δρόμο για το στήσιμο μιας γιγαντιαίας εγκατάστασης 110 ανεμογεννητριών με συνολκή ισχύ 330 MW που θα επεκτείνονται σε όλη την κορυφογραμμή της Ικαρίας.

 Αέρα στα πανιά των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας δίνει η πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» της ΕΕ που στηρίζει με θέρμη η Κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η πολιτική αυτή προβάλλεται ως διέξοδος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τους εργαζόμενους σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του καπιταλιστικού κόσμου, με επίκεντρο την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

   Η πραγματικότητα είναι πως η κερδοφόρα διέξοδος στις «πράσινες επενδύσεις» των υπέρογκων κεφαλαίων των επιχειρηματικών ομίλων δε συνεπάγεται για το λαό διέξοδο από τα τεράστια προβλήματα που βιώνει. Δεν υπηρετούνται από αυτή την επένδυση οι λαϊκές ανάγκες, αλλά τα μονοπώλια.

Η πείρα που υπάρχει από όλη την Ελλάδα που προχωρούν αντίστοιχα σχέδια δείχνει ότι παρά τις τεράστιες επενδύσεις ελάχιστες είναι οι μόνιμες νέες θέσεις εργασίας, ενώ παροδικά και για όσο διαρκούν τα έργα εγκατάστασης αυξάνεται το εργατικό δυναμικό με τους γνωστούς άθλιους μισθούς και τη 10ωρη εργασία. Την ίδια ώρα η τιμή του ρεύματος συνεχώς ακριβαίνει ακριβώς εξαιτίας της πολυπλόκαμης στήριξης της «απελευθέρωσης της ενέργειας» (πρόστιμα στην καύση λιγνίτη, επιδότηση στις επενδύσεις ΑΠΕ, πράσινα τέλη στα τιμολόγια, εξωφρενικές εκπτώσεις στους βιομήχανους κλπ). Οι λογαριασμοί που έρχονται τους τελευταίους μήνες στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.

   Ταυτόχρονα, αυτή η πολιτική αξιοποιεί αυτή τη μορφή ενέργειας, όπως η αιολική, με τρόπο που δημιουργεί μια σειρά άλλα προβλήματα σε κατοίκους και περιβάλλον. Έτσι, προβλήματα ηχορύπανσης θα έχουν οικισμοί που θα τοποθετηθούν κοντά τους ανεμογεννήτριες καθώς το όριο των 500 μέτρων δεν αρκεί. Είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών η πρόβλεψη για την προστασία του οικοσυστήματος καθώς προφανώς οι πάνω από 110 ανεμογεννήτριες θα έχουν επιπτώσεις (ποιότητα και επάρκεια υπόγειων υδάτων, κατολισθήσεις κλπ) και μόνο από την αλλαγή της μορφολογίας του βουνού. Επίσης θα διωχτούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από χώρους που δούλευαν.

Τέλος για εμάς, εκτός όλων των προηγουμένων, τα βουνά  της Ικαρίας θυμίζουν κάτι ακόμα :  Ότι  κάθε  πέτρα και κάθε βράχος είναι μέρος των λαμπρών σελίδων του εργατικού – λαϊκού κινήματος στα χρόνια της αντίστασης, και στη συνέχεια στα «πέτρινα» χρόνια  που φιλοξένησαν χιλιάδες διωκόμενους αγωνιστές.

Τα άλλα κόμματα και οι εκλεκτοί τους στην Τοπική Διοίκηση (και εδώ στην Ικαρία) συμφωνούν με την κυρίαρχη πολιτική της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Οι όποιες ενστάσεις εκφράζουν σε τοπικό επίπεδο, με βάση την πανελλαδική πείρα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν να κάνουν με διαπάλη συμφερόντων και την πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αντιρρήσεις που δεν βάζουν στο στόχαστρο την κυρίαρχη πολιτική αποτελούν σε τελική ανάλυση «άσφαιρα πυρά», που μπορούν να παγιδεύσουν εργατικές λαϊκές δυνάμεις. Είναι αν μη τι αλλο παράδοξο να διαφωνείς με τα αποτελέσματα των πολίτικων σου επίλογων (π.χ σχεδιασμός Ομίλου Μυτιλιναίου) αλλά να αποδέχεσε την κεντρική πολιτική που καθορίζει τους ενεργειακούς Σχεδιασμούς τόσο στην χώρα  όσο και στα νησιά μας (π.Χ «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» κλπ κυβερνητικά σχέδια στον χώρο της ενέργειας).

Τώρα πρέπει να ενταθεί η πάλη: 

  • Για να μπει ΤΕΡΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ στον σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Ικαρίας.
  • Για σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών όπως το λεγόμενο «πράσινο τέλος» και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.
  • Για συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα , από δημόσιο φορέα, για την καλύτερη αποτύπωση των συνεπειών από τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα.

Ενέργεια κοινωνικό αγαθό για όλους                                    και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων

Η πείρα από τις ως τώρα λαϊκές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, αλλά και                οι αγωνιστικές παραδόσεις του νησιού μας, αναδεικνύουν πως η πάλη οσων αντιστέκονται, μαζί με τα παραπάνω αιτήματα, πρέπει να έχει αποφασιστικά στο «στόχαστρο» και την αιτία του προβλήματος, τη λειτουργία της ενέργειας ως εμπόρευμα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων καθώς και την πολιτική που υπηρετεί αυτό το σκοπό,                           την πολιτική που διαδοχικά εφαρμόζουν και αναπτύσσουν  οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της Ε.Ε.

Οι ενεργειακές ανάγκες και γενικότερα οι ανάγκες των κατοίκων δεν σχετίζονται με τέτοιες γιγάντιες- ιδιωτικές επενδύσεις, που γίνονται με ζεστό κρατικό χρήμα (δηλαδή δικό μας χρήμα) αλλά με την εφαρμογή μιας                      άλλης πολιτικής που δε θα αντιμετωπίζει την ενέργεια ως εμπόρευμα αλλά ως κοινωνικό αγαθό για όλους.

 Καλούμε το λαό της Ικαρίας να παλέψει και με τον αγώνα του                       να επιβάλει να μην παραδοθούν τα βουνά της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους! Η ως τώρα συμμετοχή σε εκδηλώσεις για              το θέμα είναι ενθαρρυντικές για τη δύσκολη συνέχεια.                    

Related posts

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της απαλλαγής από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2024 των σεισμόπληκτων κτηρίων της Σάμου

admin

“Μ. Αγγελόπουλος: Κυρίαρχο ζήτημα η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών”

admin

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του πυργόσπιτου του Καπετάν Λαχανά

admin

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin

Ευρεία σύσκεψη με τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο

admin