Connect with us

Αστυνομικά - Λιμενικά

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου. Διαμαρτύρονται για το πλαφόν στα καύσιμα των υπηρεσιακών οχημάτων

Published

on

Έγγραφο της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου αναφορικά με τη χορήγηση καυσίμων των οχημάτων της Δ.Α. Σάμου

       κ. Γεν. Γραμματέα, κ. Επιτελάρχα, κ.κ. Διευθυντές

Η Ένωσή μας, θέλει να θέσει υπ’όψιν σας ότι από την έναρξη ισχύος της ανάθεσης αρμοδιοτήτων ελέγχου και εκκαθάρισης επί των δαπανών που διενεργούνται από τις Δ/νσεις Αστυνομίας (Δευτερεύοντες Διατάκτες) στις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (Δ.Υ.Ε.Ε.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΣΧΕΤ. υπ’ αριθμό  Γ.Δ.Ο.Ε.Σ/4/28-λθ’ από 07/12/2017 Κ.Υ.Α. ΦΕΚ Β’4315), παρουσιάζονται προβλήματα ως προς την εκκαθάριση των δαπανών που αφορούν την προμήθεια καυσίμων κίνησης, από το ελεύθερο εμπόριο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι  παραμένει σε ισχύ η υπ’αριθμ. 1450/550 από 3-3-1982 (ΦΕΚ Β93) απόφαση κ. Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, η οποία καθορίζει τις μηνιαίες ποσότητες καυσίμων που μπορούν να καταναλώνουν τα οχήματα του δημοσίου τομέα. Τα μηνιαία καύσιμα που δικαιούται κάθε αυτοκίνητο υπολογίζονται για διαδρομή 1.200 χιλιομέτρων κατά προσέγγιση (παρ. 4 της 1450/550/1982 Απόφασης του κ. Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως). Η υπέρβαση της κλίμακας καταναλώσεως καυσίμων που καθορίζονται από την ανωτέρω απόφαση, απαγορεύεται (παρ. 7 της 1450/550/1982 Απόφασης του κ. Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως). Συνεπώς αν και τα χιλιόμετρα, της μηνιαίας διαδρομής έχουν καθορισθεί κατά προσέγγιση, εντούτοις απαγορεύεται η υπέρβαση της κλίμακας καυσίμων, που συνεπάγεται και απαγόρευση παραβίασης της μηνιαίας διαδρομής των οχημάτων, άνω των 1.200 χιλιομέτρων. Επισημαίνεται, ότι από τον περιορισμό κατανάλωσης καυσίμων που θέτει η ανωτέρω απόφαση, έχουν εξαιρεθεί με την υπ’ αριθμ. 1043/4523 από 31-5-1996 (ΦΕΚ Β’ 422) απόφαση κ. Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, τα οχήματα του Λιμενικού Σώματος, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και για τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο περιορισμός κατανάλωσης καυσίμων, επηρεάζει δυσμενώς και άμεσα τις Υπηρεσίες της Δ/νσης Αστυνομίας Σάμου, αφού λόγω του μείζονος μεταναστευτικού ζητήματος στον τόπο μας, αλλά και της πολύμηνης τουριστικής περιόδου, καθίστανται αναγκαίες και ανελλιπείς οι κινήσεις των υπηρεσιακών οχημάτων, για την εκτέλεση εποχούμενων περιπολιών, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν έκνομες ενέργειες, καθώς  και να διασφαλισθεί το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους του Νομού μας. Επίσης, αναφέρεται ότι τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται καθημερινώς τόσο σε αστικό, όσο και σε επαρχιακό και δύσβατο πολλές φορές οδικό δίκτυο, καλύπτοντας μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις αστυνόμευσης, μη εξαιρουμένων Σαββατοκύριακων και αργιών, επί 24ώρου βάσεως για εκτέλεση υπηρεσίας (π.χ. χρηματαποστολές, μεταγωγές κρατουμένων, εποχούμενες περιπολίες κλπ). Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να τηρηθεί από την Ελληνική Αστυνομία ο περιορισμός κατανάλωσης καυσίμων και των διανυθέντων χιλιομέτρων, που θέτει η ανωτέρω απόφαση κ.Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε όπως ληφθεί μέριμνα εκ μέρους σας, ώστε να εξαιρεθούν, με αναδρομική ισχύ από 01/01/2018, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας από τον  περιορισμό κατανάλωσης καυσίμων που θέτει η υπ’αριθμ. 1450/550 από 3-3-1982 (ΦΕΚ Β93) απόφαση κ. Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης,  καθ’ όσον αφενός αυτά που δικαιολογούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο λόγω της φύσεως των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του έκτακτου χαρακτήρα αυτών, αφετέρου δεν μπορεί να τίθεται περιορισμός στην προστασία του πολίτη.

Τέλος, αναφέρεται ότι πέραν των προαναφερθέντων, έχει παρουσιαστεί κώλυμα και ως προς τον τρόπο πληρωμής των δαπανών για την προμήθεια καυσίμων κίνησης από το ελεύθερο εμπόριο, ο οποίος θα πραγματοποιείται μέσω πάγιας προκαταβολής των Υπηρεσιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες για την προμήθεια καυσίμων, να μην εκκαθαρίζονται από τις κατά τόπους Δ.Υ.Ε.Ε., προβάλλοντας αντιρρήσεις και αναμένοντας εντολές-διευκρινήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ως προς τον τρόπο αποκατάστασης της πάγιας προκαταβολής, καθώς και εάν αυτό είναι καθ’ όλα νόμιμο.

             Ευελπιστούμε να εισακουστούν οι ανωτέρω προβληματισμοί μας και με τις σχετικές ενέργειες εκ μέρους σας, να επιτευχθεί η διευθέτηση των εν λόγω ζητημάτων, με γνώμονα πάντα την άνευ περιορισμών εξυπηρέτηση και προστασία του πολίτη, παράλληλα με την διασφάλιση επαρκών και άνευ εμποδίων εργασιακών συνθηκών, στο προσωπικό του Σώματός.-

Για το Δ.Σ.
-Η-                                                                        -Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΥΡΙΔΟΥ Μαρία                                      ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ Νικόλαος

Share this post:

Comments

comments

Αστυνομικά - Λιμενικά

Σύλληψη στο Καρλόβασι για κατοχή ναρκωτικών και παράβαση της νομοθεσίας για όπλα

Published

on

By

Συνελήφθη την Παρασκευή στο Καρλόβασι, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καρλοβασίου, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στην κατοχή του συλληφθέντα, καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, φιαλίδιο με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (χασίς), θρυμματοποιητής κάνναβης, αεροβόλο πιστόλι και καραμπίνα, δύο μαχαίρια, και συσκευασία με μεταλλικά σφαιρίδια για αεροβόλα όπλα.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, για την κατοχή των παραπάνω όπλων, δεν πληρούνταν προβλεπόμενες από νομοθεσία προϋποθέσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Καρλοβασίου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Αστυνομικά - Λιμενικά

Αυξημένη χρηματοδότηση και 6 νέες άγονες γραμμές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών

Published

on

By

Την προκήρυξη 6 νέων γραμμών, που θα χρηματοδοτηθούν ως άγονες, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Η πολύ ενισχυμένη χρηματοδότηση που εξασφάλισε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα δύο τελευταία χρόνια (από 90,7 εκ. ευρώ το 2019, 130 το 2020 και 138 το 2021), επέτρεψε την αύξηση των άγονων γραμμών κατά 26 (18 το 2020 και 6 το 2021).

Η αύξηση της χρηματοδότησης και η προσθήκη μεγάλου αριθμού άγονων γραμμών, σε συνδυασμό με τη θέσπιση ποιοτικότερων κριτηρίων και ρήτρας «πλοίου αντικατάστασης, έχει διασφαλίσει την ποιοτική βελτίωση του προσφερόμενου μεταφορικού έργου, αλλά και τη σύνδεση πολλών νησιών μεταξύ τους, διευκολύνοντας έτσι τη μετακίνηση, τη διακίνηση αγαθών καθώς και την επικοινωνία χιλιάδων νησιωτών.

«Με τα πρόσθετα αυτά ακτοπλοϊκά δρομολόγια», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, «ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας και παρέχουμε τις δυνατότητες για την ενίσχυση του τουρισμού και του εμπορίου. Με σωστό σχεδιασμό και εξασφάλιση αυξημένων πόρων, αλλάζουμε το τοπίο στην επικοινωνία των νησιών μας, δημιουργώντας αυξημένες αναπτυξιακές ευκαιρίες και δυνατότητες».

Οι 6 νέες γραμμές είναι:

  1. Ρόδος-Χάλκη-Κάρπαθος-Κάσος-Σητεία, 3 φορές την εβδομάδα, από 19/04/2021 έως 03/10/2021.
  2. Σύμη-Ρόδος, καθημερινό δρομολόγιο από 03/05/2021 έως 03/10/2021 (το πλοίο θα παραμένει το βράδυ στη Σύμη).
  3. (Σκάλα Καμείρου)- Χάλκη- Τήλος (Μισθούμενο Τμήμα το Χάλκη-Τήλος), 3 φορές την εβδομάδα από 17/05/2021 έως 03/10/2021.
  4. Κως-Αστυπάλαια, 2 φορές την εβδομάδα από τις 17/05/2021 έως τις 03/10/2021.
  5. Πάτμος-Φούρνοι-Ικαρία (Άγιος Κήρυκος), 3 φορές την εβδομάδα από 17/05/2021 έως 03/10/2021.
  6. Σαμοθράκη-Λήμνος, 3 φορές την εβδομάδα από 26/4/2021 έως 06/06/2021 και από 06/09/2021 έως 31/10/2021.

Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αποφάσισε ακόμα την επαναπροκήρυξη των γραμμών Πάτρα – Ιθάκη με καθημερινά δρομολόγια έως 31/10/21 και Φούρνοι – Θύμαινα με 10 δρομολόγια την εβδομάδα έως 31/10/21.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή