22.8 C
Σάμος
30/05/2023
Σαμιακά

Σκηνικό απόλυτης υποβάθμισης με τα εγκαταλελειμμένα ελαστικά

Επικίνδυνες εικόνες για την υγεία και το περιβάλλον καταγράφονται σε παρακείμενο οικόπεδο πλησίον της εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α. Σάμου), στην περιοχή Καμάρα ,όπου εκατοντάδες ελαστικά αυτοκίνητων είναι πεταμένα .Οι εικόνες που κατέγραψε το Samos24,είναι σοκαριστικές. Ένα σκηνικό απόλυτης υποβάθμισης.

Ο χώρος αυτός χρησιμοποιούνταν από ιδιώτη πριν από χρόνια για τη συλλογή των μεταχειρισμένων ελαστικών από τα βουλκανιζατέρ της Σάμου και στην συνέχεια προωθούνταν προς τους χώρους τελικής αξιοποίησης δηλ για ανακύκλωση.

Η σύμβαση του ιδιώτη με εταιρεία ανακύκλωση έληξε με αποτέλεσμα τα ελαστικά παραμένουν αφημένα στη μοίρα τους. Ο ιδιώτης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να μεταφερθούν τα ελαστικά στην Αθήνα ,ενώ υπάρχουν πολίτες που εναποθέτουν στο χώρο του ελαστικά, χωρίς να τους έχει δοθεί άδειά.

Ο δήμος Σάμου δεν μπορεί να παρέμβει στο οικολογικό “έγκλημα”που συντελείται όλα αυτά τα έτη δηλώνοντας αναρμόδιος,διότι ο χώρος είναι ιδιωτικός. Λύση στο πρόβλημα ίσως δοθεί με την παρέμβαση της δικαιοσύνης,ώστε να προβούν άμεσα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε ενέργειες για την έγκυρη απομάκρυνση των εκατοντάδων ελαστικών από το σημείο.

Το πρόβλημα όμως παραμένει, όπως και τα μεταχειρισμένα ελαστικά δίπλα στον σκουπιδότοπο.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών είναι τόσο σοβαρές ώστε θεωρείται αναγκαία η άμεση απομάκρυνση των ελαστικών.

O μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από τα εγκαταλειμμένα ελαστικά είναι οι πυρκαγιές. Τον Ιούλιο του 2017 με την φωτιά στο ΧΥΤΑ Σάμου υπήρχε περίπτωση επέκτασης της πυρκαγιάς και στο σημείο που βρίσκονται πεταμένα τα ελαστικά. Σε αυτή την περίπτωση η πόλη της Σάμου θα είχε πνιγεί στα επικίνδυνα για την υγεία χημικά (διοξινών, αρωματικών υδρογονανθράκων, πολυχλωριωμένων διφαινυλίων κ.ά.)

Ο δήμος Σάμου, έχει μεταφέρει σε κέντρα ανακύκλωσης το τελευταίο διάστημα 3.600 ελαστικά. Τα βουλκανιζατέρ της Σάμου βάσει του νόμου συνεργάζονται με εταιρείες διαχείρισης ελαστικών,που σε τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται στη Σάμο και τα μεταφέρουν σε χώρους αξιοποίησης, μιας και είναι ανακυκλώσιμα κατά 98%.

Related posts

Σάμος: Απεγκλωβισμός μεταναστών από το εξαιρετικά δύσβατο φαράγγι του Μεγάλου Σεϊτανιού

admin

Πανελλήνιες 2023: Οι πιο πρακτικές συμβουλές για υποψηφίους πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης

admin

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος απαντά στον Δήμο Αν. Σάμου: Εξαιρείται ο βασικός αγροτικός οδικός άξονας του Καρβούνη

admin

Το Apollo βράβευσε μετά απο 4 χρόνια τα καλύτερα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στη Σάμο

admin

Αναγκαία η κατασκευή e-shop και η προβολή στο διαδίκτυο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Αγώνες Ακριβείας Κλασσικών Αυτοκινήτων “4ο Tour de Samo” 2023 στη Σάμο το τριήμερο 2-5 Ιουνίου

admin

Για 7η συνεχόμενη χρονιά στη Σάμο «The Distinguisted Gentleman’s Ride»

admin

Εκδήλωση μνήμης για τον αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Κωνσταντίνο Φώκο – Λαχανά

admin

Εκλογές για την ανάδειξη πρώτου Δ.Σ. στον Σύλλογο Φίλων Υποστηρικτών Καρκινοπαθών Νομού Σάμου “ΕυΠο”

admin