20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Περιφερειακά

Οι καταρράκτες της Αμπέλου Σάμου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος συνοδευόμενος από στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας της ΠΕ Σάμου, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αμπέλου κ. Γιώργο Λογαρά και κατοίκους της κοινότητας, ακολουθώντας μιας καταπληκτικής ομορφιάς διαδρομή, επισκέφτηκαν την περιοχή των καταρρακτών της Αμπέλου. Η διαδρομή αυτή, μήκους 3100 μέτρων, έχει ενταχθεί στο δημοπρατούμενο έργο «Δημιουργία δικτύου σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών HIKE SAMOS».

Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου εκπόνησε μελέτη και ενέταξε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το έργο «Δημιουργία δικτύου σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών HIKE SAMOS». Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 382.300,00 ευρώ δημοπρατείται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στόχος του έργου είναι η προσέλκυση τουριστών που ενδιαφέρονται για ενναλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η πεζοπορία και η ορειβασία και δεν αποτελεί απλά μια εργασία για καθαρισμό και σήμανση μονοπατιών αλλά αποτελεί ένα σύνθετο έργο δημιουργίας δικτύου που θα υποστηρίζεται ηλεκτρονικά. Στόχος είναι το δίκτυο αυτό να διαφημιστεί με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες και φυσικά δυναμικά να εμπλουτίζεται με νέες διαδρομές.

Οι 38 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές αναπτύσσονται σε όλες τις περιοχές του νησιού με έμφαση στις ορεινές αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές καθώς και περιοχές μακριά από τις παραθαλάσσιες ζώνες μαζικού τουρισμού και με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των περιοχών αυτών. Επιδίωξη μας είναι μετά την ολοκλήρωση του έργου να προχωρήσουμε σε νέο έργο με περισσότερες διαδρομές, αναδεικνύοντας τα ηγεμονικά μονοπάτια (ήδη στο προς δημοπράτηση έργο η διαδρομή 32α αφορά την Ηγεμονική Οδό μήκους  1.400μ.).

Σημαντική καινοτομία του έργου που πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στη χώρα μας  πέρα από τις συνηθισμένες εργασίες (καθαρισμοί βλάστησης κτλ., κατασκευή κορμοσκαλοπατιών, μικρών ξύλινων γεφυρών, και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων-χαρτών ) αποτελεί η δημιουργία ιστοσελίδας που θα δίνει αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις διαδρομές του δικτύου. Η ιστοσελίδα αυτή θα φιλοξενεί βάση δεδομένων που θα συνδέεται με τα μικροτσίπ NCF στους πασσάλους σήμανσης και θα διαχειρίζεται και όλη την επικοινωνία (feedback) με τους πεζοπόρους.

«Επισκεφτήκαμε σήμερα μιας απίστευτης φυσικής ομορφιάς διαδρομή στην πανέμορφη Άμπελο. Είναι μια από τις 40 διαδρομές που θα αποτελέσουν το αρχικό δίκτυο των σηματοδοτημένων μονοπατιών στο πλαίσιο του έργου που τις επόμενες μέρες δημοπρατούμε. Η συνολική μας προσπάθεια για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού στα νησιά μας περιλαμβάνει και τις δράσεις για την δημιουργία αναρριχητικών πεδίων στη Σάμο και την Ικαρία, ορεινών ποδηλατικών διαδρομών, αλλά και μια σημαντική δράση που θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα, όπου σε συνεργασία με το Αρχιπέλαγος προχωρούμε στην ανάδειξη του υδροβιότοπου της Αλυκής με κατασκευή σύγχρονων παρατηρητηρίων με βάση μελέτη που εκπονήσαμε  και μετά την επιστημονική καταγραφή των πτηνών στη Σάμο προχωρούμε πανευρωπαϊκή δράση για την προώθηση του ορνιθοτουρισμού στη Σάμο (bird watching). Ανάλογες δράσεις για τη δημιουργία δικτύου σηματοδοτημένων μονοπατιών προγραμματίζουμε και  για την Ικαρία και τους Φούρνους».

Related posts

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

admin

Σύσκεψη υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

admin