13.9 C
Σάμος
23/03/2023
Σαμιακά

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιούργησαν «έξυπνο κάδο» ανακύκλωσης με WiFi spot

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιούργησαν «έξυπνο κάδο» ανακύκλωσης με WiFi spot που προσελκύει το ενδιαφέρον για ανακύκλωση Έναν «έξυπνο κάδο» ανακύκλωσης, που ανταμείβει τον χρήστη για την επιλογή του, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στα κέντρα διαμονής προσφύγων, δημιούργησαν φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι ταξίδεψαν στο CERN, κέρδισαν τις εντυπώσεις, και εξακολουθούν να εργάζονται εντατικά για την υλοποίηση της ιδέας τους.

Τι ακριβώς είναι ο «έξυπνος κάδος» και ποιος είναι ο σκοπός και η χρησιμότητα του καινοτόμου αυτού project, μας εξηγεί στην ΕΡΤ η δρ Μαρία Χατζηαντωνίου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπεύθυνη του μαθήματος Πράσινη Επιχειρηματικότητα και μέντορας της φοιτητικής ομάδας που συνέλαβε και υλοποίησε τη συγκεκριμένη ιδέα.

«Ο έξυπνος κάδος ανακύκλωσης για προσφυγικά camps, όπως ονομάζεται, υποδέχεται πλαστικά μπουκάλια νερού και λειτουργώντας ως wifi spot προσελκύει το ενδιαφέρον για ανακύκλωση. Ο χρήστης του κάδου επιβραβεύεται για τη δράση του με άυλο νόμισμα ανταλλακτικής αξίας και, μέσω εφαρμογής για κινητά, αποκτά πρόσβαση σε αγορά προϊόντων, υπηρεσιών ή εκπτώσεις σε συμβεβλημένες επιχειρήσεις. Ένα επιπλέον στοιχείο του συγκεκριμένου project είναι η ταυτόχρονη ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης του χρήστη -εφόσον πρέπει να απαντήσει σε περιβαλλοντικές ερωτήσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή». Πώς, όμως, ξεκίνησαν όλα; Πώς γεννήθηκε η ιδέα και πώς έγινε πράξη; «Η πρόταση ξεκίνησε από το μάθημα Πράσινη Επιχειρηματικότητα του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο Τμήμα Περιβάλλοντος και εξελίχθηκε σε μια καινοτόμο πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στα κέντρα διαμονής προσφύγων, με έμφαση στον ανταποδοτικό χαρακτήρα του έργου. Η πρόταση ταξίδεψε στo CERN και συμμετείχε στο The Port Humanitarian Tech Hackathon 2017, όπου σε συνεργασία με ομάδα ειδικών κατασκευάστηκε το πρωτότυπο του κάδου και της εφαρμογής.Η σύνδεση της αξίας ανακύκλωσης με οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά κίνητρα αποτελεί την κεντρική στόχευση του συνολικού έργου» λέει στη «Ραδιοτηλεόραση» η δρ Μαρία Χατζηαντωνίου. Η ομάδα που συνέλαβε το συγκεκριμένο project απαρτίζεται από τους φοιτητές Θανάση Κουκούλη, Ειρήνη Μορίκη,  Διαμαντίνα  Ψευτογκά,  Εύα Τσακαλή και Βαγγέλη Αναγνωστόπουλο. «Για μας, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μέσα από την οποία κερδίσαμε πάρα πολλά. Η συμμετοχή μας στο Hackathon του Cern άνοιξε καινούργιους δρόμους, μας έδωσε τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορούμε να σκεφτόμαστε πέρα των καθορισμένων για να μπορέσουμε να εξελίξουμε και να βελτιώσουμε το εγχείρημά μας, με τη συνεργασία της ομάδας που δημιουργήθηκε» λέει η Ειρήνη Μορίκη.

H ομάδα των φοιτητών που συνέλαβε και υλοποίησε το καινοτόμο project. «Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, με πίστη στο project μας και με όρεξη να φτάσουμε στο βέλτιστο σημείο. Το επόμενο βήμα είναι να έχουμε ένα λειτουργικό πρωτότυπο του κάδου, ώστε να το θέσουμε σε εφαρμογή και να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει με τη δημιουργία του »έξυπνου κάδου». Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχει και θα έχει τα αποτελέσματα που επιθυμούμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, με τον τρόπο μας, την ελληνική κοινωνία και την προσφυγική κοινότητα» τονίζει η Διαμαντίνα Ψευτογκά.

Ο «έξυπνος κάδος» και wifi spot λεπτομέρεια Οσον αφορά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Μαρία Χατζηαντωνίου, «η επιτυχία των φοιτητών/τριών του αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ουσιαστικό έργο που επιτελείται στο ακαδημαϊκό Ίδρυμα. Η καινοτομία, η εξωστρέφεια, οι συνεργασίες και η φοιτητοκεντρική προσέγγιση της ακαδημαϊκής διαδικασίας αίρουν τους όποιους περιορισμούς της περιφερειακότητας, παράγοντας εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, από τέτοιες σημαντικές επιτυχίες». Ο επόμενος στόχος, που είναι η πιλοτική εφαρμογή του project να ξεκινήσει από τη Λέσβο και η γενίκευση της χρήσης του κάδου σε χώρους συλλογικής δράσης, όπως τα κέντρα διαμονής προσφύγων και τα σχολεία, βρίσκεται μπροστά τους και οι φοιτητές της ομάδας εξακολουθούν να εργάζονται με ενθουσιασμό για την επίτευξή του.

Με την ομάδα του ΠΑ στο THEPort Hackathon@CERN. Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Πηγή: Foititikanea.gr

Related posts

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρλοβάσου επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου

admin

Έπεσε από σκαλωσιά εν ώρα εργασίας

admin

Θετική η Dodekanisos Seaways για προσέγγιση και στο λιμάνι του Όρμου Μαραθοκάμπου

admin

+πλευση ΑΜΚΕ – Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

admin

Συνάντηση της Ε.Σ.ΠΕ.Ε Σάμου με τον παραδίδοντα Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

«Αναβάπτιση» – 26 Μαρτίου, επετειακή εκδήλωση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου

admin

Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας απέκτησε το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

admin

Εκδήλωση από τον Ερυθρό Σταυρό για την σημασία της δωρεάς οργάνων, μυελού των οστών και αίματος

admin

Η οστεοπόρωση σε 10+1 απλές ερωτήσεις

admin