Connect with us

Σαμιακά

Ο Αρχιμάγειρας Ευάγγελος Μπιλιμπάς στη Horeca 2018

Published

on

Ο υπεύθυνος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος στη Σάμο,Ευάγγελος Μπιλιμπάς, θα παρουσιάσει στη έκθεση Horeca 2018 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo,μια δημιουργική πρόταση με τίτλο  “Νέες τάσεις στην ελληνική γαστρονομία- Φύκια η διατροφική τους αξία”.

Πρόκειται για δημιουργικές συνταγές με φύκια όπου  θα πλαισιώσει αυτή τη νέα γαστρονομική προσέγγιση με το κυρίαρχο προϊόν της Σάμου, το σαμιώτικο κρασί.

Πρόσφατα ο κ.Μπιλιμπάς,μίλησε στην Ελεάνα Κηπουρού και στο newsbeast.gr.

Ένας νησιώτης σεφ έρχεται να βάλει τα φύκια στο πιάτο μας. Ο Ευάγγελος Μπιλιμπάς από την πανέμορφη Σάμο αφού εντρύφησε για χρόνια στα ψάρια και τα θαλασσινά της ιδιαίτερης πατρίδας του, αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παρακάτω.

Δημιουργεί πιάτα με φύκια, πιάτα που δύσκολα θα σκεφτόμασταν να δοκιμάσουμε και μάς καλεί να δούμε αλλιώς ακόμη και το… πατροπαράδοτο burger.

Ο executive chef του Aphrodite Garden Restaurant, τακτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.C.S., μάς συστήνει τα «μακαρόνια της θάλασσας» και αποκαλύπτει άγνωστες ευεργετικές τους ιδιότητες, όπως ότι εκατό γραμμάρια φύκια αντιστοιχούν σε φώσφορο όσο 2.400 κιλά καρότα.

Και επειδή… δεν πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, θα μας βάλει στον πειρασμό να δοκιμάσουμε τις ευφάνταστες συνταγές του, όπως μουσακά με κρέμα από φύκια και φυκόρυζο στη μεγάλη έκθεση της Horeca που ανοίγει τις πύλες της στις 9 με 12 Φεβρουαρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Εκεί που για τέσσερις ημέρες θα χτυπά εκεί η καρδιά ολόκληρου του ξενοδοχειακού και του ευρύτερου επισιτιστικού κλάδου, θα παρουσιάσει τα φύκια ως τη νέα γαστρονομική τάση.

Και αν ο ίδιος δεν σας πείσει με τα λόγια, ώστε να δοκιμάσετε τα «μακαρόνια της θάλασσας», η συνταγή που προτείνει στο τέλος σίγουρα θα αναβαθμίσει τα κοινότυπα γκουρμέ δείπνα που είχατε συνηθίσει.

– Πιστεύετε ότι ο κόσμος ξέρει ότι τρώγονται τα φύκια;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάτι που το ξέρουν όλοι, είναι κάτι που το γνωρίζουν μόνο στην ιαπωνική κουζίνα ωστόσο τα φύκια αποτελούν μια σπουδαία εναλλακτική μορφή πρωτεΐνης, φυτικής προέλευσης και σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πιάτο μας. Είναι κάτι που πρέπει εμείς, ως σεφ, ως γαστρονόμοι, να το κάνουμε γνωστό προκειμένου ο κόσμος να καταλάβει τη σπουδαία διατροφική του αξία.

– Υπάρχουν συγκεκριμένες βρώσιμες ποικιλίες και πού μπορούμε να τις βρούμε;

Οι βρώσιμες ποικιλίες είναι τα Γουακάμε, τα Νόρι, που τα χρησιμοποιούμε περισσότερο στο σούσι, τα Κόμπου και τα Χιζίκι. Υπάρχει επίσης μια ποικιλία που ονομάζεται ιρλανδικό βρύο, είναι μια κόκκινη ποικιλία που αποτελεί εξαιρετική μορφή πρωτεΐνης. Αυτήν την στιγμή μπορούμε να τα βρούμε περισσότερο σε μαγαζιά που πουλάνε ασιατική κουζίνα και σε καταστήματα που πουλάνε delicatessen.

– Είναι έτοιμος ο Έλληνας καταναλωτής να τα εισάγει στη διατροφή του αλλά και ο καταστηματάρχης της εστίασης να επενδύσει σε αυτά;

Αυτό είναι η προσπάθεια που θέλω να κάνω φέτος με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων στην έκθεση Horeca. Επειδή αυτήν την στιγμή τα χρησιμοποιούμε μόνο στην ιαπωνική κουζίνα, εγώ θέλω να προσπαθήσω να δείξω ότι πραγματικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας διατροφή, έτσι ώστε τα οφέλη των φυκιών να τα έχουμε καθημερινά στο πιάτο μας. Αυτήν την στιγμή ο τρόπος που χρησιμοποιούνται είναι στο σούσι, σε σαλάτες και σε μερικούς ζωμούς.

Εγώ όμως θέλω να τα παρουσιάσω για παράδειγμα ως πέρλες στη μοριακή κουζίνα, να τα χρησιμοποιήσω σε σαλάτα, αντικαθιστώντας πράσινα φυλλώματα. Επίσης θέλω να τα χρησιμοποιήσω σε μια κρέμα που θα κάνω για ένα μουσακά καραβίδας όπως επίσης και ένα burger vegan, αντικαθιστώντας το μπέικον με ιρλανδικό βρύο καθώς και σε ένα φυκόρυζο. Το σπανακόρυζο που γνωρίζουμε εμείς, το σπανάκι δηλαδή να το αντικαταστήσω με φύκια. Υπάρχουν κι άλλες πολλές ιδέες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με τα φύκια, όπως είναι για παράδειγμα σε αποξηραμένη μορφή. Να το τρίψουμε, να το περάσουμε από το μούλτι και να το χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας αντί για αλάτι.

Αυτό και μόνο ως ιδέα, να αντικαταστήσουμε το αλάτι που γνωρίζουμε πόσο επιβαρύνει τον οργανισμό μας,  με φύκια μας βοηθάει να γλιτώσουμε την επιβάρυνση του αλατιού. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε νοστιμιά στο φαγητό μας και κερδίζουμε τη διατροφική αξία των φυκιών. Αυτά είναι κάποια πράγματα τα οποία θα προσπαθήσω να περάσω στην παρουσίαση στην έκθεση Horeca.

fikia2

– Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη ζαχαροπλαστική;

Τα φύκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη ζαχαροπλαστική, για την ακρίβεια χρησιμοποιούνται ήδη. Το βασικότερο είναι το άγαρ άγαρ, το οποίο είναι ζελατίνη που βγαίνει από φύκια.

– Υπάρχουν εστιατόρια στην Ελλάδα που τα έχουν εισάγει στο μενού τους; Πόσο κοστίζει ένα πιάτο με τα «μακαρόνια της θάλασσας»;

Υπάρχουν δυο τρία εστιατόρια που έχουν μερικές συνταγές με φύκια και εγώ στο δικό μου εστιατόριο έχω, αλλά δεν είναι πραγματικά διαδεδομένα στην Ελλάδα. Θα τα βρούμε περισσότερο στην ιαπωνική, κινέζικη και κορεάτικη κουζίνα.

Παράλληλα, δεν κοστίζουν παραπάνω από μια συνταγή με συνηθισμένα μακαρόνια. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Τα φύκια δεν τα χρησιμοποιούμε σε παρά πολύ μεγάλες ποσότητες διότι η περιεκτικότητά τους σε ιώδιο είναι εξαιρετικά μεγάλη. Έχουν ακόμη βιταμίνες Α και Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Εκατό γραμμάρια φύκια αντιστοιχούν σε φώσφορο όσο 2.400 κιλά καρότα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να τα δούμε στη διατροφή μας ως κάτι που συμπληρώνει τη συνταγή, που της δίνει κάτι παραπάνω, όχι ως κύριο συστατικό.

– Πιστεύετε ότι θα μπορέσει κάποτε να αποτελέσει ένα από τα πιάτα – ορόσημο της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, όπως είναι ο μουσακάς και το τζατζίκι;

Νομίζω ότι αυτό είναι κάπως μακριά γιατί τώρα γίνεται η προσπάθεια, θα δούμε πώς θα το δεχθεί ο κόσμος και αν οι συνάδελφοι γαστρονόμοι ενδιαφερθούν, το εντάξουν και εξελίξουν συνταγές με φύκια. Μετά από ένα δύο χρόνια θα είμαστε σε θέση να πούμε κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα ο μουσακάς με καραβίδες και μπεσαμέλ από φύκια που θα φτιάξω είναι μια εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας. Αυτό ως πιάτο συνδυαστικά με τα φύκια θεωρώ ότι μπορεί να είναι ένα πιάτο που μπορεί να πάει την ελληνική γαστρονομία ένα βήμα παρακάτω. Ωστόσο τα φύκια μόνα τους, το θεωρώ λίγο δύσκολο, τουλάχιστον προς το παρόν.

– Έχουν ενσωματωθεί στις κουζίνες του εξωτερικού;

Στο εξωτερικό υπάρχουν εστιατόρια που πουλάνε μόνο φύκια. Πρόσφατα επισκέφθηκα ένα vegan εστιατόριο στην Ολλανδία, στο Άμστερνταμ συγκεκριμένα και οι συνταγές του είναι μόνο με φύκια. Εξαιρετική παρουσίαση και εξαιρετικές γεύσεις.

– Η συμμετοχή της Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας σε μια τόσο μεγάλη έκθεση είναι σημαντική, καθότι ανεβάζει τον πήχη ανάμεσα στους επαγγελματίες. Μήπως οι επαγγελματίες έχουν ξεχάσει ότι και εκείνοι ενίοτε χρειάζονται εκπαίδευση;

Η έκθεση της Horeca είναι η σημαντικότερη που υπάρχει. Συμφωνώ μαζί σας, αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος της Λέσχης Μαγείρων. Κάνουμε κάθε τόσο δράσεις και μια από τις σημαντικότερες ίσως, είναι η εκπαίδευση που κάνουμε με διάφορες μορφές σεμιναρίων στο δικό μας χώρο που έχουμε στη Δάφνη. Εκπαιδεύουμε και τους συνάδελφους σεφ αλλά και εστιάτορες, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία σε νέες τάσεις και νέα υλικά.

Πρόσφατα παρουσιάσαμε ένα εξαιρετικό σεμινάριο με νέες τάσεις στην ελληνική γαστρονομία με εξαιρετική συμμετοχή. Είναι κάτι που γίνεται συνέχεια, επαναλαμβάνεται ασταμάτητα. Η εκπαίδευση είναι ο σημαντικότερος πυλώνας που μπορεί να υπάρξει στην τέχνη μας, έτσι ώστε να πάει η γαστρονομία ένα βήμα μπροστά.

Δεν μπορείς να μείνεις στα ίδια και στα ίδια. Και αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να παρουσιάσω στην έκθεση Horeca τα φύκια, ότι υπάρχει και αυτό το υλικό. Κάντε δοκιμές, εντάξτε το κάπου γιατί ως υλικό είναι εξαιρετικό. Ελπίζω ότι θα είναι μια εξαιρετική παρουσίαση, το μόνο που δεν ξέρω είναι αν πραγματικά ο κόσμος ανταποκριθεί σε αυτό. Είναι κάτι που μένει να το δούμε γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε πάντα εκ του ασφαλούς.

Πρέπει να ρισκάρουμε και λίγο. Είναι πράγματι ρίσκο τα φύκια γιατί ο κόσμος δεν είναι υποψιασμένος ωστόσο αυτός δεν είναι και ο ρόλος μας; Είτε επειδή έχουμε ψάξει ή έχουμε ταξιδέψει και γνωρίσει ένα υλικό, γιατί να μην προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο; Αυτή είναι η ουσία…

Συνταγή

fikia

Ταλιατέλες φυκιών με μανιτάρια, ελιές, φρέσκια ντομάτα, ούζο

Υλικά για 2 άτομα

  • 50 γραμμάρια ταλιατέλες φυκιών (σε ντελικατεσεν και μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα )
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 φέτες μπέικον, λεπτά κομμένες
  • 1 σφηνάκι ούζο
  •  6 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  •  ½  κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 ½ φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας φιλέτο ελιάς καλαμών
  • τριμμένο τυρί παρμεζάνα για το πιάτο

Εκτέλεση

  1. Μουλιάστε τα ξερά φύκια σε κρύο νερό για 10 λεπτά (τριπλασιάζουν τον όγκο τους).
  2. Ξεπλύνετε τα φύκια και προσθέστε τα σε βραστό νερό. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά, στη συνέχεια πιέστε και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Προετοιμάστε τη σάλτσα.
  3.  Προσθέστε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, το μπέικον και το τσίλι σε ένα ζεστό βαθύ τηγάνι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτετε το σκόρδο και το βασιλικό. Σβήνετε με το ούζο. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες, το αλάτι και τις ελιές και ανακατεύετε.
  5. Μαγειρέψτε μαζί σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές. Ανακατέψτε τα μαγειρεμένα «ζυμαρικά» φύκια στη σάλτσα και σερβίρετε με ή χωρίς παρμεζάνα στο πλάι.

Και αν ανησυχήσετε για το έκπληκτο βλέμμα της γιαγιάς όταν δει τι… κάνατε στην κλασική συνταγή του μουσακά σκεφτείτε ότι λίγος πειραματισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν…

Comments

comments

Σαμιακά

Νέο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία στη Σάμο

Published

on

By

Η νέα δομή ειδικής αγωγής του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ – κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία, θα ανοίξει τις πόρτες της τον Σεπτέμβριο στο νησί της Σάμου, μοναδική στο αντικείμενο της, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση δεξιοτήτων τους καθώς και τη στήριξη της οικογένειάς τους.

Οι υπηρεσίες μας αφορούν ανήλικους και ενήλικους από 5 ετών και άνω, και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών –νοητικών, κινητικών, ψυχικών και αισθητηριακών. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος όπου παιδιά και ενήλικες με αναπηρία μπορούν να νιώσουν τη χαρά της έκφρασης μέσω οργανωμένων δραστηριοτήτων – πάντα με την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτών.

Στη δομή μας γίνεται αρχικά αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών κάθε ατόμου και στη συνέχεια οργάνωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο συναντά τη μοναδικότητα και τις ανάγκες του. Τα προγράμματα και οι δράσεις του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ, προσαρμόζονται ανάλογα την ηλικία, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απασχοληθούν σε δραστηριότητες όπως η ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, η συμμετοχή σε προγράμματα άθλησης και σωματικής υγείας, προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας καθώς και σε προγράμματα εκπαίδευσης για επαγγελματική κατάρτιση.

Καθοριστικό ρόλο παίζει για εμάς ο τομέας της ένταξης και της κοινωνικοποίησης, καθώς αποτελεί και πρωταρχικό σκοπό της εσωτερικής λειτουργίας του κανονισμού μας.

Τα προγράμματα μας πραγματοποιούνται σε μικρές ομάδες όμοιας λειτουργικότητας, ώστε κάθε παιδί / ενήλικας να νιώθει ότι μπορεί να εκφραστεί, να επικοινωνήσει, να ενταχθεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δημιουργούνται εργαστήρια καλών τεχνών και εικαστικών, γίνονται επισκέψεις σε μουσεία, βόλτες σε θέατρο και κινηματογράφο, εκδρομές και πεζοπορίες στη φύση. Όλα αυτά, μέσα σε καλά οργανωμένα πλαίσια και πάντα με την επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού της δομής.

Οι υπηρεσίες και η μετακίνηση των εκπαιδευομένων του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ παρέχονται δωρεάν μέσω του προγράμματος « Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Οι συμμετοχές, οι περιπτώσεις των παιδιών και ο τόπος διαμονής τους θα καθορίσουν την μορφή του ΚΔΑΠ ΜΕΑ και την τοποθεσία (Βαθύ ή Καρλόβαση).

Γι’ αυτό καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνήσει μαζί μας και να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, ώστε να γίνει εφικτή η λειτουργία μιας τέτοιας δομής στο νησί μας.

Η Σάμος δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Με εκτίμηση,

Πιτσίλκας Μιχαήλ

Ιδιοκτήτης ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Επικ.: 6944261767 – pitsilkas@kdapmeaprosvas

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

«Προορισμός Ελλάδα» και Σαμιώτικο Μοσχάτο

Published

on

By

Σε Αμερική και Ευρώπη, στην Κεντρική και Νότια Αφρική η «Φωνή της Ελλάδας» μέσω της ΕΡΤ «μετέφερε» τις ευωδιές των ξηρών, ημίξηρων και γλυκών μοσχάτων κρασιών που παράγονται από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, το συνεταιρισμό των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού.

Τα 3.000 χρόνια αμπελοοινικής παράδοσης της Σάμου, η ιστορική-κοινωνική-οικονομική και πολιτιστική διαδρομή του ΕΟΣΣ που ιδρύθηκε το 1934 και κρατά μέχρι σήμερα τη συνεπή του πορεία, οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις, τα πατρογονικά αμπελοτόπια και ο κάματος των καλλιεργητών, ξεδιπλώθηκαν ανά την Ελλάδα αλλά και σε 3 ηπείρους, την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, μέσω της εκπομπής «Προορισμός Ελλάδα» που επιμελείται και παρουσιάζει η αξιόλογη δημοσιογράφος Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη. (Ακρόαση:*Ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, στην ένδειξη: Voice of Greece *Διαδικτυακά μέσα από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/)

Ακούστε το σχετικό ηχητικό:

https://soundcloud.com/uwc-967147571/mn0qfuq1pbeu

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Χρ. Τριαντόπουλος: Παρουσίαση των μέτρων στήριξης της σεισμόπληκτης Σάμου στη Βουλή

Published

on

By

Σε αναλυτική παρουσίαση στοιχείων σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και την επακόλουθη πλημμύρα στη Σάμο τον περασμένο Οκτώβριο προέβη τη Δευτέρα 19 Απριλίου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή, το οποίο και υπερψηφίστηκε την Τετάρτη.

Τόσο ο σεισμός στη Σάμο, όσο και ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, αποτελούν δύο περιπτώσεις θεομηνιών που έπληξαν τη χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους τέθηκε υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου. Η επιτυχής διαχείρισή τους, δε, αποτέλεσε «οδηγό» για την αντιμετώπιση και άλλων φυσικών καταστροφών, καθώς και έναυσμα για τη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος της κρατικής αρωγής σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Ειδικά ως προς την παροχή στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό στη Σάμο, αλλά και από την πλημμύρα που ακολούθησε, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχή του 20% της ζημιάς σε 265 επιχειρήσεις. Πρόκειται για ποσό 729.432 ευρώ που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 3.647.118,21 ευρώ. Παράλληλα, το ύψος της χρηματοδότησης στην Περιφέρεια και τους Δήμους για την αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και λιμένων διαμορφώνεται σε 18.224.000 ευρώ, ενώ σημαντικοί είναι και οι πόροι που διατίθενται για τη στεγαστική συνδρομή για τα κτίρια των φυσικών και νομικών προσώπων (από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής). Επίσης, το συνολικό διαθέσιμο ποσό προς τους σεισμόπληκτους δήμους για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων νοικοκυριών και για οικοσκευή, διαμορφώθηκε σε 2.465.600 ευρώ. Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαθέτει 1.091.000 ευρώ για την αποκατάσταση ιερών ναών και μνημείων.

Ο κ. Τριαντόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Τόσο στον “Ιανό”, όσο και στον σεισμό της Σάμου, η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν ταχύτατη. Μιλάμε, λοιπόν, για στήριξη στην πράξη, όχι στα λόγια. Η άμεση κινητοποίηση για την ανακούφιση των πληγέντων ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, με την ενεργή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και ο ΕΛΓΑ.

Η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης περιλάμβανε την ενεργό συμμετοχή τόσο των Υπουργών, όσο και των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων, με συχνή παρουσία στο πεδίο και συνεργασία με όλες τις βαθμίδες τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των Βουλευτών σε κάθε πληττόμενη περιοχή. Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τους πληγέντες να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς – και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε και με την προώθηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κρατική αρωγή».

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη παρουσίαση σχετικά με τις δράσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της Σάμου στο https://bit.ly/3n0HlV0.

 

 

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Σαμιακά3 ώρες ago

Νέο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία στη Σάμο

Περιφερειακά4 ώρες ago

Σημεία εισήγησης Π. Χριστόφα στο Π.Σ. σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Περιφερειακά5 ώρες ago

Αντεπίθεση της Χίου κατά της υπερδομής

Σαμιακά5 ώρες ago

«Προορισμός Ελλάδα» και Σαμιώτικο Μοσχάτο

Σαμιακά5 ώρες ago

Χρ. Τριαντόπουλος: Παρουσίαση των μέτρων στήριξης της σεισμόπληκτης Σάμου στη Βουλή

Σαμιακά17 ώρες ago

Μητρόπολη Σάμου: 14 ιεροί ναοί έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν

Σαμιακά17 ώρες ago

Ν.Σάμου: Περισσότεροι από 10.000 εμβολιασμοί κατά του covid-19

Σαμιακά21 ώρες ago

Κ. Μητσοτάκης: 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση

Σαμιακά1 ημέρα ago

Αύξηση κατά 10% της οικονομικής στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους

Σαμιακά1 ημέρα ago

Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού με Ένωση Ξενοδόχων Σάμου

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος3 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή