Connect with us

Δήμος

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη σπηλιά του Πυθαγόρα

Published

on

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό συμβούλιο Σάμου η εκτέλεση του έργου για την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της σπηλιάς του Πυθαγόρα.

Η βελτίωση της υφιστάµενης κατάστασης των µονοπατιών, θα συντελέσει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς και στην ανάπτυξη της οικονοµίας της περιοχής .

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι οι εξής :
1. Καθαρισµοί των υφισταµένων µονοπατιών, διατηρώντας σταθερό το πλάτος τους.
2. Επισκευή των υπαρχόντων σαράντα(40) πλακόστρωτων σκαλοπατιών που οδηγούν στην εκκλησία της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας.
3. Τοποθέτηση κολυµβητών πλακών των χωµάτινων τµηµάτων των µονοπατιών.
4. Λιθόστρωση του περιφραγµένου αύλειου χώρου των δύο εκκλησιών.
5. Αντικατάσταση των υπαρχόντων κιγκλιδωµάτων εντός σπηλαίων µε νέα ξύλινα.
6. Τοποθέτηση νέων ξύλινων κιγκλιδωµάτων για την ασφάλεια των διερχοµένων σε σηµεία εντός των υφιστάµενου πλάτους των µονοπατιών.
7. Αποκατάσταση των υπαρχόντων φθαρµένων πετρόκτιστων στηθαίων.
8. Κατασκευή νέων πετρόκτιστων στηθαίων 60 εντός του υφιστάµενου πλάτους των µονοπατιών.
9. Κατασκευή ξύλινου περιπτέρου και πέργκολας
. 10.Τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης κατασκευασµένων από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (π.χ ξύλο) , σε κατάλληλα σηµεία , που να εξασφαλίζουν την σωστή καθοδήγηση των διερχοµένων.
11.Εγκατάσταση φωτισµού στο περίπτερο µε αυτόνοµο φωτοβολταικό σύστηµα.
12.Τοποθέτηση και προµήθεια χηµικής WC.
Ο προϋπολογισµός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 163.565,16€ µε ΦΠΑ.

Η εκκλησία της Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας  είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά στην οποία είναι χτισμένη είναι η Σπηλιά του Πυθαγόρα, στην οποία κρυβόταν ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός τον οποίο καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης κατηγορώντας τον ότι προσπαθούσε να διαφθείρει τους νέους της Σάμου.

Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας είναι ότι τη σπηλιά αυτή χρησιμοποιούσε ο Πυθαγόρας όποτε ήθελε να μείνει μόνος για να συλλογιστεί πάνω στα θέματα που τον απασχολούσαν, πριν φύγει για τον Κρότωνα της Σικελίας. Η Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα είναι ένας ναός του 11ου αιώνα, στον οποίο σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες.

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Σύσκεψη των Δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

Published

on

By

Σύσκεψη των Δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου  πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Καρλοβάσου.

Τα θέματα της ατζέντας αφορούσαν την επίσπευση των διαδικασιών για την επίλυση  των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μετά τα δύο καταστροφικά φαινόμενα που χτύπησαν το νησί μας αλλά και οι  εξελίξεις στο επικείμενο πρόβλημα της πανδημίας που έχει αναστατώσει  ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα .

Με κοινή επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς αιτήθηκαν  την λήψη πρόσθετων και έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19  λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που σημειώθηκαν το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Η προστασία της Σαμιακής  κοινωνίας και η ανοικοδόμηση του τόπου είναι η από κοινού προτεραιότητα των Δημάρχων.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Γ. Στάντζος: Ζητάμε εδώ και καιρό συνεχώς να «κλείσει» το νησί

Published

on

By

Το «κλείσιμο» του νησιού μετά από τα τελευταία επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητά ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

Ο κ Στάντζος, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει : Ζητάμε εδώ και καιρό συνεχώς να «κλείσει» το νησί, να ενισχυθεί το νοσοκομείο και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Χωρίς ανταπόκριση. Οι αφανείς ήρωες δεν αρκούν πάντα. Ένα μεγάλο Ευχαριστώ στα υγειονομικά μας στελέχη!

 

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή