26.7 C
Σάμος
26/09/2023
Ελλάδα

1η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

«Η Πολιτική Άμυνα και η διαχείριση εκτοπισμένων πληθυσμών έναντι καταστροφών και κρίσεων – Ο ρόλος των εθελοντών και ο αγώνας κατά της πανδημίας» (Civil Defence and Management of displaced populations in face of disasters and crises – Role volunteers and the fight against pandemics). Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της οποίας είναι να αναδείξει την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών σε κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου πληθυσμοί αναγκάζονται να εκτοπιστούν από τις εστίες τους. Ένα μήνυμα που παράλληλα υπογραμμίζει ότι απειλές για την ανθρωπότητα δεν αποτελούν μόνο οι φυσικές καταστροφές, αλλά και πρωτοφανείς καταστάσεις όπως η πανδημία που συνεχίζει να πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην παρούσα, μάλιστα, συγκυρία της κρίσης στην Ουκρανία, το μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας (ICDO), ο οποίος καθιέρωσε την 1η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας, καθίσταται πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνει: «Σε αυτή την πολύ δύσκολη ώρα για την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό και ολόκληρη την Ευρώπη, η βοήθεια που προσφέρεται στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους, τις εστίες τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αποτελεί μαρτυρία αυτοθυσίας, θάρρους και αποφασιστικότητας. Στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία, χιλιάδες στελέχη της Πολιτικής προστασίας, μαζί με τους εθελοντές, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανακουφίσουν το δράμα των προσφύγων. Ως πολίτης της Ευρωπαϊκής ένωσης, τους ευχαριστώ, όπως τους ευχαριστεί ολόκληρη η Ευρώπη για τον αγώνα τους. Με κάθε τρόπο είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ελλάδα απέστειλε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας υγειονομικό υλικό και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία, ενώ προς τη Μολδαβία και τη Σλοβακία αποστέλλονται υλικά για τη φιλοξενία των προσφύγων (σκηνές, κουβέρτες, αδιάβροχα κλπ). Είχε προηγηθεί αποστολή, με μέριμνα του ΥΠΕΘΑ, και προς την Πολωνία, με τελικό προορισμό την Ουκρανία.

Η καθιέρωση της 1ης Μαρτίου ως έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO), το 1990, όταν επελέγη η συμβολική αυτή ημερομηνία, κατά την οποία ετέθη σε εφαρμογή το καταστατικό του το 1972, ως ημέρα-ορόσημο για τα κράτη μέλη του και τους σκοπούς της πολιτικής άμυνας ανά την υφήλιο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας είναι πάντοτε και μια αφορμή μνήμης και απότισης τιμής στους επαγγελματίες και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, τους διασώστες και τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για να προστατεύσουν ζωές και περιουσίες συνανθρώπων και αποτελούν ανυπέρβλητα παραδείγματα σθένους και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χαιρετίζει το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας και θα συνεχίσει, σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή ένωση, να συνδράμει με κάθε τρόπο όπου και όποτε υπάρχει ανθρωπιστική ανάγκη.

Related posts

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας

admin

Τραγωδία στη Λιβύη: Πέντε οι νεκροί από το τροχαίο της ελληνικής αποστολής

admin

Τραβώντας την Προσοχή των Υποψήφιων Αγοραστών Ακινήτου

admin

Έκκληση για βοήθεια στον μικρό Διονύση – Πάσχει από καρκίνο στο μάτι και πρέπει να χειρουργηθεί στη Γερμανία

admin

Market Pass: Ανοιξε η πλατφόρμα – Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση

admin

Η Πάτμος έλαβε έγκριση για πτήσεις με υδροπλάνα…!

admin

Καλύτερη Εταιρεία SEO στον Κόσμο – Διάκριση της Lithos Digital

admin

Τρία πλοία έμπλεξαν τις άγκυρές τους στη Ραφήνα

admin

Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 μετά τη δολοφονία του Αντώνη

admin