22.9 C
Σάμος
18/04/2024
Περιφερειακά

Ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για τον ΦΠΑ και το προσφυγικό- μεταναστυετικό

Ενόψει της διεξαγωγής του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στο Βόρειο Αιγαίο, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής και μετά από σχετική εισήγηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ψηφίσματα για τα εξής θέματα:

Α. Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Β. Σταθερές θέσεις- αιτήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου    για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα.

Τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν τη βασική και κυρίαρχη προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ακολουθούν τα δύο ψηφίσματα.

Διεκδικούμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, καθόσον ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο, αλλά προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τις νησιωτικές Περιφέρειες.

Ξεκάθαρα πλέον έχει καταστεί σαφές από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στο σύνολο τους ότι η άσκηση φορολογικής πολιτικής, μέρος της οποίας είναι ο καθορισμός των ποσοστών των συντελεστών ΦΠΑ, είναι ευθύνη των Ελληνικών Αρχών.

Δεν μπορεί κανείς και δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα που αποτυπώνεται τόσο στην καθημερινότητα και στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των νησιών, όσο και στο γενικότερο οικονομικό γίγνεσθαι όπως αυτό διαμορφώνεται από τις συνθήκες που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει.

Υπό αυτά τα δεδομένα αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της Κυβέρνησης και της Πολιτείας προς τους νησιώτες η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ όπου υπάρχει και η θέσπιση μειωμένων  συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που ήδη καταργήθηκαν.

Τα Ευρωπαϊκά δεδομένα επιτρέπουν την θέσπιση και ειδικών φορολογικών καθεστώτων ακόμη και μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ. Ως εκ τούτου ζητάμε από την κυβέρνηση και την εφαρμογή καθεστώτος μηδενικού ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, δηλαδή τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων.

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας προσδιορίζει ανάλογα με τα ποσοστά στα οποία κυμαίνεται το κόστος από τις πιο μικρές αγορές αγαθών πρώτης ανάγκης, μέχρι και την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Η οποία αύξηση του δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με κανένα  μέτρο ή παροχή και σε κάθε περίπτωση το μεταφορικό ισοδύναμο είναι πάγιο αίτημα πολλών χρόνων που δεν σχετίζεται και δεν είναι επιτρεπτό να συσχετισθεί  με τον μειωμένο ΦΠΑ.

Σταθερές θέσεις – αιτήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επανειλημμένως κατατεθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, αποτυπώνονται στα εξής 5 σημεία:

  • Οι δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται στη συνολική δυναμικότητα των τριών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
  • Η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.
  • Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.
  • Η ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
  • Ο έλεγχος και ο συντονισμός της λειτουργίας των ΜΚΟ.

 

Για άλλη μια φόρα τονίζεται, επίσης, η δυσκολία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και η συσσωρευμένη κόπωση δομών και ανθρώπων που οδηγούν σε καταστάσεις έντασης και βίας. Εκφράζουμε την αντίθεση μας στον εγκλωβισμό μεταναστών – προσφύγων στα νησιά μας. Επισημαίνουμε τέλος, ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα ακραίας συνθετότητας και υπογραμμίζουμε την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας υπό την ευρύτερη έννοια.

Related posts

Απαγορευτικό το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Επιστολή Καλτάκη στον Υπουργό

admin

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύει τον τομέα υγείας: Ο Μιχαήλ Καραβασίλης, ο νέος άμισθος σύμβουλος

admin

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

admin

Συνάντηση με Αυτοκινητιστές Ταξί! Συζήτηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σάμου

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Τηλεδιάσκεψη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

admin

Σχόλιο για την απουσία της Σάμου από δράση της Περιφέρειας στο Λονδίνο

admin

Μια νέα δράση εξωστρέφειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

admin

Ιστορική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στους Φούρνους

admin