28.9 C
Σάμος
18/08/2022
Σαμιακά

Σκηνικό απόλυτης υποβάθμισης με τα εγκαταλελειμμένα ελαστικά

Επικίνδυνες εικόνες για την υγεία και το περιβάλλον καταγράφονται σε παρακείμενο οικόπεδο πλησίον της εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α. Σάμου), στην περιοχή Καμάρα ,όπου εκατοντάδες ελαστικά αυτοκίνητων είναι πεταμένα .Οι εικόνες που κατέγραψε το Samos24,είναι σοκαριστικές. Ένα σκηνικό απόλυτης υποβάθμισης.

Ο χώρος αυτός χρησιμοποιούνταν από ιδιώτη πριν από χρόνια για τη συλλογή των μεταχειρισμένων ελαστικών από τα βουλκανιζατέρ της Σάμου και στην συνέχεια προωθούνταν προς τους χώρους τελικής αξιοποίησης δηλ για ανακύκλωση.

Η σύμβαση του ιδιώτη με εταιρεία ανακύκλωση έληξε με αποτέλεσμα τα ελαστικά παραμένουν αφημένα στη μοίρα τους. Ο ιδιώτης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να μεταφερθούν τα ελαστικά στην Αθήνα ,ενώ υπάρχουν πολίτες που εναποθέτουν στο χώρο του ελαστικά, χωρίς να τους έχει δοθεί άδειά.

Ο δήμος Σάμου δεν μπορεί να παρέμβει στο οικολογικό “έγκλημα”που συντελείται όλα αυτά τα έτη δηλώνοντας αναρμόδιος,διότι ο χώρος είναι ιδιωτικός. Λύση στο πρόβλημα ίσως δοθεί με την παρέμβαση της δικαιοσύνης,ώστε να προβούν άμεσα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε ενέργειες για την έγκυρη απομάκρυνση των εκατοντάδων ελαστικών από το σημείο.

Το πρόβλημα όμως παραμένει, όπως και τα μεταχειρισμένα ελαστικά δίπλα στον σκουπιδότοπο.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών είναι τόσο σοβαρές ώστε θεωρείται αναγκαία η άμεση απομάκρυνση των ελαστικών.

O μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από τα εγκαταλειμμένα ελαστικά είναι οι πυρκαγιές. Τον Ιούλιο του 2017 με την φωτιά στο ΧΥΤΑ Σάμου υπήρχε περίπτωση επέκτασης της πυρκαγιάς και στο σημείο που βρίσκονται πεταμένα τα ελαστικά. Σε αυτή την περίπτωση η πόλη της Σάμου θα είχε πνιγεί στα επικίνδυνα για την υγεία χημικά (διοξινών, αρωματικών υδρογονανθράκων, πολυχλωριωμένων διφαινυλίων κ.ά.)

Ο δήμος Σάμου, έχει μεταφέρει σε κέντρα ανακύκλωσης το τελευταίο διάστημα 3.600 ελαστικά. Τα βουλκανιζατέρ της Σάμου βάσει του νόμου συνεργάζονται με εταιρείες διαχείρισης ελαστικών,που σε τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται στη Σάμο και τα μεταφέρουν σε χώρους αξιοποίησης, μιας και είναι ανακυκλώσιμα κατά 98%.

Related posts

Παρίσι: Παρουσίαση της Πυθαγόρειας Σύνδεσης ενόψει του Φεστιβάλ μουσικής και μαθηματικών στη Σάμο

admin

Eκδήλωση για τον ΔΣΣ στη Λέκκα

admin

Αίθριος καιρός και έντονη ζέστη

admin

Ο Γιώργος Σαμπάνης για την συναυλία του στη Σάμο

admin

Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο Νησάκι απέναντι από την περιοχή Κότσικας

admin

Δωρεά ενός τροχήλατου νοσηλείας ειδικών προδιαγραφών στο Γ.Ν. Σάμου από τον Ροταριανό Όμιλο

admin

Γυρίζει σε όλη τη Σάμο με την σημαία στο χέρι φωνάζοντας “Μετανοείτε”

admin

Σεισμική δόνηση αισθητή στη Σάμο και στη Χίο

admin

Νέα άφιξη στα Σεϊτάνια

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα