Connect with us

Δήμος

Στην διαρκή επιτροπή δημοσιάς διοίκησης, δημοσιάς τάξης και δικαιοσύνης ο δήμαρχος Σάμου

Published

on

Στην διαρκή επιτροπή δημοσιάς διοίκησης, δημοσιάς τάξης και δικαιοσύνης που συνεδριάζει αυτή την ώρα για την συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής  σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, βρίσκεται  ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ,εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ και τους πέντε δημάρχους των νησιών που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Η απόφαση του ΣτΕ, ο περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία στα 6 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έχει ως συνέπεια τον άνισο επιμερισμό των προσώπων αυτών στην ελληνική επικράτεια, τη υπερσυγκέντρωσή τους σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες οι οποίες, εν μέσω και της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, επιβαρύνονται σημαντικά και υποβαθμίζονται σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.  Επίσης, υφίσταται πλέον σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων Περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, στη 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε σήμερα και αφορούσε το Νομοσχέδιο του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για την τροποποίηση των διαδικασιών ασύλου.

Ο Δήμαρχος Σάμου εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ και τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου επεσήμανε για μία ακόμα φορά ότι “η σημερινή κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ένα καζάνι που βράζει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αινιγματικούς και αδικαιολόγητους χειρισμούς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης”.

“Το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σάμου, σχετικά με την διαμονή και την ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων ασύλου αναφέρει στη παράγραφο 1 ότι: «οι αιτούντες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο έδαφος του κράτους μέλους υποδοχής ή στην περιοχή την οποία τους ορίζει αυτό το κράτος μέλος. Η οριζόμενη περιοχή δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και αφήνει αρκετά περιθώρια για την εξασφάλιση της προσβασης σε όλα τα πλεονεκτήματα στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας». Κατά αντιστοιχία η παράγραφος 1, του άρθρου 7 του νέου Νομοσχεδίου θεωρούμε ότι παραφράζει την παράγραφο της οδηγίας. Οι εκφράσεις «περιορισμός της ελευθερίας κυκλοφορίας» αντί του «οριζόμενη περιοχή» και «δεν εμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων» αντί του «εξασφάλιση της πρόσβασης σε όλα τα πλεονεκτήματα» επιτείνει τη συμφόρηση των νησιών μας.”

“Θα θέλαμε απλά να τονίσουμε ότι ο περιορισμός στην ελευθερία κυκλοφορίας από μόνος τους δεν επιφέρει καμία βελτίωση στη επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και προβληματική καθώς σε αυτήν εμπλέκονται όχι μόνο οι ελληνικές χρονοβόρες και γραφειοκρατικές  διαδικασίες αλλά και εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών υποδοχής των αιτούντων.

Η αποσυμφόρηση πρέπει να γίνει άμεσα από όλα τα νησιά του Β.Αιγαίου (ασυνόδευτα παιδιά, ευάλωτες οικογένειες, άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ασύλου)” σημείωσε κλείνοντας την παρέμβασή του  ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο Δήμαρχος απάντησε επίσης και στις ερωτήσεις Βουλευτών και φορέων.

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»

Published

on

By

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δημάρχους Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη και ανατολικής Σάμου, Γεώργιο Στάντζο, των τριών δήμων του Βορειοανατολικού Αιγαίου στα διοικητικά όρια των οποίων φιλοξενούνται δομές προσφύγων και μεταναστών.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απο το πρωθυπουργικό γραφείο, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό είπε:

«Έχετε αναλάβει το τιμόνι της χώρας στις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών. Εγώ δεν μπορώ να επικαλεστώ καμία κομματική ιδιότητα, επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη.

Συγνώμη αν το εκλαϊκεύω. Έχω πάρα πολλούς λόγους να θέλω να ανταποδώσω αυτό που δίνετε στην αυτοδιοίκηση, το ότι η αυτοδιοίκηση πλέον όπως και η κυβέρνηση δεν είναι κάτι το απόμακρο να συζητάμε με τον Πρωθυπουργό της χώρας και με τους Υπουργούς.

Δηλαδή εγώ δεν θυμάμαι ποτέ κάτι ανάλογο με άλλη κυβέρνηση. Στις δυσκολότερες στιγμές αναλάβατε. Θέλω να με πιστέψετε- έχω συμπαραταχθεί συνειδητά. Πέρσι τέτοια εποχή θυμάμαι πάρα πολύ καλά το τηλέφωνο σε ένα δημοτικό συμβούλιο όπου η επιλογή θα ήταν ενώ η Τουρκία ετοιμαζόταν να εισβάλει στον Έβρο μέσω των μεταναστών, εγώ είχα δημοτικό συμβούλιο και έγινε η επιλογή με δική μου εισήγηση ότι η δικοί μας αστυνομικοί δεν πρέπει να φυλάνε Σαμιώτες, ήταν εκείνες οι βραδιές οι δύσκολες πρέπει να είναι παρόντες εκεί που πρέπει να είναι και πάμε τώρα στο Ζερβού να πάμε να σπάσουμε το μπλόκο.

Το λέω και το χέρι μου τρέμει. Συνειδητά Πρωθυπουργέ δεν ήταν ούτε τακτικισμός, ούτε τίποτα, είναι εθνική πολιτική και εθνική είναι η δική μου συμπαράταξη και συνεχίζει αταλάντευτη, να στοιχίζομαι. Παράπονα δεν θα κάνω, το στοίχημα όμως πρέπει να κερδηθεί», τόνισε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος.

Αργότερα στον επίσημο λογαριασμό του δήμου Ανατολικης Σαμου, στο Facebook, ανέβηκε η εξής ανακοίνωση:

Η διεκδίκηση των αιτημάτων του Σαμιακού λαού στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης.
“Η Σάμος για να άρει το αρνητικό αποτύπωμα του μεταναστευτικού ,του σεισμού των 7 R και της πανδημίας χρειάζεται την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής και οικονομικής ανάτασης ” .
Αύριο στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στις 11.00 συνέντευξη τύπου στα Τοπικά ΜΜΕ για τη συνολική παρουσίαση των όσων ειπώθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Νέο απορριμματοφόρο στον στόλο του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Ένα νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο προστέθηκε στο στόλο οχημάτων του Δήμου Ανατολικής Σάμου .

Ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Μιχάλης Μητσός, δήλωσε σχετικά:

«Παραλάβαμε σήμερα ένα απορριμματοφόρο όχημα που θα ενισχύσει το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων. Είναι το πρώτο όχημα από μια σειρά οχημάτων που θα προμηθευτεί ο δήμος μας και μαζί με τους 1150 καινούργιους κάδους θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου προς τους πολίτες».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά11 ώρες ago

Αναστέλλεται η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Σαμιακά15 ώρες ago

Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος

Σαμιακά16 ώρες ago

‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο

Δήμος16 ώρες ago

Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»

Σαμιακά16 ώρες ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων

Σαμιακά19 ώρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σαμιακά20 ώρες ago

Εξιτήριο από το ΓΝ Σάμου πήραν δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό

Δήμος23 ώρες ago

Νέο απορριμματοφόρο στον στόλο του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Περιφερειακά1 ημέρα ago

Ανακοίνωση της Π.Ε. Σάμου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι

Σαμιακά2 ημέρες ago

Π.Ε. Σάμου: Κανένα κρούσμα covid-19

Δημοφιλή