20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Φτιάξτε τη βασιλόπιτα με γλυκό σαμιώτικο κρασί

Ποιός μπορεί να φανταστεί γιορτινές μέρες χωρίς το έθιμο της βασιλόπιτας στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Η παραλλαγή που προτείνουμε, πιστεύουμε ότι «θα κάνει τη διαφορά», καθώς εκτός από το «χρυσό φλουρί» περιλαμβάνει και το «υγρό χρυσάφι» της ακριτικής Σάμου, το ονομαστό και πολυβραβευμένο διεθνώς SAMOS  VIN DOUX του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού.

ΥΛΙΚΑ

180 gr. βούτυρο

120 gr. ζάχαρη

100 ml. Samos Vin Doux (γλυκό σαμιώτικο κρασί)

120 ml. γάλα

3 αυγά

½ κουταλάκι του γλυκού baking powder

3 gr. μαγιά στιγμής

½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

100 gr. ξερά φρούτα

350 gr. αλεύρι

Άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα αυγά, το βούτυρο και το κρασί να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη, τα αυγά ένα προς ένα ώστε το μείγμα να βγει «αφράτο». Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και προσθέτουμε το baking powder και τη μαγιά. Τα προσθέτουμε στο μείγμα ενώ χτυπάμε ελαφρά και συνεχίζουμε με το μαχλέπι, το ξύσμα, το γλυκό σαμιώτικο κρασί και το αλεύρι.

Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τα ξερά φρούτα σε μικρά κομματάκια και απλά ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα-δαχτυλίδι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, στους 175°C.

Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, ενώ τη στολίζουμε με κομματάκια από ξερά φρούτα ή κάποιο γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας, το οποίο έχουμε βγάλει από το σιρόπι του. Μπορούμε ακόμη, αντί για ξερά φρούτα, να χρησιμοποιήσουμε κομματάκια από γλυκά του κουταλιού. Η βασιλόπιτά μας, συνοδεύεται απολαυστικά με Samos Vin Doux.

Samos Vin Doux: Το «υγρό χρυσάφι» της Σάμου!

Το Νο 1 σε πωλήσεις γλυκό κρασί στην Ελλάδα, που εξάγεται σε όλον τον κόσμο και έχει συγκεντρώσει πλήθος διεθνών χρυσών βραβείων. Θεωρείται η «επιτομή» των ενισχυμένων γλυκών κρασιών και αναφέρεται ως η πιο κλασσική, μα φινετσάτη έκφρασή τους!

Τα επίπεδα οξύτητας του εκλεκτού Samos Vin Doux φτάνουν τα 4,6 γρ/λίτρο, διατηρώντας τα σάκχαρα του μούστου. Αυτή η οξύτητα αρκεί ώστε να ισορροπήσει εξαιρετικά ανάμεσα στη φυσική γλυκύτητα του κρασιού, τα σάκχαρα του μούστου αλλά και μιας μεταλλικότητας και φρεσκάδας που εκπλήσσουν τον ουρανίσκο.  Για αυτό το λόγο και θεωρείται ως ένα από τα πιο ισορροπημένα γλυκά κρασιά παγκοσμίως.

Έχει το χρυσοκίτρινο χρώμα του μελιού. Στην ιδιαίτερη γεύση του «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα, μαρμελάδα βερίκοκου, ώριμου πεπονιού, νύξεων καραμέλας βουτύρου αλλά και αρωματικών λουλουδιών.

Στο στόμα εκρήγνυνται γεύσεις μελιού,  ροδάκινου, αχλαδιού με μικρές πινελιές ανθέων.  Ως ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8-10 βαθμούς C.  Το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει ένα καταπληκτικό υλικό για τις γλυκές δημιουργίες, ενώ συνοδεύει μοναδικά και όλα τα επιδόρπια, καθώς και ελαφρά γλυκά όπως η βασιλόπιτα, η μηλόπιτα, η λεμονόπιτα, τάρτες φρούτων αλλά και τα έντονα κρεμώδη.  Σερβίρεται όμως και πριν το φαγητό ως απεριτίφ ή μετά το δείπνο με φρούτα, τυριά, ξηρούς καρπούς.  Στη μαγειρική συμπληρώνει αρωματικά και «δένει»  γλυκόξινες σάλτσες ή αφήνει τη διακριτική του γλυκύτητα σε πουλερικά, συνταγές ασιατικής ή και ιταλικής κουζίνας, εμπνευσμένα πιάτα.

Ένα Samos Vin Doux αποτελεί τον καλύτερο συνοδό των πιο ξεχωριστών μας στιγμών!

Σας ευχόμαστε μια Καλή Χρονιά, γεμάτη Υγεία και Ευτυχία για εσάς και τις οικογένειές σας.

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin