Connect with us

Δήμος

Στον Μαραθόκαμπο βρέθηκε η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου

Published

on

Στη δημοτική κοινότητα Μαραθοκάμπου βρέθηκαν μέλη της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ) προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα του χωριού.

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Ο Μαραθόκαμπος υδροδοτείται από δύο πηγές, που βρίσκονται στις περιοχές Άγιοι Πάντες και Άγιος Ονούφριος αντίστοιχα, και μία γεώτρηση που βρίσκεται Βόρεια του χωριού. Το δίκτυο ύδρευσης τροφοδοτείται από δύο δεξαμενές νερού, συνολικής χωρητικότητας 250 κυβικών μέτρων περίπου. Το δίκτυο γενικά είναι σε καλή κατάσταση, πλην ενός μικρού τμήματος στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, που αποτελείται από σωλήνες τσιμεντοαμιάντου και χρήζουν αντικατάστασης. Τους θερινούς μήνες παρατηρείται λειψυδρία, για την αντιμετώπιση της οποίας η υδροδότηση γίνεται διακοπτόμενη κατά περιοχές. Αναφέρθηκε ότι αιτία της λειψυδρίας είναι οι πολλές παροχές ύδατος που δόθηκαν εκτός οικιστικών ορίων του χωριού και χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους για ποτίσματα. Αναφέρθηκε ότι το νερό της δημόσιας βρύσης στην πλατεία της Λούγκας βρέθηκε ακατάλληλο προς πόση.

Οι τουριστικοί οικισμοί του Μαραθοκάμπου, Όρμος, Κάμπος και Βοτσαλάκια, υδροδοτούνται από δύο δεξαμενές, που δέχονται το νερό των δύο γεωτρήσεων της περιοχής Βελανιδιάς. Η μία εκ των δύο γεωτρήσεων έχει προβλήματα άντλησης, που πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα, είτε με καθαρισμό της γεώτρησης, είτε με διάνοιξη νέας γεώτρησης, έτσι ώστε να υπάρξει επάρκεια υδροδότησης ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Οι κάτοικοι παραπονέθηκαν ότι δέχονται τους λογαριασμού ύδρευσης με χρονοκαθυστέρηση τεσσάρων ετών, ένα πρόβλημα που παρατηρείται και σε άλλες κοινότητες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και τους τοπικούς συμβούλους γίνονται οι προβλεπόμενες αναλύσεις καταλληλότητας του νερού, αλλά υπήρξαν παράπονα ότι οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα αυτών.

Για την άρδευση χρησιμοποιείται το νερό της υπάρχουσας λιμνοδεξαμενής, με δίκτυο που φτάνει μέχρι τον Όρμο και όχι μέχρι τον Κάμπο. Ζητήθηκε να βρεθεί λύση άρδευσης και για τα κτήματα των κατοίκων του Κάμπου.

Προτάθηκε από τους κατοίκους η Δημοτική Αρχή να πάρει μέτρα περιορισμού της σπατάλης ύδατος, στέλνοντας επιστολές στους καταναλωτές και επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται. Προτάθηκε από τον πρόεδρο να παραχωρηθεί ένας υδραυλικός στη Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου, γιατί ο ένας υδρονομέας που υπάρχει και εκτελεί και τα καθήκοντα υδραυλικού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ύδρευσης. Επίσης, προτάθηκε από τον πρόεδρο να τοποθετηθούν καπάκια με λουκέτα στους υπάρχοντες πυροσβεστικούς κρουνούς προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση του νερού πυρόσβεσης για άλλες ανάγκες.

Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα σε δύο παρακείμενα ρέματα. Στον Όρμο υπάρχει βιολογικός σε καλή λειτουργία, ενώ το προσφάτως κατασκευασμένο δίκτυο του βιολογικού του Κάμπου δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Αναφέρθηκε ότι δεν είχαν προβλέψει στη μελέτη του βιολογικού σύνδεση με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ότι για τη λειτουργία του βιολογικού απομένει να ολοκληρωθεί μία δεξαμενή λυμάτων και οι ατομικές συνδέσεις με το δίκτυο. Επίσης, αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλεψη, όταν λειτουργήσει ο βιολογικός του Κάμπου, μέρος των λυμάτων του χωριού να οδεύει εκεί για εξεργασία.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα τους χειμερινούς μήνες και καθ’ εκάστην τους θερινούς. Εδώ και ένα χρόνο οι κάδοι απορριμμάτων της περιοχής Κάμπου πλένονται, με το μεγάλο απορριμματοφόρο – πρέσα που έχει νοικιάσει ο Δήμος για τις ανάγκες Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου. Οι κάδοι του χωριού και του Όρμου δεν πλένονται, διότι δεν χωράει το συγκεκριμένο όχημα να διέλθει από τους στενούς δρόμους. Υπάρχουν αρκετοί άχρηστοι κάδοι που ζητήθηκε να αντικατασταθούν. Κάθε υπάρχει πρόγραμμα αποκομιδής των ογκωδών και βαρέων οικιακών απορριμμάτων με ανοικτό φορτηγό του Δήμου. Επίσης, υπάρχει μέριμνα καύσης των υλικών κλαδέματος κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο πρόεδρος ανέφερε ότι ο Δήμος δεν συνδράμει με προσωπικό στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων της κοινότητας, δρόμων, πλατειών, πάρκων κτλ και ζητάει επιμόνως να του διατεθεί προσωπικό. Στον Όρμο έχει βρεθεί λύση στην καθαριότητα, με πρωτοβουλία του εξωραϊστικού συλλόγου, ο οποίος προσλαμβάνει κατά την τουριστική περίοδο προσωπικό με την οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών του Όρμου.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Υπήρξαν πολλά παράπονα για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού. Επίσης, αναφέρθηκε ότι απαιτείται η αντικατάσταση των χαλασμένων φωτιστικών, αλλά και των τμημάτων των σπασμένων ιστών του παραθαλάσσιου δημοτικού φωτισμού του Κάμπου, λόγω της μεγάλης διάβρωσης που έχουν υποστεί.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων εξαιτίας της βλάβης, που έχει υποστεί εδώ και ένα χρόνο, ο ισοπεδωτής που διαθέτει ο Δήμος για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Μαραθοκάμπου.  Πρόβλημα αναφέρθηκε επίσης και στον φορτωτή του Δήμου, λόγω φθαρμένων ελαστικών. Αναφέρθηκε ότι ο εσωτερικός δρόμος του Κάμπου είναι σε πολύ κακή κατάσταση και πρέπει να πέσει οπωσδήποτε καινούργια άσφαλτος. Ζητήθηκε από τους κατοίκους να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να τσιμεντοστρωθεί ο αγροτικός δρόμος που ξεκινάει από τον κόμβο στις ανεμογεννήτριες και καταλήγει στη Βελανιδιά, να αναδειχθεί και να δοθεί στην κυκλοφορία ο παλαιός πλακόστρωτος δρόμος του Γυαλού, που ξεκινάει από το χωριό και καταλήγει στον Όρμο, καθώς και να συντηρηθεί και να τσιμεντοστρωθεί ο δρόμος από το ξενοδοχείο Πανόραμα του Όρμου μέχρι το βενζινάδικο του κ. Σταμούλη. Επίσης, αναφέρθηκε ότι δεν είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση μπαρών προστασίας στο δρόμο που κατασκευάστηκε πρόσφατα, Μαραθόκαμπος – Σπηλιά Πυθαγόρα, παράλειψη που τον κάνει πάρα πολύ επικίνδυνο για τους οδηγούς.

Προτάθηκε, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, να υπάρξει μέριμνα από τον Δήμο, έτσι ώστε να οργανωθεί και να λειτουργήσει αστική συγκοινωνία στο δρομολόγιο Μαραθόκαμπος – Όρμος και από εκεί σε δύο κατευθύνσεις, μία προς Κάμπο – Βοτσαλάκια και μία προς Μπάλο. Η δημιουργία της συγκεκριμένης συγκοινωνίας, εκτός της εξυπηρέτησης των κατοίκων, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί η συντήρηση και η τσιμεντόστρωση των δρόμων που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα.

Προτάθηκε να οργανωθούν με εγκαταστάσεις ντουζ και αποδυτηρίων οι δύο παραλίες του Όρμου, αυτή της Γρίτσας δυτικά του λιμανιού και αυτή στα ανατολικά του Όρμου προς την Βελανιδιά. Ειδικά στην παραλία της Γρίτσας προτάθηκε να γίνει παράλληλα και ένα μικρό έργο πρόσβασης προς τη θάλασσα, προκειμένου η μικρή αυτή γραφική πλαζ να γίνει επισκέψιμη στους τουρίστες.

Ζητήθηκε να ολοκληρωθεί άμεσα και να τεθεί σε λειτουργία ο βιολογικός του Κάμπου, ένα έργο που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ζητήθηκε να τεθούν σε λειτουργία οι φωτεινοί οδικοί σηματοδότες του χωριού και του όρμου.

Προτάθηκε η κατασκευή ενός συνεδριακού κέντρου εγγύς της σπηλιάς του Πυθαγόρα, για τη συνάθροιση ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης, οπαδών του Πυθαγόρα από όλον τον κόσμο.

Προτάθηκε η ανάδειξη του φυσικού κάλους του όρους Κέρκη με τον φωτισμό των απόκρημνων πλαγιών του, από την πλευρά του Κάμπου.

Προτάθηκε η ανάδειξη των παλαιών πλυσταριών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στην ΒΑ πλευρά του χωριού, για την προσέγγιση επισκεπτών.

Προτάθηκε ο καθαρισμός, η ανάδειξη και  η σήμανση των παλαιών γραφικών μονοπατιών του χωριού.

Ζητήθηκε να επιταχυνθούν οι ενέργειες ολοκλήρωσης των έργων του αλιευτικού καταφυγίου του Όρμου, που έχουν καθυστερήσει κατά τρία χρόνια περίπου.  Αναφέρθηκε από τον πρόεδρο ότι έχει δρομολογηθεί να ολοκληρωθούν τα έργα στους επόμενους δύο μήνες.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Αναφέρθηκε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα διάνοιξης της οδικής αρτηρίας Όρμος – Κουμαίικα – Σπαθαραίοι – Ηραίον – Αεροδρόμιο, ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου που έγινε όραμα των προηγούμενων τοπικών αρχών του νησιού, αλλά μέχρι σήμερα έχει παραμείνει ανεκπλήρωτο.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπάρχει τοποθετημένος αγροτικός ιατρός στον Μαραθόκαμπο, ο οποίος εξυπηρετεί καθημερινά, στο υπάρχον αγροτικό ιατρείο, τους κατοίκους του χωριού. Ο ιατρός μία φορά την εβδομάδα επισκέπτεται τον Όρμο, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των παραθαλάσσιων οικισμών του Μαραθοκάμπου.

Ζητήθηκε να αναληφθούν ενέργειες προκειμένου να χαρακτηρισθεί το λιμάνι του Όρμου ως ασφαλές λιμάνι, για να μπορέσει στη συνέχεια να προταθεί η οργάνωση αεροδρομίου για την αεροπορική διασύνδεση της Σάμου με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Comments

comments

Δήμος

Λαϊκή Συσπείρωση: Να τιμηθούν από το δήμο οι αγωνιστές κατά της δικτατορίας

Published

on

By

Πρόταση να τιμήσει ο δήμος Ανατολικής Σάμου τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, με εντοιχισμό μαρμάρινων πλακών στο Ιστορικό Αρχείο ( πρώην φυλακές) και στο Καπνοκοπτήριο-Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο (πρώην υποδιοίκηση Χωροφυλακής Σάμου), ως σύμβολα της άγριας καταστολής, φυλάκισης και βασανισμών των συλληφθέντων αγωνιστών, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την 54η επέτειο της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 – 1974.

 

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Με αφορμή την 54η επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, εκφράζουμε το σεβασμό μας και αποτείνουμε  φόρο τιμής σε όλους όσους συνέβαλαν με κάθε μορφή,  στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης, σε όσους υπέστησαν διώξεις και βασανίστηκαν, σε όσους φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, σε όλους όσους προσέφεραν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική πάλη, σε όσους δολοφονήθηκαν.

Η δικτατορία, γεννήθηκε κυρίως στο έδαφος της κρίσης του μετεμφυλιακού αστικού πολιτικού συστήματος, είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ και υπηρέτησε τα σχέδιά τους ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα σχέδιά τους για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της διχοτόμησης της Κύπρου.

Η οικονομική πολιτική της δικτατορίας, στήριξε άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο, παίρνοντας μια σειρά σκανδαλώδη  μέτρα και παράλληλα με τις διώξεις των κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών, την απαγόρευση κάθε μαζικής συνδικαλιστικής δράσης, την απαγόρευση των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων, ευνόησε την γιγάντωση των μονοπωλιακών ομίλων..

Η φετινή επέτειος της δικτατορίας βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπα με μια γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα. Επομένως oι αναγκαίοι αγώνες της επόμενης περιόδου έχουν πολλά να διδαχτούν από τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση,  θεωρεί ότι μπροστά και στη νέα παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση, η καλύτερη μορφή έκφρασης τιμής στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα είναι η συνέχιση της ταξικής πάλης, εντείνοντας τον αγώνα  για την ανασυγκρότηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος».

 

Το Επικούρειο να στεγάσει αποκλειστικά την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών

Σαφής και κατηγορηματική ήταν η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση και λειτουργία του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου, αποκλειστικά από τη περιφέρεια και το δήμο με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και όχι γενικά από Φορέα Διαχείρισης όπως επέμεινε η δημοτική αρχή και συμφώνησαν οι άλλες παρατάξεις που ενέχει την συμμετοχή ιδιωτών με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η πρόταση που υποστήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση όπως παρουσιάστηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Παχυμανώλη είναι η παρακάτω:

  1. Να ανακληθεί άμεσα από το περιφερειακό συμβούλιο, η απόφαση παραχώρησης του κτιρίου ή μέρους του, στο Ίδρυμα Μακροζωίας.

 

  1. Να αποκλειστεί κάθε άλλη χρήση του κτιρίου πέραν της στέγασης της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας και των φορέων της.(Είναι άλλο πράγμα να παραχωρείται, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, το αμφιθέατρο ή κάποια αίθουσα για μια ομιλία ή μια διάλεξη ακόμη και ένα συνέδριο και άλλο να χαρακτηριστεί συνεδριακό κέντρο που αντικειμενικά αλλάζει τον χαρακτήρα του).

 

  1. Να συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με τίτλο «Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο», με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και του Δήμου ή να παραχωρηθεί στο δήμο και να συστήσει εκείνος ΝΠΔΔ που θα προβλέπει τη συμμετοχή στη διοίκηση και εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων.

 

  1. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της εν γένει λειτουργίας του από το υπουργείο Πολιτισμού και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού διεύθυνσης, λειτουργίας, συντήρησης και καθαριότητας του κτιρίου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Για τα υπόλοιπα θέματα θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τύπου αφού η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη 22-4-2021.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανατ. Σάμου για την ανακοίνωση του ΤΕΕ

Published

on

By

Δήμος Ανατολικής  Σάμου

Πρόεδρος  Δημοτικού Συμβουλίου

 

Το ΤΕΕ Σάμου την Παρασκευή 16  Απριλίου εξέδωσε  ανακοίνωση  στην οποία με περισσή ευκολία, εντελώς επιφανειακά και αποσπασματικά απομονώνεται  και επί της ουσίας  κατακρίνεται η απάντηση μου σε τοποθέτηση Δημοτικού συμβούλου κατά τη διάρκεια συζήτησης  του  θέματος  του βιολογικού της πόλης της Σάμου.

Πρώτιστα κύριε συντάκτη της ανακοίνωσης είναι  πασιφανές και ευκολονόητο ότι αναφερόμενος στους Πολιτικούς Μηχανικούς  αναφερόμουν στους  συναδέλφους σας εργολήπτες δημοσίων έργων που αποτελούν από τα 200 μέλη σας ένα ενεργό τμήμα του συλλόγου σας και οι οποίοι ως αναδοχοι ή υπεργολάβοι των αναδόχων εταιριών που ενεπλάκησαν στην κατασκευή του βιολογικού,  μελέτησαν και εκτέλεσαν  για λογαριασμό τους  έργα  κατασκευής και συντήρησης  κατά τα περελθόντα έτη γεγονός που πολύ καλά γνωρίζετε.

Σέβομαι και  εκτιμώ απεριόριστα του Πολιτικούς Μηχανικούς καθώς και όλους γενικά τους Τεχνικούς της Σάμου  με τους περισσότερους από τους οποίους λόγω επαγγέλματος έχω οικοδομήσει σχέσεις απολύτου εμπιστοσύνης άλλωστε είχα και έχω μέχρι σήμερα  άριστη και αγαστή συνεργασία.

Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να εκφράζω και να καταθέτω ελεύθερα τη γνώμη μου σε ένα δημοκρατικό όργανο όπως είναι το ΔΣ του Δήμου όταν μάλιστα αποδεδειγμένα  η μηδενική  λειτουργία του βιολογικού οφείλεται σε κακή, άστοχη και πλημμελή κατασκευή με ευθύνη  (   όπως άλλωστε και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει αποφανθεί)   των ανάδοχων εταιρειών και των υπεργολάβων σε συνδυασμό με την έλλειψη επίβλεψης και ελέγχου του έργου.

Εσκεμμένα απομονώνετε από το διάλογο την αναφορά μου στους Μηχανικούς γνωρίζοντας ότι στον βιολογικό μόνο μερικοί συνάδελφοι σας ενεπλάκησαν και όχι το σύνολο αυτών κατά συνέπεια οι αναφορές σας για το σεισμό και για τα κτίρια που άντεξαν στο σεισμό είναι άστοχη και  καμιά σχέση δεν έχει με τον βιολογικό. Επίσης κρίνω σκόπιμο να σας υπενθυμίσω , διότι γράφτε στο κείμενο το αντίθετο, ότι το ΤΕΕ Σάμου όπως άλλωστε οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και όλες οι Δημοτικές παρατάξεις κλήθηκαν και συμμετείχαν σε δύο συνεδριάσεις προκειμένου να ενημερωθούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας για τον βιολογικό, μάλιστα εκφέρατε και καταθέσατε   και την επιστημονική σας γνώμη για την επίλυση του προβλήματος γεγονός που καταγράφεται στην ανακοίνωση σας. Γιατί λοιπόν στην αρχή της ανακοίνωσης σας λέτε ότι δεν κληθήκατε στη συνεδρίαση του ΔΣ  και ότι δεν σας ζητήθηκε η τεχνική σας άποψη;

Τέλος αναφέρετε ότι “όσα ειπώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΔΣ είναι ψευδή, ανυπόστατα και στοχοποιούν  αδίκως έναν ολόκληρο κλάδο και ότι οφείλω να ανασκευάσω την τοποθέτηση μου”.

Ειλικρινά δεν είχα και δεν έχω  πρόθεση στοχοποίησης , ούτε πρόθεση να αποδώσω ευθύνες άλλωστε δεν είμαι αρμόδιος, άλλοι αποφασίζουν γιαυτό ( εσείς ως ΤΕΕ ασφαλώς και γνωρίζετε ποιοί ευθύνονται λόγω ειδικών τεχνικών γνώσεων)  κι αν εσείς καταλάβατε ότι σας στοχοποιώ, λάθος καταλάβατε άλλωστε ο καθένας καταλαβαίνει ότι του επιτρέπει η αντίληψη του.

Επαναλαμβάνω ότι στο διάλογο που είχα με συνάδελφο Δημοτικό σύμβουλο, του οποίου απομονώσατε απόσπασμα , φυσικά  δεν εννοούσα συλλήβδην όλους τους Πολιτικούς Μηχανικούς   αλλά όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο και  ιδιότητα εκτέλεσαν έργο σχετικό με τον βιολογικό της πόλης.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε να σας επισημάνω ότι η Δημοτική μας παράταξη και ο Δήμος , έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στην Τεχνική του Υπηρεσία , στους μελετητές και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώμη των Σαμίων Πολιτικών Μηχανικών πράττει πάντοτε αυτό που επιτάσσει αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

 

ΚΟΛΛΑΡΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου για το βιολογικό

Published

on

By

Ανακοίνωση για την απόφαση αντικατάστασης του αγωγού του βιολογικού που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.

 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στην…. «εύκολη λύση»!!! του (ξανά)σκαψίματος 3,3 χιλιομέτρων στη παραλιακή μέχρι το Καλάμι , προκειμένου να αντικατασταθεί ο άχρηστος  καταθλιπτικός αγωγός του βιολογικού καθαρισμού, οδεύει ο δήμος μετά την απόφαση που ψήφισαν οι παρατάξεις που συνασπίζονται στη δημοτική αρχή .

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Τετάρτη 14-4-2021) παρουσιάστηκε η μελέτη,  για τη  λεγόμενη  βέλτιστη λύση, η οποία εστίασε  μόνο στη λύση της αντικατάστασης, χωρίς να ασχοληθεί ουσιαστικά παρά μόνο αφοριστικά στη λύση του αυτοφερόμενου αγωγού που είχε εγκρίνει το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο το 2018.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στη τοποθέτησή της επισήμανε μια σειρά ζητήματα τα οποία η μελέτη δεν μπήκε στο κόπο να …μελετήσει . Συγκεκριμένα: Απαξίωσε υποτιμητικά την μελέτη που ενέκρινε το 2018 το δημοτικό συμβούλιο και είχαν συντάξει οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Δεν έγινε ουσιαστική έρευνα για το υλικό του αυτοφερόμενου αγωγού. Αμφισβήτησε την τεχνική επάρκεια του υλικού, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία. Διαπίστωσε αυθαίρετα ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και υλικά σε περίπτωση βλάβης. Δεν αναζητήθηκε η διεθνής εμπειρία εφαρμογής του σε άλλες χώρες. Αναφέρθηκε με σιγουριά σε βλάβες που έχει υποστεί ο υπάρχων αγωγός λόγω του σεισμού χωρίς να βιντεοσκοπήσει εσωτερικά τον αγωγό.  Αποφάνθηκε ότι πιθανόν να χρειαστεί και αντικατάσταση τμημάτων του αγωγού, αποκρύπτοντας ότι υπάρχει ρομποτική τεχνολογία αποκατάστασης εσωτερικά ενός αγωγού που έχει παραμορφωθεί .

Η παράταξή μας επισήμανε ότι ήταν στοιχειώδης υποχρέωση των μελετητών να ασχοληθούν διεξοδικά και αναλυτικά με την λύση που ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, πριν την απορρίψει επαρκώς τεκμηριωμένα.

Κατόπιν τούτων η Λαϊκή Συσπείρωση –  με κριτήρια,  αφενός την βιώσιμη αποκατάσταση του αγωγού για την απρόσκοπτη λειτουργία του βιολογικού  και αφετέρου την αποφυγή του τεράστιου επιπλέον κόστους για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης (κόστος που επίσης δεν υπολογίστηκε, γιατί η εν λόγω μελέτη αποφαίνεται ότι το έργο θα τελειώσει σε 3,5 μήνες) – διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις και ψήφισε «παρών», στη πρόταση του δημάρχου να ολοκληρωθεί και να προκηρυχθεί η μελέτη του έργου με βάση τη λύση της αντικατάστασης.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Δήμος2 λεπτά ago

Λαϊκή Συσπείρωση: Να τιμηθούν από το δήμο οι αγωνιστές κατά της δικτατορίας

Σαμιακά6 ώρες ago

Νέο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία στη Σάμο

Περιφερειακά7 ώρες ago

Σημεία εισήγησης Π. Χριστόφα στο Π.Σ. σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Περιφερειακά8 ώρες ago

Αντεπίθεση της Χίου κατά της υπερδομής

Σαμιακά8 ώρες ago

«Προορισμός Ελλάδα» και Σαμιώτικο Μοσχάτο

Σαμιακά8 ώρες ago

Χρ. Τριαντόπουλος: Παρουσίαση των μέτρων στήριξης της σεισμόπληκτης Σάμου στη Βουλή

Σαμιακά20 ώρες ago

Μητρόπολη Σάμου: 14 ιεροί ναοί έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν

Σαμιακά20 ώρες ago

Ν.Σάμου: Περισσότεροι από 10.000 εμβολιασμοί κατά του covid-19

Σαμιακά24 ώρες ago

Κ. Μητσοτάκης: 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση

Σαμιακά1 ημέρα ago

Αύξηση κατά 10% της οικονομικής στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος3 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή