16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Πολιτικά

Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ: «Να λειτουργήσει κανονικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»

Να λειτουργήσει κανονικά το πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη νόσο COVID-19, ζητά η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Αναλυτικά:

Το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια για φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους.

Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου θα γίνουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων που δεν πήρε η κυβέρνηση και η διοίκηση του πανεπιστημίου. Σήμερα η επίκληση του κορονοϊού περισσότερο λειτουργεί σαν αφορμή παρά σαν αιτία. Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί ερωτηματικά και προβλήματα ειδικά στους χιλιάδες φοιτητές παιδιά εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου Αιγαίου όλο αυτό το διάστημα παίζει κρυφτό με το υπουργείο για το ποιος παίρνει κάθε φορά την απόφαση για εξ αποστάσεως μαθήματα και εξεταστική, συμπληρώνοντας τελικά ο ένας τον άλλον. Τώρα με μεγάλη ευκολία σταματά τη φυσική παρουσία των φοιτητών στα μαθήματα, πόσο, όμως, πάλεψε για να εξασφαλίσει τη διά ζώσης λειτουργία των τμημάτων;

Ειδικά για τους φοιτητές των μικρότερων ετών είναι καθοριστικής σημασίας για τις σπουδές και τη ζωή τους η συμμετοχή στη ζωή του πανεπιστημίου, στις διαλέξεις και τα εργαστήρια. Οι σημερινοί δευτεροετείς φοιτητές αλλά και οι πρωτοετείς επί της ουσίας δεν θα μάθουν τι σημαίνει πανεπιστημιακό μάθημα, επιστημονική παρατήρηση και μέθοδος, συλλογικές διαδικασίες.

Το υπουργείο και η διοίκηση του πανεπιστημίου πέταξε το μπαλάκι στα τμήματα τη στιγμή που και στην περίοδο της καραντίνας και στις εξεταστικές είναι πάρα πολλοί οι φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση σε διαδίκτυο και αντίστοιχο εξοπλισμό, που ψάχνουν όποτε έχουν μάθημα ή εξετάσεις σε ποιο γνωστό θα πάνε.

Δεν έγινε καμιά προσπάθεια να προσληφθεί διδακτικό προσωπικό ώστε να εξασφαλιστούν ότι τα μαθήματα θα γίνουν σε μικρότερα τμήματα με βάση τους κανόνες υγιεινής.

Τα τμήματα του πανεπιστημίου Αιγαίου υποφέρουν εδώ και χρόνια από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Η διοίκηση του πανεπιστημίου συντάσσεται σταθερά με την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση που προάγουν το πανεπιστήμιο της αγοράς. Γι’ αυτό βλέπουμε το πανεπιστήμιο Αιγαίου να αυτοδιαφημίζεται ως πανεπιστήμιο της αριστείας, να στήνει μια σειρά δομές και μεταπτυχιακά που συνδέονται με ιδρύματα – επιχειρήσεις. Σε αυτούς τους δείκτες θέλει να ανέβει στην αξιολόγηση των ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, όμως, τα τμήματα ασφυκτιούν από την έλλειψη χρηματοδότησης, μειώνουν τα προσφερόμενα μαθήματα γιατί δεν έχουν καθηγητές να τα διδάξουν, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους επειδή δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια στις εστίες και οι οικογένειές τους δε μπορούν να τους στηρίξουν, τα κτήρια και οι υποδομές του πανεπιστημίου καταρρέουν από την υποσυντήρηση.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι λύση ούτε και μονόδρομος.

Το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια για φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους.

Καλούμε φοιτητές, διδάσκοντες κι εργαζόμενους να παρέμβουν αποφασιστικά μέσα από τους συλλόγους τους ώστε να ανοίξει το πανεπιστήμιο με όλα τα μέτρα ασφαλείας και να διεκδικήσουν:

  • Γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, έκτακτο κονδύλι για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω κορονοϊού
  • να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου διδακτικού κι επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να μπορούν να γίνουν τα μαθήματα με τη σωστή τήρηση των μέτρων
  • εξασφάλιση πρόσθετων αιθουσών προκειμένου να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα
  • προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και συντήρηση του πανεπιστημίου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων.
  • Κυβέρνηση και διοίκηση να εξασφαλίσουν και να διαθέσουν δωρεάν σε όλους τους φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
  • Προμήθεια δωρεάν σε όλους τους φοιτητές του απαραίτητου εξοπλισμού για τηλεκπαίδευση όπου αυτό είναι αναπόφευκτο (π.χ. καθηγητές ή φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες)
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, εξασφάλιση στέγασης για όλους τους φοιτητές με ενοικίαση ξενοδοχείων και προοπτικά ανέγερση και νέων εστιών.
  • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας και όλων των δομών υγείας του νησιού με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό μόνιμο προσωπικό.
  • Στελέχωση του ΕΚΑΒ ώστε να σταματήσει το αίσχος του ενός ασθενοφόρου για όλο το νησί.

Related posts

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος

admin

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin