28.9 C
Σάμος
19/08/2022
Δήμος

“Ανατροπή” – Ορθή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου

Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” ενημερώθηκε πρόσφατα μέσω του προγράμματος Διαύγεια, όπως και πολλοί δημότες του νησιού μας, για την απόφαση έγκρισης του δημάρχου Σάμου αναφορικά με την προμήθεια 27 ταμπλέτων υπολογιστή (tablet) για τις ανάγκες των μελών του δημοτικού συμβουλίου, αξίας 4.830,10€. (Απόφαση 610-20/3/2018, ΑΔΑ: ΩΙΣΑΩ1Κ-ΤΑΝ)

Η συζήτηση για την αγορά αυτών των tablet έχει γίνει σε προγενέστερο δημοτικό συμβούλιο, όπου η “Ανατροπή” ήταν η μοναδική παράταξη που ήταν αντίθετη στην συγκεκριμένη προμήθεια και γνωστοποίησε ότι δεν επιθυμεί την παραλαβή τους. (Άραγε, γιατί η δημοτική αρχή έκρινε την συγκεκριμένη προμήθεια αναγκαία ένα χρόνο περίπου πριν την λήξη της θητείας της και όχι στην αρχή της;)

Προκειμένου οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να γίνουν πιο λειτουργικές και ουσιώδεις δεν χρειάζεται η αγορά tablet από τον δήμο (έναν δήμο που λόγω οικονομικών πόρων, όπως επανειλημμένως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του), αλλά πρέπει να γίνουν άλλες πράξεις, χρήσιμες και λογικές, όπως:

  1. Αποστολή όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έγκαιρα και με πλήρεις εισηγήσεις.
  2. Σωστή και στοχευμένη διεύθυνση της συζήτησης από τον πρόεδρο του συμβουλίου, ώστε να τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας του και οι συνεδριάσεις να πάψουν να είναι κουραστικές, πολύωρες και αναποτελεσματικές.
  3. Συχνότερες τακτικές συνεδριάσεις, ώστε να αποφεύγεται η συζήτηση πολλών θεμάτων (ο μέσος όρος των θεμάτων προς συζήτηση είναι πάνω από 30, ενώ πολλές φορές το πλήθος των θεμάτων έχει ξεπεράσει και το 40!) και έτσι στα συμβούλια να υπάρχει χρόνος ουσιαστικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για κάθε θέμα.
  4. Συζήτηση και γνώση όλων των θεμάτων, πριν την ημέρα του συμβουλίου, από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων και από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, που θα έπρεπε να έχει πραγματικό λειτουργικό ρόλο και όχι μόνο τυπικό.

 

Στις ανωτέρω προτάσεις σίγουρα θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες, σε συνεργασία με φορείς και με πολίτες, ούτως ώστε να δοθεί στους τελευταίους η ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις τους.

Επίσης, πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι γνώστες της νομοθεσίας, να έχουν μελετήσει το κάθε θέμα συζήτησης, αλλά να γνωρίζουν και τις αρχές της δημοκρατικής συζήτησης, αλλά και του πολιτισμού.

Είναι απαράδεκτο τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου να υποβαθμίζεται συνεχώς και να έχει φτάσει στο σημείο, όπου οι συνεδριάσεις του να είναι ανιαρές, χωρίς ουσία και κουραστικές για την ενημέρωση του κοινού.

Φαίνεται αδιανόητο, να πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι ότι για να λυθούν τα προβλήματα της ορθής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου να χρειάζονται tablet, αγορασμένα με χρήματα του Σαμιακού λαού, και όχι αλλαγή νοοτροπίας, οργάνωσης και διεύθυνσης.

 

Related posts

Τρισδιάστατη θα είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σάμου πάνω σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος

admin

Βασίλης Παυλίδης: Διακήρυξη Αρχών του δημοτικού συνδυασμού Ανατ. Σάμου «Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ»

admin

Πάρης Παπαγεωργίου: «… θέλουμε να δούμε τον τόπο μας, το νησί μας, εκεί που πραγματικά του αρμόζει…»

admin

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου υπέρ της μνήμης των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

admin

Προσλήψεις στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Παρέμβαση του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου στο δημ. συμβούλιο του Δήμου Ανατ. Σάμου

admin

“Ανατροπή”: Η δημοτική αρχή κατώτερη των περιστάσεων

admin

Συνεδριάζει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

“Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων”

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα