17.1 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η νομιμότητα ή μη της επιβολής περιορισμού κυκλοφορίας των μεταναστών

Η αίτηση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες συζητήθηκε την Τρίτη στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Χίου, Σάμου, Λέσβου, Ρόδου και Κω στρέφονταν κατά της απόφασης της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου (31.5.2017), με την οποία ορίστηκε ότι στους μετανάστες που ζητούν διεθνή προστασία στη Χίο, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω και Λέρο μετά την 20η Μαρτίου 2016, θα επιβάλλονται περιορισμοί κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4375/2016, προβλέπει ότι στα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία μπορεί να τίθεται περιορισμός κυκλοφορίας τους σε τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας, μετά από απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου.

Αναλυτικότερα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ότι ο περιορισμός αυτός είναι αντίθετος σε διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών νομοθετικών κανόνων (σύμβαση Γενεύης, διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κ.λπ.).

Παράλληλα, οι πέντε Δικηγορικοί Σύλλογοι, ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου καθώς έχουν υποστεί βλάβη. Βλάβη που οφείλεται στην αθρόα ροή των προσφύγων στα νησιά, η οποία έχει δημιουργήσει ένα επισφαλές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα την αναχώρηση από τα νησιά μεγάλου αριθμού κατοίκων. Κάτι που έχει ως συνέπεια την εκμηδένιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δικηγόρων.

Ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Χρήστο Ράμμο και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, συζητήθηκαν οι εν λόγω δύο αιτήσεις και δικηγόροι τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των προσφευγόντων ανέπτυξαν τις αντίθετες θέσεις τους.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Related posts

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin