15.9 C
Σάμος
20/04/2024
Δήμος

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Σάμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Σάμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020.(υπ’ αριθμ.136/25.11.2020)

Εδώ και ένα σχεδόν μήνα το νησί μας βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Στις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού από την οικονομική κρίση, την πανδημία και το χτύπημα στον τουρισμό, έρχονται να προστεθούν οι μεγάλες πληγές του καταστροφικού σεισμού της 30ης Οκτώβρη 2020. Πλήγματα που αφορούν χιλιάδες κατοίκους του νησιού και της περιοχής μας και αφορούν την απώλεια της ζωής των 2 μαθητών που θρηνούμε, καθώς και χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες των οποίων τα κτίρια κρίνονται κατεδαφιστέα ή με πολλές ζημιές. Πλήγματα που αφορούν δημόσια κτίρια, σχολεία, υποδομές όπως τα λιμάνια και ιστορικά μνημεία.
Ως εκ τούτου, ο Δήμος Δυτικής Σάμου και συνολικά οι φορείς του νησιού, διεκδικούμε μια σειρά μέτρα που αφορούν και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την ενίσχυση της οικονομικής ζωής της περιοχής μας δεδομένων και των συνθηκών της κρίσης, της πανδημίας και τελικά της μεγάλης απώλειας εισοδήματος για μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας.

• Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για την πρώτη κατοικία και για τις υπόλοιπες κατοικίες καταβολή αποζημίωσης 80% και 20% άτοκό μακροχρόνιο δάνειο με άμεση καταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες, στον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων

• Επιδότηση ενοικίασης κατοικιών από το κράτος για όσους έχουν μείνει άστεγοι για όσο χρειαστεί μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους. Ειδικά για οικογένειες, κατοίκους χωριών που τώρα μένουν σε ξενοδοχεία ή είναι άστεγοι.
• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των κατοικιών και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιά από το σεισμό ως την αποκατάστασή τους.

• Αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες έκτακτες αλλά και πάγιες ανάγκες.

• Προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού ώστε να στελεχωθούν πλήρως όλες οι υπηρεσίες του δήμου.

• Έκτακτη χρηματοδότηση ώστε άμεσα να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα επισκευής ή ανακατασκευής σε σχολεία, δρόμους, λιμάνια, ιερούς ναούς, δημόσια κτίρια. Να καθαριστούν οι γειτονιές και τα χωριά από μπάζα κλπ.

• Να τροποποιηθούν ή να ενταχθούν εξ αρχής έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, επισκευών, ανακατασκευών κλπ στο πρόγραμμα Τρίτσης και στο ΕΣΠΑ.

• Για τα ετοιμόρροπα κτίρια: να κατεδαφιστούν άμεσα όλα όσα κρίνονται ως επικίνδυνα με την επίστεψη όλων των διαδικασιών.

• Η προσωρινή μεταστέγαση των σχολείων να μη γίνει μόνιμη. Να εκπονηθεί άμεσα πρόγραμμα και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για επισκευές, αναστηλώσεις σχολικών κτιρίων και ανέγερση νέων όπου απαιτείται.

• Χορήγηση δωρεάν τάμπλετ ή λάπτοπ και δωρεάν σύνδεση ίντερνετ για όλους τους μαθητές, ώστε να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την τηλεκπαίδευση, μέχρι την επιστροφή τους στη δια ζώσης διδασκαλία με όλους τους όρους προστασίας από την πανδημία.

• Στήριξη των μέτρων ανακούφισης που διεκδικεί το Δ.Σ. στο νησί.
Συγκεκριμένα:
 Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως:
 1000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις.
 Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
 Επιδότηση από το κράτος των υποχρεώσεων από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευση για όσο διάστημα χρειαστεί, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, του ΕΝΦΙΑ.
 Να γίνει ρύθμιση των οφειλών με πολλές δόσεις

• Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες να καλυφθεί από το κράτος η διαφορά του χαμένου εισοδήματος που προκύπτει από τα δηλωθέν εισοδήματα των οικονομικών ετών 2019 και 2020. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος.

Related posts

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Επανεκκίνηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin