21.9 C
Σάμος
24/04/2024
Αστυνομικά - Λιμενικά

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου. Διαμαρτύρονται για το πλαφόν στα καύσιμα των υπηρεσιακών οχημάτων

Έγγραφο της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου αναφορικά με τη χορήγηση καυσίμων των οχημάτων της Δ.Α. Σάμου

       κ. Γεν. Γραμματέα, κ. Επιτελάρχα, κ.κ. Διευθυντές

Η Ένωσή μας, θέλει να θέσει υπ’όψιν σας ότι από την έναρξη ισχύος της ανάθεσης αρμοδιοτήτων ελέγχου και εκκαθάρισης επί των δαπανών που διενεργούνται από τις Δ/νσεις Αστυνομίας (Δευτερεύοντες Διατάκτες) στις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (Δ.Υ.Ε.Ε.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΣΧΕΤ. υπ’ αριθμό  Γ.Δ.Ο.Ε.Σ/4/28-λθ’ από 07/12/2017 Κ.Υ.Α. ΦΕΚ Β’4315), παρουσιάζονται προβλήματα ως προς την εκκαθάριση των δαπανών που αφορούν την προμήθεια καυσίμων κίνησης, από το ελεύθερο εμπόριο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι  παραμένει σε ισχύ η υπ’αριθμ. 1450/550 από 3-3-1982 (ΦΕΚ Β93) απόφαση κ. Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, η οποία καθορίζει τις μηνιαίες ποσότητες καυσίμων που μπορούν να καταναλώνουν τα οχήματα του δημοσίου τομέα. Τα μηνιαία καύσιμα που δικαιούται κάθε αυτοκίνητο υπολογίζονται για διαδρομή 1.200 χιλιομέτρων κατά προσέγγιση (παρ. 4 της 1450/550/1982 Απόφασης του κ. Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως). Η υπέρβαση της κλίμακας καταναλώσεως καυσίμων που καθορίζονται από την ανωτέρω απόφαση, απαγορεύεται (παρ. 7 της 1450/550/1982 Απόφασης του κ. Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως). Συνεπώς αν και τα χιλιόμετρα, της μηνιαίας διαδρομής έχουν καθορισθεί κατά προσέγγιση, εντούτοις απαγορεύεται η υπέρβαση της κλίμακας καυσίμων, που συνεπάγεται και απαγόρευση παραβίασης της μηνιαίας διαδρομής των οχημάτων, άνω των 1.200 χιλιομέτρων. Επισημαίνεται, ότι από τον περιορισμό κατανάλωσης καυσίμων που θέτει η ανωτέρω απόφαση, έχουν εξαιρεθεί με την υπ’ αριθμ. 1043/4523 από 31-5-1996 (ΦΕΚ Β’ 422) απόφαση κ. Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, τα οχήματα του Λιμενικού Σώματος, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και για τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο περιορισμός κατανάλωσης καυσίμων, επηρεάζει δυσμενώς και άμεσα τις Υπηρεσίες της Δ/νσης Αστυνομίας Σάμου, αφού λόγω του μείζονος μεταναστευτικού ζητήματος στον τόπο μας, αλλά και της πολύμηνης τουριστικής περιόδου, καθίστανται αναγκαίες και ανελλιπείς οι κινήσεις των υπηρεσιακών οχημάτων, για την εκτέλεση εποχούμενων περιπολιών, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν έκνομες ενέργειες, καθώς  και να διασφαλισθεί το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους του Νομού μας. Επίσης, αναφέρεται ότι τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται καθημερινώς τόσο σε αστικό, όσο και σε επαρχιακό και δύσβατο πολλές φορές οδικό δίκτυο, καλύπτοντας μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις αστυνόμευσης, μη εξαιρουμένων Σαββατοκύριακων και αργιών, επί 24ώρου βάσεως για εκτέλεση υπηρεσίας (π.χ. χρηματαποστολές, μεταγωγές κρατουμένων, εποχούμενες περιπολίες κλπ). Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να τηρηθεί από την Ελληνική Αστυνομία ο περιορισμός κατανάλωσης καυσίμων και των διανυθέντων χιλιομέτρων, που θέτει η ανωτέρω απόφαση κ.Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε όπως ληφθεί μέριμνα εκ μέρους σας, ώστε να εξαιρεθούν, με αναδρομική ισχύ από 01/01/2018, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας από τον  περιορισμό κατανάλωσης καυσίμων που θέτει η υπ’αριθμ. 1450/550 από 3-3-1982 (ΦΕΚ Β93) απόφαση κ. Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης,  καθ’ όσον αφενός αυτά που δικαιολογούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο λόγω της φύσεως των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του έκτακτου χαρακτήρα αυτών, αφετέρου δεν μπορεί να τίθεται περιορισμός στην προστασία του πολίτη.

Τέλος, αναφέρεται ότι πέραν των προαναφερθέντων, έχει παρουσιαστεί κώλυμα και ως προς τον τρόπο πληρωμής των δαπανών για την προμήθεια καυσίμων κίνησης από το ελεύθερο εμπόριο, ο οποίος θα πραγματοποιείται μέσω πάγιας προκαταβολής των Υπηρεσιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες για την προμήθεια καυσίμων, να μην εκκαθαρίζονται από τις κατά τόπους Δ.Υ.Ε.Ε., προβάλλοντας αντιρρήσεις και αναμένοντας εντολές-διευκρινήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ως προς τον τρόπο αποκατάστασης της πάγιας προκαταβολής, καθώς και εάν αυτό είναι καθ’ όλα νόμιμο.

             Ευελπιστούμε να εισακουστούν οι ανωτέρω προβληματισμοί μας και με τις σχετικές ενέργειες εκ μέρους σας, να επιτευχθεί η διευθέτηση των εν λόγω ζητημάτων, με γνώμονα πάντα την άνευ περιορισμών εξυπηρέτηση και προστασία του πολίτη, παράλληλα με την διασφάλιση επαρκών και άνευ εμποδίων εργασιακών συνθηκών, στο προσωπικό του Σώματός.-

Για το Δ.Σ.
-Η-                                                                        -Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΥΡΙΔΟΥ Μαρία                                      ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ Νικόλαος

Related posts

Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Καστελλόριζο

admin

Σάμος: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών

admin

Μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας Σάμου : Συλλήψεις για ναρκωτικά στο Πυθαγόρειο και στη Χώρα Σάμου

admin

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου ενισχύει το Παντοπωλείο Αγάπης

admin

Θλίψη στο Λιμενικό Σώμα για την ξαφνική απώλεια ενός ακόμη στελέχους του

admin

Δυο τροχαία ατυχήματα στη Σάμο την Τρίτη – Τραυματίες στο Κοκκάρι και στους Μυτιληνιούς

admin

Συλλήψεις για φθορές στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Εννέα άτομα συνελήφθησαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin

Θεσσαλονίκη- Κινητοποίηση του Λιμενικού για την ανάσυρση 52χρονης από τη θάλασσα

admin