Connect with us

Σαμιακά

Ψήφισμα των οικοδόμων Σάμου

Published

on

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι στις κατασκευές παραμένουν πολλά και οξυμένα. Είναι αποτέλεσμα της επίθεσης της μεγαλοεργοδοσίας και της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται αδιάκοπα τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και από όλες τις προηγούμενες, με στόχο την αύξηση των κερδών και το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης προς όφελός του κεφαλαίου.

Η ανεργία στον κλάδο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού η οικοδομική δραστηριότητα είναι κατά βάση μικρή. Η πλειοψηφία των ανέργων του κλάδου είναι χωρίς επίδομα. Το 2017 μόνο 48 συνάδελφοι πήραν το εποχικό βοήθημα στη Σάμο και μόλις 21 στην Ικαρία. Κάποιοι συνάδελφοι ανακυκλώνονται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, των Δήμων κλπ με μεροκάματα περίπου στα 19 ευρώ. Όσοι δουλεύουν στην οικοδομή, κυρίως σε μερεμέτια και σε συντηρήσεις, είναι με πολύ χαμηλά μεροκάματα, κατά βάση ανασφάλιστοι ή παίρνουν πολύ λιγότερα ένσημα απ αυτά που πραγματικά δουλεύουν. Πολλοί που πλησιάζουν στην ηλικία για σύνταξη δεν μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω της μακρόχρονης ανεργίας.

Στους χώρους δουλειάς η εντατικοποίηση και ο βαθμός εκμετάλλευσης έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να σακατευόμαστε καθημερινά (μυοσκελετικά κλπ). Η καταπόνηση των συναδέλφων και τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί τόσο λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όσο και επειδή υπάρχει πίεση από τους εργοδότες που λένε «να βγει γρήγορα η δουλειά» ή «δούλευε (ακατάπαυστα) τώρα που έχεις μεροκάματο». Η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη και ασύδοτη μετά την απόσπαση στον Πειραιά του μοναδικού Επιθεωρητή Εργασίας που υπάρχει στο τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας του Νομού.

Πολλοί συνάδελφοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμούς, επειδή έχουν χρέη στις τράπεζες και στην εφορία. Ενώ πάρα πολλοί κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα.

Η «ανάπτυξη» που «διαλαλεί» η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ μας, είναι υπέρ του κεφαλαίου  και των μεγαλοεργοδοτών. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι, χωρίς σταθερό μεροκάματο και δουλειά, χωρίς γιατρούς, χωρίς ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, με συντάξεις ψίχουλα. Θα μας «χτυπάνε» όταν πάμε να σηκώσουμε κεφάλι όπως κάνουν σε δεκάδες συναδέλφους μας που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή σε όλη τη χώρα. Και όλα αυτά γιατί έτσι απαιτεί το κεφάλαιο!

Την ίδια ώρα που μας ξεζουμίζουν στη δουλειά ή μας αφοπλίζουν με την ανεργία, η κυβέρνηση μας εμπλέκει όλο και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσίας κλπ, αφού έχει σαν στόχο την «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας». Πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στις πολεμικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή μας για τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Εμείς οι εργάτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα από τους γείτονες εργάτες (Τούρκους, Αλβανούς, Σκοπιανούς, Σύριου, Αφγανούς, Πακιστανούς κλπ) επειδή οι αστικές τάξεις των χωρών μας ανταγωνίζονται ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στην περιοχή για τα συμφέροντά τους και τα κέρδη τους. Εμείς οι εργάτες θέλουμε μεροκάματο, αξιοπρεπή και ειρηνική ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας, απ’ όπου και αν προερχόμαστε, όποιον θεό και αν πιστεύει ο καθένας μας, ότι χρώμα δέρμα και αν έχουμε.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ -ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

Με βάση όλες αυτές τις εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους του κλάδου μας, οργανώνουμε τη δράση μας για όλα αυτά τα ζητήματα μέσα από το σωματείο μας, γιατί ότι κατακτήσαμε δεν μας το χάρισε κανείς και διεκδικούμε από Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο κλπ

 • Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
 • Αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις
 • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων
 • Μέτρα προστασίας των ανέργων
 • Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες (Δημόσια έργα, αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση σε σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικά – περιφερειακά κτίρια κ.α.)
 • Κατασκευή εργατικών κατοικιών
 • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών νόμων
 • Με νόμο να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί
 • Καμιά διακοπή ρεύματος σε κανένα λαϊκό σπίτι
 • Να πάρουν πίσω το νόμο που περιορίζει τις Απεργίες και τη συνδικαλιστική δράση
 • Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου
 • Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο. Κανένας φαντάρος και στρατιωτικός έξω από τα σύνορα
 • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί μας και από τη χώρα. Με ασφάλεια να μεταβούν όπου επιθυμούν
 • Ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και διαβίωσης για όσο καιρό παραμένουν στο νησί και στη χώρα
 • Πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας του νησιού μας. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους.
 • Στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Ασφάλειας του Νομού. Να μην αποσπαστεί ο μοναδικός εργαζόμενος που έχει το νησί.

Comments

comments

Σαμιακά

Μητρόπολη Σάμου: 14 ιεροί ναοί έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν

Published

on

By

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ν.Σάμου: Περισσότεροι από 10.000 εμβολιασμοί κατά του covid-19

Published

on

By

Συνεχίζονται σε υψηλούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στο Νομό Σάμου, καθώς πάνω από 10.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ΠΕ Σάμου μέχρι σήμερα  21/4/2021 οι εμβολιασμοί έφτασαν τις 6.152 από αυτούς οι 5.407 ήταν για την πρώτη δόση και οι 1.745 για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Στην ΠΕ Ικαρίας συνολικά οι εμβολιασμοί έφτασαν μέχρι σήμερα  21/4/2021 τους 3.865, οι 2.706 για την πρώτη δόση και οι 1.159 για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Σπάσαμε το φράγμα των 10.000 εμβολίων στο νομό…σε μέρες δύσκολες για το νοσοκομείο μας και την Μ.Ε.θ και σε μία πραγματικά δύσκολη μέρα για το εμβολιαστικό κέντρο…ελπίζουμε και εργαζόμαστε για καλύτερες μέρες…
Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους για αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομειου Σάμου ,Νίκος Στεφάνης .

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κ. Μητσοτάκης: 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση

Published

on

By

Το μήνυμα του πρωθυπουργού ακολουθεί:

Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.

Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα.

Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων.

Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία.

Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.

Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό.

Από την Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test. Σε λίγο ο Υπουργός Υγείας θα προβεί και σε πιο αναλυτικές ανακοινώνεις.

Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος3 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή