20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση για την εργατική Πρωτομαγιά

Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου εργαζόμενοι, αυτοαπασχολοούμενοι, γυναίκες και νέοι τίμησαν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά, η οποία φέτος έχει σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών».

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου τονίζει: Η μέρα αυτή είναι μέρα σύμβολο που έχει βαφτεί με ποτάμια εργατικού αίματος των πρωτοπόρων της τάξης μας,  από τους μυριάδες αγώνες που έχει δώσει η εργατική τάξη για να κατακτήσει δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή.

Είναι μέρα μνήμης και τιμής των ηρώων εργατών του Μάη του 1886 στο Σικάγο, του 1936 στη Θεσσαλονίκης, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, των μυριάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους για τα δίκια της τάξης μας.

Είναι μέρα Απεργίας ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που λεηλατούν τα δικαιώματα και τις ζωές μας.

Μιας πολιτικής που δεν έχει τελειωμό αντιλαϊκών μέτρων με τα 88 προαπαιτούμενα  της 4ης αξιολόγησης και την προετοιμασία για το επόμενο μνημόνιο το οποίο στα πλαίσια της «δίκαιης ανάπτυξης» θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο». Ένα σχέδιο που έχει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων του κεφαλαίου και που δεν είναι ούτε «δίκαιο», όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ούτε «εθνικό».

Κεφάλαιο και κυβέρνηση θεωρούν δίκαιο και εθνικό ότι εκφράζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Δίκαιο θεωρούν τα 586€ και 511€ βασικό μικτό μισθό. Το κόψιμο του ΕΚΑΣ και το ψαλίδι στις συντάξεις. Τη συνεχή φοροληστεία και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά μας. Τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών μας και τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό των σπιτιών μας. Την κατάργηση του ενός εργατικού δικαιώματός μας μετά το άλλο. Μέχρι και «χέρι» στην απεργία έβαλαν, σε μια προσπάθεια να κάνουν την απόφαση πιο δύσκολη έως αδύνατη.

Το δίκαιο και εθνικό για μας που είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου, είναι να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη βαρβαρότητα που βιώνουμε εμείς και ακόμα περισσότερο τα παιδιά μας διεκδικώντας την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Μόνο εμείς με την δύναμη του οργανωμένου αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε τέλος και να  ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τις όποιες επιθέσεις του κεφαλαίου.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ μέρα απόφασης για ανυποχώρητο αγώνα για τα δίκια της τάξης μας.

Δεν υπάρχει χρόνος για καμία ανοχή και αναμονή!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

τη φετινή Πρωτομαγιά οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι πολύ επικίνδυνες και φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. ΗΠΑ-Αγγλία-Γαλλία βομβαρδίζουν τη Συρία με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο πολεμικών ετοιμασιών, λόγω των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων αυτών των χωρών με τη Ρωσία και άλλων χωρών, για τον έλεγχο και τη μεταφορά των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με το λαό της Συρίας κ.α. να βρίσκονται στη δίνη της βαρβαρότητας.

Η Τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στο Αιγαίο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, με το γκριζάρισμα κλπ αφού έχει ήδη μπει στο Αφρίν, δεν είναι «για εσωτερική κατανάλωση», όπως η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει τον λαό, αλλά για τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες του Τούρκικου κεφαλαίου.

Η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και τις νατοϊκές επεμβάσεις, με την μετατροπή όλης της Ελλάδας από τον Έβρο ως την Κρήτη σε ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών γίνεται σύμφωνα με την κυβέρνηση για τη “γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας” δηλαδή για τα κέρδη της ελληνικής αστικής τάξης και των συμμάχων της. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με την βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους !

Απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, με τον τούρκικο λαό, τους λαούς των Βαλκανίων.

Τιμάμε την 1η του Μάη σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνουμε τη Χρυσή Αυγή, όλους τους εθνικιστές φασίστες σε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά.

Πυκνώνουμε τις γραμμές των συνδικάτων μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Απαιτούμε εδώ και τώρα: Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ-ΕΕ. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς. Καμία αλλαγή συνόρων και συνθηκών που τα κατοχυρώνουν! Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς. Κανένας χωρίς ΣΣΕ και με μισθό κάτω από 751 €, κανένας ανασφάλιστος.

Σύγχρονοι Δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών

 δεν θα γίνουμε!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό

 πόλεμο για την τελική νίκη των λαώνΗ 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ανειρήνευτη πάλη με το κεφάλαιο. Σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη διατρανώνει την απόφαση της να συνεχίσει την ηρωική της πορεία ως το τέλος, ως τη νίκη.

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin