21.1 C
Σάμος
02/12/2023
Σαμιακά

Δράσεις Εκπαίδευσης στην Εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Προστασία για Παιδιά

Παρόλο που ο καθημερινός φόρτος εργασίας όλων μας στο Αρχιπέλαγος είναι πολύ μεγάλος, δεν αμελούμε τη μεγάλη μας ηθική υποχρέωση, να μοιραζόμαστε την αγάπη και ανάγκη προστασίας της φύσης με τα νέα παιδιά. Άλλωστε αυτοί είναι που θα κληθούν να διαχειριστούν τα πολυάριθμα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν οι γενιές μας.

Έτσι αν και ο χρόνος δεν μας περισσεύει μέσα στην εβδομάδα, τα Σαββατοκύριακα, με κάθε ευκαιρία καλούμε παιδιά στις ερευνητικές βάσεις ή τα σκάφη μας, έτσι ώστε να γνωρίσουν τη φύση του νησιού τους, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία της. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον των θαλασσών μας.

Οι φωτογραφίες είναι από τις δραστηριότητες της περασμένης Κυριακής στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στο Πυθαγόρειο της Σάμου, στην οποία συμμετείχαν μαθητές Δημοτικού.
Δυστυχώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με τις πολυάριθμες ελλείψεις του, δεν δίνει την απαιτούμενη προσοχή σε θέματα ανάπτυξης ουσιαστικής περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και γνώσης. Έτσι η εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος συνήθως βασίζεται στην καλή πρόθεση και πρωτοβουλία της μειοψηφίας εκπαιδευτικών που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και μεράκι για το θέμα. 
Από την άλλη πλευρά βλέπουμε πολλά σχολεία από το εξωτερικό (από χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, την Νέα Ζηλανδία, την Ινδία, την Ιορδανία κα) που διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να έρθουν να λάβουν μέρος σε δράσεις εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής προστασίας στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και να γνωρίσουν τη μοναδική βιοποικιλότητα του Αιγαίου. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε για δεύτερη χρονιά μαθητές και εκπαιδευτικούς από ένα λύκειο από την Indianapolis των ΗΠΑ, οι οποίοι θα διανύσουν περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα για να έρθουν στο Αιγαίο για αυτό το σκοπό. Ευχόμαστε να βλέπουμε όλο και περισσότερους Έλληνες μαθητές να συμμετέχουν σε δράσεις για το περιβάλλον, τόσο αυτές που οργανώνει το Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, όσο και άλλοι αντίστοιχοι φορείς.

Related posts

Με επιτυχία η εκδήλωση του συλλόγου “ΕυΠο” με θέμα “Οικογένεια και Καρκίνος”

admin

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου: Αισιόδοξα τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά

admin

Επιμελητήριο Σάμου: «Στολίζω την ωραιότερη Χριστουγεννιάτικη Βιτρίνα της πόλης μου…»,

admin

Το νέο ΔΣ του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου

admin

Τα δρομολόγια του “Νήσος Κάλυμνος” για Σάμο

admin

Αναβολή της σημερινής συγκέντρωσης για την υγεία στη Σάμο

admin

Επανέναρξη λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου στο Κ.Υ. Καρλοβάσου κατά της Covid-19

admin

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη Θεσσαλονίκη για τον Εορτασμό της 111ης επετείου από της Ενσωματώσεως της Σάμου μετά της Μητρός Ελλάδος από τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης “Πυθαγόρας”

admin

Παραμένει Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου ο Μάνος Βαλής

admin