Connect with us

Περιφερειακά

Έναρξη του ερευνητικού έργου για την προώθηση του ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο

Published

on

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Τμήμα Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή την έναρξη του Ερευνητικού Έργου για την Ανάδειξη Βιοδραστικού Περιεχομένου για την Προώθηση Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο, διοργάνωσαν εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νικόλαος Αντώνογλου, καθώς και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λέσβου κ. Γεώργιος Λαγουτάρης.

Επίσης, μίλησαν: Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου με θέμα: «Η έρευνα και η καινοτομία στην αγροδιατροφή ως μοχλός Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Νικόλαος Θωμαΐδης με θέμα: «Εξειδικευμένη έρευνα για την προώθηση του ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς Βορείου Αιγαίου».

Η Δρ. Αναλυτικής Χημείας του Ε.Κ.Π.Α κα. Νατάσα Καλογιούρη με θέμα: «Βιοδραστικό περιεχόμενο ελαιολάδου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Ο Αν. Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Στασινάκης με θέμα: «Ανάκτηση βιοδραστικών συστατικών των παραπροιόντων ελαιουργίας».

Η κα. Ευστρατία Κουσούλη από το Εργαστήριο Ελαιολάδου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

«Το λάδι μας είναι ο θησαυρός μας» τόνισε στην ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους του Ερευνητικού Έργου, επισημαίνοντας ότι τα επιστημονικά συμπεράσματά του θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο και χρήσιμο εφόδιο στους ανθρώπους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που συνδέονται με την καλλιέργεια, την παραγωγή, την τυποποίηση και τη διάθεση του ελαιόλαδου.

Ακολουθεί η ομιλία της κας Χριστιάνας Καλογήρου:

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είμαστε σήμερα όλοι εδώ, με την ευκαιρία της έναρξης του Ερευνητικού Έργου με σκοπό την ανάδειξη βιοδραστικού περιεχομένου για την προώθηση του ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο τίτλος του έργου μας δίνει μια πρώτη εικόνα για το ποιο είναι το εύρος αυτού του Ερευνητικού Έργου.

Βρισκόμαστε εδώ μετά από πολλές προσπάθειες, προσπάθειες και επιμονή.

Σημασία έχει ότι ξεκινάει αυτό το Ερευνητικό Έργο. Είναι το πρώτο βήμα εφαρμογής της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τους εξής οριζόντιους στόχους:

 • Προώθηση μονοποικιλιακού ελαιόλαδου Βορείου Αιγαίου μέσα από στοχευμένες εξειδικευμένες- ερευνητικές δράσεις ανάδειξης της προστιθέμενης βιολογικής αξίας και αυθεντικότητάς του και εξειδικευμένη έρευνα του περιεχομένου των βιοδραστικών ενώσεων και των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, με απώτερο στόχο την  προώθησή τους σύμφωνα με τον ισχυρισμό υγείας του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 432/2012.
 • Ερευνητικές δράσεις ανάδειξης της διατροφικής αξίας και μοναδικότητας της βρώσιμης ελιάς και πάστας ελιάς Λέσβου, με βάση το βιοδραστικό περιεχόμενό τους και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
 • Διερεύνηση βιοδραστικού περιεχόμενου κατσίγαρου τριφασικών και «ελαιοπυρήνα» διφασικών ελαιοτριβείων και αξιοποίησή τους ως πιθανό συμπλήρωμα διατροφής και πρώτη ύλη κοσμετολογίας.

Τελικός σκοπός μας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της ωφελιμότητας της ελιάς και του ελαιολάδου μας, με στόχο πάντα την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της παραγωγής και των παραγωγών μας.  

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός σκοπός του Ερευνητικού Έργου είναι η διεξαγωγή μιας συστηματικής και πολυετούς εξειδικευμένης έρευνας με την ανάλυση ενός μεγάλου και αντιπροσωπευτικού αριθμού δειγμάτων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίο (κυρίως από τη Λέσβο και τη Σάμο) με την καινοτόμα και πρωτοποριακή μεθοδολογία του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, ώστε να αναδειχθούν παγκοσμίως τα προϊόντα ελιάς της Περιφέρειάς μας μέσα από στοχευμένες δράσεις προβολής.

Αυτή η προσπάθεια θα ενισχύσει την περιορισμένη διεθνή αναγνωρισιμότητα των ελαιόλαδων του Βορείου Αιγαίου και θα αποτελέσει την απαραίτητη τεκμηρίωση για την ανάδειξη της μοναδικότητας και αυθεντικότητάς τους.

Ιδιαίτερα, η τεκμηρίωση της αυθεντικότητας των αγροτικών προϊόντων αποτελεί ισχυρό εμπορικό πλεονέκτημα, και μάλιστα από το Μάρτιο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από τον Κανονισμό 2017/625, επιβάλει τον έλεγχο αυθεντικότητας με επιστημονικές και τεκμηριωμένες μεθόδους. Επομένως, η επιστημονική τεκμηρίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μονοποικιλιακού ελαιολάδου που παράγεται στην Περιφέρειά μας είναι απαραίτητη για την τεκμηριωμένη και συστηματική προβολή των προϊόντων αυτών και αποτελεί ισχυρό «ανάχωμα» σε οποιοδήποτε μελλοντικό έλεγχο, που θα αμφισβητεί την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων ελιάς της Περιφέρειάς μας.

Σημαντικό, επίσης, είναι ότι η ερευνητική αυτή τεκμηρίωση θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, με απώτερο στόχο την γενική ενίσχυση του Αγροδιατροφικού Τομέα. Τα τοπικά προϊόντα που προέρχονται από την ελιά θα γίνουν διεθνώς γνωστά με βάση σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Εκτίμησή μας είναι ότι αυτό θα έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα και την ενίσχυση του τουρισμού, μέσα από την προώθηση των τοπικών προϊόντων με διεθνή καταξίωση σε ειδικά καταστήματα, χώρους μαζικής εστίασης και καταλυμάτων, ακόμα και τη δημιουργία χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα συνδέονται με την προβολή αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «πολιτισμό της ελιάς».

Φίλες και Φίλοι,

Η προσπάθειά μας αυτή συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική της Περιφέρειας για την προσέλκυση επενδύσεων στον Αγροδιατροφικό Τομέα, με έμφαση στον ελαιοκομικό τομέα, ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο κλάδο του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας. Ήδη, ένα μικρό σχετικά μέρος της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου τυποποιείται και έχει λάβει διεθνώς βραβεία γευσιγνωσίας και ποιότητας, γεγονός που υποδεικνύει ότι με κατάλληλες, τεκμηριωμένες, προωθητικές ενέργειες, το ελαιόλαδο του Βορείου Αιγαίου θα αποκτήσει τη διεθνή αναγνώριση που του αξίζει και θα δώσει οικονομική «ανάσα» στην οικονομία της Περιφέρειας.

Μια ακόμη προσπάθεια της Περιφέρειας ως προς την τόνωση του κλάδου είναι η αναζήτηση κατάλληλου επενδυτή ο οποίος θα επενδύσει στην πλήρη αξιοποίηση των παραπροϊόντων της ελαιουργίας, έτσι ώστε από τη μία να υπάρξει αναπτυξιακή, από την άλλη να επιλύσει τα μακροχρόνια προβλήματα της διαχείρισης των «αποβλήτων» των ελαιοτριβείων και της μόνιμης αδειοδότησής τους.

Το συγκεκριμένο Ερευνητικό Έργο συνεισφέρει και ως προς αυτή την κατεύθυνση, μελετώντας τη δυνατότητα παραγωγής διαφόρων προϊόντων από τα παραπροϊόντα ελαιουργίας.

Φίλες  και φίλοι,

 Έχουμε πει πολλές φορές και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Το λάδι μας είναι ο θησαυρός μας.

Το έργο που ξεκινάει θα τεκμηριώσει και θα αναδείξει τα ιδιαίτερα ευεργετικά πλεονεκτήματα αυτού του θησαυρού που παράγεται στα νησιά μας.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για μια ακόμη φορά, γιατί πιστεύω ότι τα επιστημονικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο και χρήσιμο εφόδιο στους ανθρώπους των νησιών μας, που συνδέονται με την καλλιέργεια, την παραγωγή, την τυποποίηση και τη διάθεση του ελαιόλαδου.

Εμείς ως Περιφέρεια προσπαθούμε να κάνουμε παντού και πάντα το καλύτερο.

Παντού και πάντα τα καλύτερο σε όλα τα μέτωπα.

Αυτό το οφείλουμε όλοι στους εαυτούς μας και κυρίως το οφείλουμε στον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Σε μια εποχή δυσκολιών και κρίσης, κάθε ενέργεια υποστήριξης και ανάδειξης της αξίας της τοπικής μας παραγωγής και των ιδιαίτερων προϊόντων μας πρέπει να αναζητά και να κερδίζει την πρώτη θέση στη γραμμή της μάχης που καθημερινά δίνουμε».

Comments

comments

Περιφερειακά

Σημεία εισήγησης Π. Χριστόφα στο Π.Σ. σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 ο επικεφαλής της παράταξης ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο, Παναγιώτης Χριστόφας, έκανε την παρακάτω εισήγηση:

Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών και η σύνταξη του εθνικού δασικού κτηματολογίου αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου στη χώρα μας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού οικοσυστήματος των νησιών μας.

Η πρόσφατη όμως ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως και για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες και όχι μόνο, ανέδειξε παραλείψεις και σφάλματα.

Διαπιστώνεται ότι από τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στις δασικές υπηρεσίες για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, μέρος τους δεν έχει συμπεριληφθεί στους αναρτημένους χάρτες. Συγκεκριμένα, δεν έχουν ληφθεί υπόψη ευρείες διοικητικές πράξεις, οι οποίες εξαιρούν τις αντίστοιχες εκτάσεις από τις δασικές διατάξεις, είτε μεμονωμένες πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων ως μη δασικές, που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο π.χ. της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Επιπροσθέτως, οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλλουν ενστάσεις, που θα συνοδεύονται από πλήθος δικαιολογητικών για τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους, που πολλές φορές είναι αδύνατο να εξευρεθούν, αφού μεγάλο ποσοστό των ακινήτων δε διαθέτουν συμβόλαια προ του 1945.

Διαπιστώνεται επίσης υποστελέχωση και έλλειψη των απαραίτητων πόρων των αρμοδίων Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια απαιτητική διαδικασία.

Επειδή λοιπόν οι αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στα νησιά μας, όπου μεγάλο μέρος τους έχει χαρακτηριστεί δασικό – χορτολιβαδικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης, τους κτηνοτρόφους και του αγρότες, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα διευθέτησης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των εισοδημάτων τους, καθώς μεταξύ άλλων τα ποσά των επιδοτήσεων συνδέονται με τις εκτάσεις που δικαιούνται επιδότησης.

Επειδή το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα (πέρα τα όσα προσφάτως ανακοινώθηκαν) για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ομαλής ολοκλήρωσης του Εθνικού Δασολογίου στην κατεύθυνση όμως της απόλυτης εξασφάλισης των περιουσιών των πολιτών και της ορθής αποτύπωσης της πραγματικότητας.

Εισηγούμαστε τα εξής:

 1. Τη διόρθωση λαθών και παραλείψεων (πρόδηλα σφάλματα) που αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες, με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, δικαστικών αποφάσεων, οικοδομικών αδειών κ.α., χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερόμενων.
 2. Τη σύνταξη των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να επιλυθούν προβλήματα στην κατεύθυνση μεταξύ άλλων της επίλυσης του ιδιοκτησιακού ζητήματος που αφορά το αυστηρό πλαίσιο για τις δασικές / χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών.
 3. Να προστατευτούν αναγνωρισμένα δικαιώματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που αφορούν επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις και εντάξεις σε εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
 4. Την άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Δασών με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό αλλά και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.
 5. Να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους  -με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- ώστε να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα για τη χρήση βοσκότοπων, που ήδη χρησιμοποιούν, για την απρόσκοπτη συνέχεια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας ανεξάρτητα από τη μορφή που έχει η έκταση στο δασικό χάρτη, με δέσμευση για τη μη μεταβολή του χαρακτήρα -μορφή, της έκτασης. 
 6. Ειδική μέριμνα ώστε να μην «παγώσουν» οι μεταβιβάσεις και οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών, κατά την εξάμηνη παράταση της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Αντεπίθεση της Χίου κατά της υπερδομής

Published

on

By

Στην αντεπίθεση περνά το Δημοτικό Συμβούλιο κατά του σχεδιασμού για δημιουργία υπερδομής στη Χίο από την κυβέρνηση και τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη καθώς, ομόφωνα, αποφασίστηκε η άσκηση ένδικων μέσων κατά της χωροθέτησης της υπερδομής στη θέση «Άκρα Παχύ» στο Θόλος.

Μετά τις αποκαλύψεις που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου των Συμβουλίων Συκιάδας, Λαγκάδας, Βροντάδου, Καρδαμύλων και Συντονιστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η επίμαχη έκταση δεν είναι δημόσια αλλά δημοτική, το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις παρατάξεις “Συμμαχία Αξιών”, “Χίος Μπροστά”, “Λαϊκή Συσπείρωση”, “Δίκτυο Πολιτών” και “Χιακή Συμπολιτεία”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

 • Την άσκηση κάθε πρόσφορου ενδίκου βοηθήματος και μέσου ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων κατά της χωροθέτησης της αδειοδότησης και κάθε άλλης διοικητικής πράξης σχετικά με την υπερδομή από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στη θέση «Παχύ Άκρα» του Θόλους και κατά της εκμίσθωσης του ακινήτου στο ως άνω Υπουργείο.
 • Την άμεση αποστολή σχετικού εξωδίκου προς κάθε αρμόδια υπηρεσία
 • Την αποστολή σχετικής δήλωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταφρασμένη στα αγγλικά και παράσταση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
 • Τη συγκρότηση σχετικού φακέλου εντός 7 ημερολογιακών ημερών και ενημέρωση των μελών και αποστολή τους στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών, Κώστας Τριαντάφυλλος, στην εισήγησή του ανέφερε ότι η θέση «Άκρα Παχύ» ανήκει στην παλιά σχολική περιουσία των «ορθοδόξων δημοσίων σχολείων» όπως αναγνωρίζεται από το 1927 και από το 1990 με απόφαση του τότε Νομάρχη Χίου, μεταβιβάστηκε ό,τι ανήκει στην Εφορία Σχολείων στον παλιό Δήμο Χίου, μεταξύ αυτών και τα 4 ακίνητα της περιοχής που από το 1962 έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο, συνολικά 980 στρέμματα.

Ακόμη, από το 2020 τα 4 αυτά ακίνητα έχουν κτηματογραφηθεί από τον Πρόεδρο Συκιάδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Επιπλέον, στο Ε9 του Δήμου το 2021 περιλαμβάνεται το ευρύτερο ακίνητο επιφανείας 1.697.439 τ.μ. Το επίμαχο κομμάτι του ευρύτερου ακινήτου είναι χαρακτηρισμένο μη δασικό οπότε το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να έχει ιδιοκτησία.

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπελέγρης, από τη στιγμή που δημοσιεύθηκαν οι συντεταγμένες για τη δομή από το Υπ.Μετανάστευσης, επικοινώνησε με το τμήμα περιουσίας και είναι εμφανές ότι οι συγκεκριμένες συντεταγμένες συμπίπτουν με ακίνητα του Δήμου με βάση τοπογραφικό αλλά ζήτησε πίστωση χρόνου για τυπικό έλεγχο σε συνεννόηση με την υπηρεσία. Παράλληλα, θα ζητηθούν από την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου και το Δασαρχείο τα έγγραφα με τα οποία το Υπουργείο Μετανάστευσης ισχυρίζεται ότι η έκταση είναι δημόσια. Πίστωση χρόνου μέχρι να εξεταστεί πλήρως το θέμα, να συλλεχθούν όλα τα στοιχεία, να ζητηθεί η άποψη της νομικής υπηρεσίας και εκ νέου συζήτηση στο Δ.Σ. του θέματος πρότεινε ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Κώστας Βεργίνας που υποστήριξε ότι υπάρχει η εικόνα ότι η έκταση είναι δημοτική.

 

Πηγή: tvpatrida.gr

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Μουτζούρης: «Ορισμένοι δεν μαθαίνουν από λάθη και επιμένουν σε πολιτικές που κατέστρεψαν τα νησιά»

Published

on

By

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«  Ως πολιτικό πρόσωπο αλλά και ως ακαδημαϊκός  δεχόμουν, δέχομαι και θα δέχομαι ως οφείλω την καλόπιστη κριτική που ασκείται προς όφελος της κοινωνίας. Η θεσμική μου θέση απαιτεί να εκπροσωπώ την βούληση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες με εξέλεξαν.

Δηλώσεις που υπονοούν ότι είμαι υπαίτιος για τις τραγικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό είναι συκοφαντικές και ψευδείς. Από την πρώτη στιγμή με σταθερές θέσεις και επιχειρήματα  τόνισα ότι το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσεως είναι Ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Παρά το γεγονός  ότι οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την αποσυμφόρηση των νήσων και το κλείσιμο των δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, παρατηρούμε προσπάθειες το  «ΟΧΙ»  να γίνει  «ΝΑΙ»  με διλήμματα  «ή νέες δομές ή παραμένουν οι υπάρχουσες» .

Άλλωστε η  επίσκεψη της  κας Γιόχανσον αποκάλυψε ότι  δεν επιθυμεί  να συζητήσει από μηδενική βάση αλλά να εκτελέσει  τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της για νέες ανοιχτές  δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Απορώ ορισμένοι γιατί δεν μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος και επιμένουν σε πολιτικές που κατέστρεψαν τις ζωές των νησιωτών.

Από την αρχή επεσήμανα  ότι  χωρίς την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να υπάρξει  κανένα έργο ειδικά όταν αυτό στο μέλλον θα καταστήσει τα νησιά σε μόνιμες κατοικίες δυστυχισμένων ανθρώπων.

Δεν συμφωνώ κατ’ ουδένα τρόπο  με  πολιτικές  που μακροπρόθεσμα μετατρέπουν τα νησιά μας σε γκρίζες ζώνες.

Τα εκατομμύρια των ευρώ  που η Ευρώπη επιθυμεί να δαπανήσει  για τις τεράστιες δομές μεταναστών στα νησιά  οφείλει  να τα καταβάλει,  ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευημερίας  στα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας  ενισχύοντας  ζωτικής σημασίας έργα  που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα  τα αναδείξουν πολιτιστικά, τουριστικά και κοινωνικά.

Τα χρήματα αυτά τα οφείλει η Ευρώπη στις νήσους για τα όσα υπέστησαν όλα αυτά τα έτη από τις συνέπειες της μεταναστευτικής  κρίσεως.»

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος3 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή