25.9 C
Σάμος
23/04/2024
Σαμιακά

Φωτίστε την καθημερινότητα σας με … Σποτ!

Το οποιοδήποτε σπίτι δεν αρκεί να κατασκευαστεί ή να ανακαινιστεί και ύστερα να μπούμε «με το κλειδί στο χέρι». Σίγουρα είναι πολύ ευχάριστο σαν συμβάν και όλοι ανυπομονούμε και προσδοκούμε να έχουμε την τύχη και τη μοναδική αυτή ευκαιρία να το βιώσουμε. Σε όλους μας άλλωστε αρέσει το καινούριο, έτσι δεν είναι; Όμως το ότι βάψαμε τους τοίχους τόσο εσωτερικά όσο και εσωτερικά ή το ότι αλλάξαμε την επένδυση της εσωτερικής σκάλας ή το γεγονός πως αντικαταστήσαμε δύο παλιές κουρτίνες δεν αποτελεί ανακαίνιση, τουλάχιστον ολική.

Για μια ολική ανακαίνιση με την κυριολεκτική σημασία του όρου θα χρειαστούν σίγουρα πολλές προσθήκες και αλλαγές τόσο από πλευράς εργασιών όσο και από πλευράς επίπλων όπως είναι οι πολυθρόνες όσο και αξεσουάρ όπως είναι τα φωτιστικά. Εκτός αυτών, δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές όπως η κουζίνα, το ψυγείο, το πλυντήριο πιάτων, το πλυντήριο ρούχων και πολλές ακόμα που μας διαφεύγουν. Οι παλιές πρέπει να αντικατασταθούν από καινούριες, πιο φιλικές προς το περιβάλλον και την τσέπη μας. Εμείς εδώ όμως δεν θα ασχοληθούμε με όλες αυτές τις μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες καθώς θα χρειαζόμασταν πάρα πολύ χώρο και χρόνο και θα γινόμασταν κουραστικοί. Θα καταπιαστούμε αποκλειστικά με το φωτισμό και ποιο συγκεκριμένα με τα περίφημα…σποτάκια! Πάμε να ξεκινήσουμε.

ΣΠΟΤ ΟΡΟΦΗΣ-ΤΟΙΧΟΥ

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά τεράστια κατηγορία φωτιστικών σωμάτων που όλο και συχνότερα συναντούμε σε σπίτια φίλων και συγγενών τα τελευταία χρόνια. Τα βρίσκουμε σε όλες τις πιθανές και απίθανες αποχρώσεις που μπορεί να σκεφτεί ένας κατασκευαστής-προμηθευτής όπως είναι το λευκό, το μαύρο, τα πολύχρωμα σχέδια, το γκρι-μπεζ, η απόχρωση του τσιμέντου αλλά και η πατίνα. Να ξαναπούμε πως αυτές είναι μερικές μόνο από τις επιλογές καθώς στην πράξη η παλέτα των χρωμάτων δύσκολα εξαντλείται. Τώρα, είτε έχουμε να κάνουμε με σποτ οροφής είτε με σποτ τοίχου, τα υλικά είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Τα περισσότερα σποτάκια όπως συχνά τα αποκαλούμε είναι φτιαγμένα από μέταλλο αλλά και από τσιμέντο, πηλό, ξύλο και μερικές ακόμα πρώτες ύλες.

Συνεχίζοντας, οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα σποτ οροφής και τοίχου δεν είναι μόνο με μια λάμπα αποκλειστικά αλλά και με δύο, τρεις, τέσσερις ή με κύκλωμα LED. Το τι θα επιλέξουμε κυρίως εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος που θέλουμε να φωτίσουμε. Προφανώς ένα γραφείο μπορεί να χρειαστεί απλώς ένα μονόφωτο για να καλυφθεί ενώ μια τραπεζαρία ίσως απαιτήσει μέχρι και τετράφωτο ώστε να βλέπουν καλά όσοι κάθονται να φάνε εκεί. Η απόχρωση του φωτισμού είναι σε όλες τις περιπτώσεις αυτές της τάξης των 3000Κ και το αποτέλεσμα είναι θερμό φως. Το μήκος που έχουν τα σποτ τέτοιου τύπου είναι από λίγα εκατοστά έως και άνω του ενός μέτρου. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι από 20εκ. ως 60εκ. Τέλος, πολλά αυτά τα ιδιαίτερα φωτιστικά είναι σε μοντέρνο ύφος ενώ ορισμένα, λιγότερα σε αριθμό, είναι vintage. Το κόστος τους κυμαίνεται από 7€ και μπορεί να πλησιάσει τα 130€.

ΧΩΝΕΥΤΑ ΣΠΟΤ ΟΡΟΦΗΣ

Μια υποκατηγορία των σποτ οροφής είναι τα χωνευτού τύπου. Αυτά δεν υπάρχουν σε τόσο μεγάλη ποικιλία και πληθώρα όπως τα προηγούμενα αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Οι αποχρώσεις αλλά και τα υλικά με τα οποία φτιάχνονται είναι σαφώς λιγότερα και ακόμη και ως προς τον αριθμό των λαμπών έχουμε μόνο μονόφωτα και ελάχιστα δίφωτα. Το σχήμα τους είναι ορθογώνιο, στρογγυλό αλλά συνηθέστερα τετράγωνο. Η τιμή τους δεν ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τα 25€.

ΧΩΝΕΥΤΑ ΣΠΟΤ ΤΟΙΧΟΥ

Αυτά τα σποτ μοιάζουν πολύ με τα προηγούμενα αλλά εφαρμόζουν μόνο σε τοίχους και όχι σε ταβάνια. Υπάρχουν μόνο σε λευκό χρώμα και το υλικό κατασκευής είναι πάντοτε ο γύψος. Η τιμολόγηση καθώς και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από όσα είδαμε αμέσως πριν.

Related posts

Dodekanisos Seaways: Τα κορυφαία κλικ του 14ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας!

admin

“Είμαστε βέβαιοι ότι θα σας καλωσορίσουμε ξανά στο Pappa Beach-Ireon Samos”

admin

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin

Το Arion Hotel & Saint Nicholas στηρίζει τον Ε.Ο.Σ.Σάμου

admin

Blue Star: Χορηγία οικίσκων στις πύλες εισόδου των λιμένων Σάμου και Πυθαγορείου

admin

8ο Ποδηλατικό Brevet 200 km “Η Κούπα του Πυθαγόρα” στις 19 Μαΐου στη Σάμο

admin

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

Αλλαγή σκυτάλης στον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου: Η Αγάπη Μαγαλιού η νέα Πρόεδρος

admin

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Κωνσταντίνου Φώκου-Λαχανά

admin