Connect with us

Δήμος

Επιστολές σε υπουργούς έστειλε ο Δήμαρχος Σάμου την καταστροφή εκατοντάδων παραδοσιακών σκαριών

Published

on

Επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή  και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου έστειλε ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ζητώντας την παρέμβασή τους, ενόψει της επικείμενης καταστροφής εκατοντάδων παραδοσιακών σκαριών, που θα μπορούσαν να γίνουν μουσειακά εκθέματα, αλλά και να αξιοποιηθούν σε άλλες, πλην της αλιείας χρήσεις, όπως, για παράδειγμα, τουριστικά.

Ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει στην επιστολή του και ότι το μοναδικό στο είδος του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, στη Σάμο, θα επωφελείτο σημαντικά από τέτοια εκθέματα, ενώ τονίζει ότι η διάσωση  και αξιοποίηση αυτών των ζωντανών μνημείων της ελληνικής ναυτοσύνης και ναυπηγικής τέχνης, θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης, με σεβασμό στην παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και, πολύ περισσότερο, των νησιωτικών της περιοχών.

Αναλυτικά.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (20/2/2018) με τίτλο «Πλώρη για την καταστροφή» με έκπληξη διαβάζουμε για την σχεδιαζόμενη καταστροφή 763 παραδοσιακών σκαριών (τρεχαντήρια, βαρκαλάδες και καραβόσκαρα) χωρίς να έχει γίνει η αποτίμηση της πολιτιστικής αξίας τους, αλλά και χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν ότι αποτελούν ζωντανές αποδείξεις της ναυτοσύνης και της παράδοσής μας. Τα σκαριά αυτά αποτελούν τη μνήμη της ναυτικής μας παράδοσης αλλά και της ιδιαίτερης, προαιώνιας σχέσης των ανθρώπων της χώρας μας με τη θάλασσα. Είναι μια υπενθύμιση της ίδιας της εναγώνιας και πολυτάραχης μάχης μας για την επιβίωση. Για δε νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας, έχουν ένα ακόμη βαρύτερο πρόσημο, τόσο συναισθηματικό όσο και ουσιαστικό καθώς αντανακλούν την ιστορία του τόπου.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών επισημαίνει στο εν λόγω άρθρο το υψηλό κόστος καταστροφής τους (πάνω από 45.000.000 ευρώ!) αλλά και το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι «ψαροκάικα παραδοσιακά, χειροποίητα και ξύλινα». Παράλληλα, είναι τουλάχιστον προβληματική η ερμηνεία της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, αφού η παράδοση της αλιευτικής άδειας ως προϋπόθεση επιχορήγησης δε συνεπάγεται άμεσα και την καταστροφή του σκάφους, για το οποίο θα μπορούσε απλώς να γίνει αλλαγή χρήσης. Σχετικά, η τυχόν αξιοποίησή τους για τουριστικούς σκοπούς θα αποτελούσε μιας πρώτης τάξεως αναπτυξιακή ευκαιρία καθώς και μια πολιτιστική επιλογή υψηλής αξίας για τους νησιωτικούς τόπους, αφού θα συνέδεε την αναψυχή με την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες χώρες δαπανώνται τεράστια ποσά προκειμένου να κατασκευαστούν εκ νέου τέτοιου τύπου σκαριά, πρακτικώς αντίγραφα όσων προορίζονται τώρα για καταστροφή.

Στο πλαίσιο αυτής της ξεχωριστής σημασίας που έχει για την ελληνική θαλάσσια παράδοση η ιδιαίτερη ναυπηγική τέχνη που ανέδειξε μέσα στους αιώνες ο τόπος μας, το Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με το Δήμο Σάμου και το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του «Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου», που δημιουργείται στο Ηραίο της Σάμου.

Στην εκδήλωση, θα γίνει αναφορά στη σημασία της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής και στην αναγκαιότητα της μουσειακής ανάδειξης και αξιοποίησής της και θα παρουσιαστούν οι κύριοι άξονες της έκθεσης, οι βασικές λειτουργίες και η εκπαιδευτική πολιτική του «Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου».

Κύριε Υπουργέ,

Το μοναδικό στο είδος του «Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου», έχει κατασκευαστεί στην πατρίδα μας, τη Σάμο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ και με φορέα υλοποίησης το Δήμο Σάμου και από σχετικό υποέργο, δαπανώνται ήδη ποσά για την αγορά των προς έκθεση σκαφών.

Γνωρίζοντας και την ευαισθησία σας σε τέτοιου είδους ζητήματα, σας παρακαλούμε, λοιπόν, όπως μεριμνήσετε για την διενέργεια ελέγχου των προαναφερθέντων προς καταστροφή σκαφών και την αποτίμηση της πολιτιστικής, ναυπηγικής και ιστορικής αξίας τους. Έπειτα από τη σχετική αξιολόγηση, θα ήταν σκόπιμο και πολύ σημαντικό για εμάς, όσα κριθούν κατάλληλα να διατεθούν προς έκθεση στο Μουσείο μας. Παράλληλα θα ήταν ουσιαστικής σημασίας και η δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης για την τουριστική αξιοποίησή τους από επιχειρηματικούς και τουριστικούς φορείς των νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία αλλά και για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας που είμαστε βέβαιοι ότι θα πάρετε. Η φιλοξενία σκαφών στο Μουσείο μας, αλλά και η πιθανότητα δημιουργίας ενός “πάρκου” παραδοσιακών σκαφών που συνθέτουν ένα μέρος της ελληνικής ιστορίας της θάλασσας, είναι μέσα στις προθέσεις, αλλά και τις προτεραιότητές μας.

 

Ο Δήμαρχος Σάμου

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος

 

Comments

comments

Δήμος

Ευχαριστήριο μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Σάμου

Published

on

By

Ευχαριστήριο μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Σάμου

«Σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες ,Σάββατο 17 Απριλίου 2021 ,στην περιοχή μεταξύ Κοντακαιίκων και Καρλοβάσου ,νιώθω την βαθιά υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς ,όλους τους εθελοντές πυροσβέστες από κάθε γωνιά της Σάμου.Η παρουσία τους από την πρώτη στιγμή μέχρι την λήξη του συμβάντος ήταν καθοριστική!

Ευχαριστώ επίσης τον συνάδελφο ,Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο ,για την κινητοποίηση όλων των εθελοντικών κλιμακίων του δήμου του αλλά και για την δική του παρουσία και συμπαράσταση!

Υπογραμμίζω ότι η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων :τοπικής αυτοδιοίκησης ,Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ,εθελοντικών κλιμακίων ,Αστυνομίας και Στρατού ,είχε σαν αποτέλεσμα να ελεγχθεί άμεσα η πυρκαγιά και να αποφύγουμε απώλειες ανθρώπων ,κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

Επίσης ευχαριστώ τον Βουλευτή Ν.Σάμου κ.Στεφανάδη Χριστόδουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη για την βοήθεια τους.

Πρέπει να προβληματιστούμε εν όψη της αντιπυρικής περιόδου και όλοι να συμβάλλουμε στην προστασία και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Παράλληλα οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση ,ώστε να μπορούμε όλοι μαζί σαν γροθιά ,να αντιμετωπίζουμε και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που πιθανώς να απειλήσουν τον τόπο μας.»

 

Δήμαρχος Δυτικής Σάμου

Αλέξανδρος Λυμπέρης

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Το πρόγραμμα λειτουργίας του γραφείου της ΔΑΕΦΚ στο δήμο Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Γίνεται γνωστό ότι το γραφείο της ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) για τις προσεχείς εβδομάδες θα λειτουργήσει στο δήμο Ανατολικής Σάμου, ως εξής:

Δευτέρα 19-04, Τρίτη 20-04 και Τετάρτη 21-04-2021,

Μ. Δευτέρα 26-04-2021 και Μ. Τρίτη 27-04-2021

Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 22733 50451 και το email της υπηρεσίας : daefk@ggde.gr

Υπενθυμίζουμε ότι λειτουργούν στο γραφείο που παραχώρησε ο Δήμος, στο κτήριο της Περιφέρειας, δίπλα από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, στον πρώτο όροφο.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” – Για ποια έργα έχουν κατατεθεί αιτήσεις χρηματοδότησης

Published

on

By

Στα πλαίσια του νέου Προγράμματος έργων, δράσεων και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Αν. Σάμου έχει υποβάλλει μέχρι στιγμής αιτήσεις χρηματοδότησης με ολοκληρωμένο φάκελο των κάτωθι έργων, με κύριο γνώμονα την ποιότητα ζωής και την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας.
• Στην Πρόσκληση 5 με τίτλο «Βελτίωση Υφιστάμενων Αγροτικών Οδών Δήμου Ανατολικής Σάμου», με κύριο στόχο την βελτίωση της οδοποιίας και την εξασφάλιση εύκολης και ασφαλούς προσβασιμότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και γενικότερα στις αγροτικές περιοχές.
• Στην Πρόσκληση 09 με τίτλο «Κτιριακές Μελέτες κρίσιμων υποδομών του Δήμου Ανατολικής Σάμου» αποτελείται από τρία υποέργα, ήτοι:
1ο ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ∆ΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΧΩΡΑΣ»
2ο ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ – ΕΙ∆ΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΣΑΜΟΥ»
3ο ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ»
Η παρούσα πράξη θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη διατήρηση, ανάδειξη και επανάχρηση συγκεκριμένων κτιρίων µε ιστορική και αρχιτεκτονική αξία
• Στην Πρόσκληση 12 με τίτλο «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης του Δήμου Ανατολικής Σάμου», η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης προσέγγισης της βιώσιμης κινητικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.
• Στην Πρόσκληση 14 με τίτλο «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ – ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΚΑΛΗΣ» Η προτεινόμενη δράση στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της Ναυμαχίας της Μυκάλης μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης της ναυμαχίας, ψηφιακής ξενάγησης επαυξημένης πραγματικότητας καθώς και δημιουργίας πρωτότυπου ψηφιακού μεταφερόμενου μουσείου. Παράλληλα, ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες για επιπρόσθετα ιστορικά στοιχεία μέσω ψηφιακής ξενάγησης στην προσωπική του συσκευή.
Το Πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι και τη λήξη της προβλεπόμενης υποβολής, ο Δήμος προτίθεται να υποβάλλει και για άλλες δράσεις, προσπαθώντας να αξιοποιήσει το όριο των 22.000.000 ευρώ που δικαιούται.
“Στόχος μας μέσω των υποβληθέντων δράσεων είναι ο Δήμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, ώστε να οργανωθεί σε μια έξυπνη πόλη, με προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Είμαστε σε συνεχή δημιουργική συνεργασία και σχεδιάζουμε δράσεις με γνώμονα κοινωνικούς, αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες”, αναφέρει ο δήμος.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά7 ημέρες ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά2 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή