21.9 C
Σάμος
24/04/2024
Σαμιακά

Πρότυπο πρόγραμμα μαθημάτων περί φιλοζωίας στο δημοτικό σχολείο Κοκκαρίου

Την Δευτέρα, 12/2/2018 στο Δημοτικό Σχολείο του Κοκκαριού συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων περί φιλοζωίας του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου με τον αρχιφύλακα κ. Καζόγλου Δημήτρη.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θεωρείται από τους πιο βασικούς στόχους του σωματείου, επειδή τα παιδιά και οι νέοι είναι αναμφίβολα οι καλύτεροι πρεσβευτές της φιλοζωίας.

Όλες οι τάξεις του σχολείου, 33 παιδιά παρακολουθήσαν αυτό το μάθημα με μεγάλο ενδιαφέρον. Κεντρικό ρόλο έπαιξε και πάλι ο αρχιφύλακας κ. Καζόγλου Δημήτρης με τον σκύλο του Τζάκσον, που έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μείνανε κατενθουσιασμένοι.  Τις εξηγήσεις του κ. Καζόγλου συμπλήρωσαν ο εκπαιδευτής σκύλων κ. Βαλσάμης Νίκος και μέλη του σωματείου .

Ο κ. Καζόγλου ξεκίνησε το μάθημα με πληροφορίες για την σωστή συμπεριφορά απέναντι στα σκυλιά, για τις ανάγκες, τον χαρακτήρα, τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητες τους. Με έναν ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο μετέδωσε αρκετές πληροφορίες στους μαθητές, οι οποίοι τον παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή.

Εννοείται πως η πιο σημαντική στιγμή του μαθήματος ήταν η εμφάνιση του πολύ φιλικού και πανέξυπνου σκύλου του. Ο Τζάκσον κέρδισε γρήγορα τις καρδιές των παιδιών, ακόμα και αυτών, που φοβούνται τα σκυλιά. Όπως τους είχε τονίσει από πριν ο κ. Καζόγλου, περιμένανε όλα με ηρεμία και υπομονή να έρθει ο Τζάκσον από μόνος του κοντά στον καθένα για τον χαϊδέψουν με μεγάλη τρυφερότητα.

Ο αρχιφύλακας τους έδειξε αρκετές περιπτώσεις θεμιτής συμπεριφοράς απέναντι στα σκυλιά, πως ανταποκρίνεται ένας σκύλος, τι σημαίνουν διάφορες στάσεις του σώματος του και ότι χρειάζεται προσοχή το πως προσεγγίσουμε έναν σκύλο. Τόνισε επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε τα σκυλιά, απλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν τα πλησιάσουμε.

Από μέλη του σωματείου έγινε αναφορά στα αδέσποτα ζώα, στους λόγους εγκατάλειψης, την ανάγκη και υποχρέωση φροντίδας και σίτισης τους.

Επίσης εξήγησαν στους μαθητές, εφόσον θέλουν να πάρουν σκύλο (μόνο βέβαια με την έγκριση των γονέων), να μην αγοράσουν, αλλά να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο και τους ενημερώσαν σχετικά για αυτήν την διαδικασία.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των μαθητών και τόσες πολλές οι ερωτήσεις τους, που αγνόησαν ακόμα και το χτύπημα του κουδουνιού…..

Το σωματείο ευχαριστεί θερμά όσους βοηθήσανε να πραγματοποιηθεί αυτό το πρότυπο μάθημα: την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα την κυρία Πέλλα Παππά, τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κοκκαριού κ. Ψαραδέλλη Ευστράτιο, τους δασκάλους, τον διευθυντή της αστυνομίας κ. Μαϊστρέλη Δημήτρη, τον εκπαιδευτή σκύλων κ. Βαλσάμη Νικόλαο και προ πάντων τον αρχιφύλακα κ. Καζόγλου Δημήτρη και τον σκύλο του Τζάκσον. Το εκπληκτικό μάθημα του θα μείνει αξέχαστο στα παιδιά.

Φυσικά θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία.

Related posts

Ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε την περιοχή ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ

admin

Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Σάμου: Τα θέματα που θέτει η Δημοτική Παράταξη ΑΝΑΣΑ

admin

Βουρλιώτες : Στον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή εκπαιδεύτηκαν κάτοικοι της κοινότητας

admin

Ωράριο ανεφοδιασμού στη Σάμο: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τα καταστήματα

admin

Καρλόβασι: Υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου

admin

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΥΠΣ και Προέδρου Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου στη Σάμο

admin

Ταλαιπωρία για 34 μαθητές του ΕΠΑΛ Σάμου και Ικάριας στη Σύρο λόγω απαγορευτικού απόπλου

admin

Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά της Σαμιώτικης Οινοποιίας: Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο Μουσείο Οίνου

admin

Κοινή Δράση ΕΚΕΑ-Γ.Ν. Σάμου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην Εθελοντική Αιμοδοσία

admin