Connect with us

Σαμιακά

Ένας ασκητής μέσα στον κόσμο

Published

on

Ένας ασκητής είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να ζήσει μέσα στον κόσμο. Ένας κόσμος όμως μπορεί να ζήσει μέσα στην άσκηση. Τα παραπάνω, έρχεται να μας επιβεβαιώσει μία μεγάλη ασκητική μορφή της ερήμου, ο όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ή Ιωάννης της Κλίμακος, καθώς είναι γνωστός για το περίφημο ασκητικό του έργο «Κλίμακα». Αυτήν, λοιπόν, την Κυριακή, Κυριακή Δ’ Νηστειών, η εκκλησία μας τιμά τη μεγάλη αυτή μορφή.

Η αλήθεια είναι πως η Κλίμακα, αποτελεί ένα βιβλίο γραμμένο για μοναχούς. Γράφτηκε από τον Ιωάννη, ύστερα από αγώνες, πένθος, κόπους. Παρά το γεγονός, όμως, ότι γράφτηκε για μοναχούς, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένα απαγορευμένο βιβλίο για τον σύγχρονο άνθρωπο. Το έργο αυτό, σίγουρα έργο μετάνοιας, πένθους, δακρύων, έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει τον άνθρωπο. Το ότι έχει τόπο γέννησης του την έρημο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί έναν ακόμη απαγορευμένο καρπό για τη ζωή του ανθρώπου. Εξάλλου, αρκετούς απαγορευμένους καρπούς έχουμε συλλέξει και αρκετές συνήθειες και στοιχεία έχουμε εξορκίσει και δαιμονοποιήσει στη ζωή της εκκλησίας.

Θα αναρωτηθεί κάποιος και θα πει, μα καλά πώς εμείς που ζούμε στις πόλεις, με άλλα ερεθίσματα, νοοτροπίες, αντιλήψεις, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ένα τέτοιο ασκητικό βιβλίο; Εδώ, χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα. Η Κλίμακα του Ιωάννη μπορεί να είναι ένα ασκητικό βιβλίο, η λέξη «ασκητικός» να τρομάζει και να φοβίζει, όμως δεν είναι μυστικό βιβλίο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παραπέρα. Ο Ιωάννης είναι ένας ασκητής της ερήμου, δεν είναι ένας μυστικός θεολόγος, όπως είναι ο Μάξιμος Ομολογητής και ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης, τα έργα των οποίων, ιδίως του πρώτου, έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας σε θέμα αντίληψης. Η Κλίμακα, λοιπόν, δεν σχετίζεται με τη μυστική θεολογία, καθώς δεν επεξεργάζεται το θέμα της έκστασης, του βυθισμού στον Θεό, του θείου φωτός, των μυστικών βιωμάτων όπου ο άνθρωπος φτάνει σε υψηλά πνευματικά στάδια κ.ο.κ.

Οι συνθήκες της ερήμου με εκείνες των πόλεων είναι ξένες μεταξύ τους. Ο άνθρωπος της ερήμου έχει περισσότερες προϋποθέσεις να κοινωνήσει με τον Θεό. Αυτό πάλι, δεν απαγορεύει τη χρήση της Κλίμακος, που γράφτηκε στην έρημο, στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Η Κλίμακα είναι ένα επαναστατικό πνευματικό μανιφέστο. Μία φιλοσοφημένη θεώρηση της ανθρωπολογίας, μία εμβάθυνση στην ψυχολογία του ανθρώπου, μία αυτογνωσιακή τοποθέτηση του ανθρωπίνου προσώπου εντός του εαυτού του, τοποθέτηση που προέρχεται από τη σχέση του  δια της φυσικής συνείδησης, που ο Θεός εγκατέσπειρε σε κάθε άνθρωπο. Ο Ιωάννης ο Σιναΐτης είναι άριστος φιλόσοφος, άριστος ψυχολόγος, μα περισσότερο είναι άγιος. Έχει τέτοιο υπαρξιακό βάθος ο λόγος του, τέτοια δυναμική άσκησης αυτοσυνειδησίας, που πιστεύω πως ακόμη κι ένας άθεος ή ένας αδιάφορος ή ένας δύσπιστος, ακόμη κι ένας αρνητής του Θεού, θα ένιωθε έκπληξη και έλξη στην ολότητα της προσωπικής του ύπαρξης, αν διάβαζε τους λόγους του Ιωάννη.

Γίνεται λόγος για νηστεία, αγρυπνία στην Κλίμακα, όμως ο Ιωάννης δίνει τη μεγαλύτερη σημασία στην ταπείνωση και αναφέρει στο έργο του τη φράση του ιερού ψαλμωδού «οὐ νενήστευκα, οὐκ ἠγρύπνησα, οὐ κεκαύκηκα, ἀλλ᾽ ἐταπεινώθην καί ἔσωσέ με ὁ Κύριος». Θέλει, με τον τρόπο αυτό, ο Ιωάννης να μας πει πως καμία νηστεία, προσευχή, αγρυπνία, καταπόνηση του σώματος, δεν έχουν σημασία και αξία, εάν ο μοναχός δεν έχει ταπείνωση. Κατ’ επέκταση; Εάν ο άνθρωπος δεν έχει ταπείνωση. Ο Ιωάννης γράφει πως κατά την έξοδο της ψυχής, δεν θα κατηγορηθούμε διότι δεν κάναμε θαύματα, ούτε διότι δεν θεολογήσαμε, ούτε διότι δεν γίναμε θεωρητικοί, αλλά οπωσδήποτε θα δώσουμε λόγο στον Θεό διότι δεν πενθήσαμε, κι εννοεί φυσικά το πένθος για τις αμαρτίες.

Γράφτηκαν, λοιπόν, για τους μοναχούς, τα λόγια της Κλίμακας. Αλλά τα λόγια αυτά δεν αφορούν μόνο την έρημο. Επεκτείνονται στην κοινωνία μας. Ενδεικτικά, μερικά από τα θέματα που θίγονται στην Κλίμακα, είναι τα εξής: Υπακοή, μετάνοια, αοργησία, μνησικακία, καταλαλιά,  ψεύδος, αγνεία, κενοδοξία, υπερηφάνεια, πραότητα και απλότητα, προσευχή, απάθεια, αγάπη, ελπίδα και πίστη. Με λόγο υποψιασμένο, φιλοσοφημένο και που εγκεντρίζει στο πρόσωπο του Χριστού, ο Ιωάννης δείχνει την κλίμακα των αρετών. Δείχνει στον άνθρωπο πως να αγωνιστεί να μεταμορφώσει τα πάθη του, να τα κατευθύνει με αγαθή προαίρεση στον Χριστό, όπως θα έλεγε ο Γρηγόριος Νύσσης, να συνηθίσει στη ζωή της σιωπής, της ταπείνωσης, που ελκύει τη χάρη του Θεού.

Η Κλίμακα, για κάποιους αδιάφορους που μπορεί να μην έχουν σχέση με το πρόσωπο του Χριστού, στην καλύτερη περίπτωση, ίσως να δείχνει ένα βιβλίο με αρετές, αξίες, που δημιουργούν καλούς ανθρώπους. Ο λόγος όμως της ερήμου δεν δημιουργεί καλούς ανθρώπους, καλούς και αγαθούς πολίτες, αλλά πλάθει αγίους. Αγιάζει τον άνθρωπο, τον φτάνει πέρα από την ηθική ιδιότητα του καλού, μεταμορφώνοντας οντολογικά την ύπαρξη του σε βάθος αγιοπνευματικό.

Ο Ιωάννης στέκεται ανατρεπτικός και με τα ανένταχτα του λόγια. Έτσι σε πείσμα της ανέραστης εποχής και των όσων ανέραστων, αν ερχόταν και σήμερα ανάμεσα μας, θα έφερνε τον ίδιο λόγο και πάλι, κάπως έτσι: «Ο πραγματικός εραστής φέρνει πάντοτε στον νου του το πρόσωπο του αγαπημένου του και το εναγκαλίζεται μυστικά με ηδονή. Αυτός ποτέ, ούτε και στον ύπνο του δεν μπορεί να ησυχάσει, αλλά και εκεί βλέπει το ποθητό πρόσωπο και συνομιλεί μαζί του. Έτσι συμβαίνει στον σωματικό έρωτα. Έτσι συμβαίνει και σ’ αυτούς πού αν και έχουν σώμα είναι ασώματοι (και ασκούν τον πνευματικό έρωτα). Κάποιος που χτυπήθηκε από αυτό το βέλος έλεγε για τον εαυτό του -πράγμα πού με κάνει να θαυμάζω- : ‘’Εγώ καθεύδω’’ από την ανάγκη της φύσεως, ‘’η δε καρδία μου αγρυπνεί’’ από το πλήθος του έρωτος (Άσμα 5, 2). Πρέπει να σημειώσεις και τούτο, ως αφοσιωμένε φίλε, ότι αφού η ψυχή σαν άλλη έλαφος εξοντώσει τα δηλητηριώδη ερπετά των παθών, τότε ‘’ἐπιποθεῖ καί ἐκλείπει προς Κύριον’’ (Ψαλμ. 83, 3), διότι πληγώνεται σαν με δηλητήριο από το πυρ της αγάπης».

 

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

Comments

comments

Σαμιακά

Μητρόπολη Σάμου: 14 ιεροί ναοί έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν

Published

on

By

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ν.Σάμου: Περισσότεροι από 10.000 εμβολιασμοί κατά του covid-19

Published

on

By

Συνεχίζονται σε υψηλούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στο Νομό Σάμου, καθώς πάνω από 10.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ΠΕ Σάμου μέχρι σήμερα  21/4/2021 οι εμβολιασμοί έφτασαν τις 6.152 από αυτούς οι 5.407 ήταν για την πρώτη δόση και οι 1.745 για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Στην ΠΕ Ικαρίας συνολικά οι εμβολιασμοί έφτασαν μέχρι σήμερα  21/4/2021 τους 3.865, οι 2.706 για την πρώτη δόση και οι 1.159 για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Σπάσαμε το φράγμα των 10.000 εμβολίων στο νομό…σε μέρες δύσκολες για το νοσοκομείο μας και την Μ.Ε.θ και σε μία πραγματικά δύσκολη μέρα για το εμβολιαστικό κέντρο…ελπίζουμε και εργαζόμαστε για καλύτερες μέρες…
Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους για αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομειου Σάμου ,Νίκος Στεφάνης .

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κ. Μητσοτάκης: 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση

Published

on

By

Το μήνυμα του πρωθυπουργού ακολουθεί:

Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.

Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα.

Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων.

Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία.

Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.

Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό.

Από την Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test. Σε λίγο ο Υπουργός Υγείας θα προβεί και σε πιο αναλυτικές ανακοινώνεις.

Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος3 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή