25.9 C
Σάμος
18/08/2022
Δήμος

Στην διαρκή επιτροπή δημοσιάς διοίκησης, δημοσιάς τάξης και δικαιοσύνης ο δήμαρχος Σάμου

Στην διαρκή επιτροπή δημοσιάς διοίκησης, δημοσιάς τάξης και δικαιοσύνης που συνεδριάζει αυτή την ώρα για την συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής  σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, βρίσκεται  ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ,εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ και τους πέντε δημάρχους των νησιών που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Η απόφαση του ΣτΕ, ο περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία στα 6 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έχει ως συνέπεια τον άνισο επιμερισμό των προσώπων αυτών στην ελληνική επικράτεια, τη υπερσυγκέντρωσή τους σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες οι οποίες, εν μέσω και της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, επιβαρύνονται σημαντικά και υποβαθμίζονται σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.  Επίσης, υφίσταται πλέον σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων Περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, στη 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε σήμερα και αφορούσε το Νομοσχέδιο του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για την τροποποίηση των διαδικασιών ασύλου.

Ο Δήμαρχος Σάμου εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ και τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου επεσήμανε για μία ακόμα φορά ότι “η σημερινή κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ένα καζάνι που βράζει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αινιγματικούς και αδικαιολόγητους χειρισμούς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης”.

“Το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σάμου, σχετικά με την διαμονή και την ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων ασύλου αναφέρει στη παράγραφο 1 ότι: «οι αιτούντες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο έδαφος του κράτους μέλους υποδοχής ή στην περιοχή την οποία τους ορίζει αυτό το κράτος μέλος. Η οριζόμενη περιοχή δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και αφήνει αρκετά περιθώρια για την εξασφάλιση της προσβασης σε όλα τα πλεονεκτήματα στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας». Κατά αντιστοιχία η παράγραφος 1, του άρθρου 7 του νέου Νομοσχεδίου θεωρούμε ότι παραφράζει την παράγραφο της οδηγίας. Οι εκφράσεις «περιορισμός της ελευθερίας κυκλοφορίας» αντί του «οριζόμενη περιοχή» και «δεν εμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων» αντί του «εξασφάλιση της πρόσβασης σε όλα τα πλεονεκτήματα» επιτείνει τη συμφόρηση των νησιών μας.”

“Θα θέλαμε απλά να τονίσουμε ότι ο περιορισμός στην ελευθερία κυκλοφορίας από μόνος τους δεν επιφέρει καμία βελτίωση στη επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και προβληματική καθώς σε αυτήν εμπλέκονται όχι μόνο οι ελληνικές χρονοβόρες και γραφειοκρατικές  διαδικασίες αλλά και εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών υποδοχής των αιτούντων.

Η αποσυμφόρηση πρέπει να γίνει άμεσα από όλα τα νησιά του Β.Αιγαίου (ασυνόδευτα παιδιά, ευάλωτες οικογένειες, άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ασύλου)” σημείωσε κλείνοντας την παρέμβασή του  ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο Δήμαρχος απάντησε επίσης και στις ερωτήσεις Βουλευτών και φορέων.

Related posts

Τρισδιάστατη θα είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σάμου πάνω σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος

admin

Βασίλης Παυλίδης: Διακήρυξη Αρχών του δημοτικού συνδυασμού Ανατ. Σάμου «Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ»

admin

Πάρης Παπαγεωργίου: «… θέλουμε να δούμε τον τόπο μας, το νησί μας, εκεί που πραγματικά του αρμόζει…»

admin

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου υπέρ της μνήμης των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

admin

Προσλήψεις στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Παρέμβαση του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου στο δημ. συμβούλιο του Δήμου Ανατ. Σάμου

admin

“Ανατροπή”: Η δημοτική αρχή κατώτερη των περιστάσεων

admin

Συνεδριάζει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

“Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων”

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα