21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Περιφερειακά

Εκδήλωση για τον Αλιευτικό Τουρισμό

Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου στο πλαίσιο των ενεργειών της για την προώθηση του τουρισμού και την στήριξη νέων ειδικών μορφών τουρισμού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών « Αρχιπέλαγος» διοργανώνει ημερίδα με θέμα « Αλιευτικός Τουρισμός: μια νέα προοπτική για τα νησιά μας» τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο της ΠΕ Σάμου, με εισηγητή τον κ. Γιώργο Λουρδή.

Ο αλιευτικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια έχει μια ανοδική πορεία στη Μεσόγειο, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μπει σε επαγγελματικό σκάφος είτε για αναψυχή είτε για να δει τον επαγγελματία να ψαρεύει ή και ο ίδιος να το κάνει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα οφέλη – οικονομικά και κοινωνικά -, που προέκυψαν από την εφαρμογή προγραμμάτων αλιευτικού τουρισμού εκεί όπου υπήρξε προσεκτικός σχεδιασμός, ολιστική προσέγγιση και λήφθηκαν υπόψη η αναγκαιότητα παραμονής των αλιέων στο φυσικό χώρο εργασίας τους και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ήταν πολλά και σημαντικά. Έθεσε τους αλιείς που ενεπλάκησαν στη  δραστηριότητα αυτή οριστικά εκτός της αβεβαιότητας, για εξασφάλιση του καθημερινού τους εισοδήματος και ώθησε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την αλιεία. Οι αλιείς είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται σημαντικά, χωρίς πια οι ίδιοι να κουράζονται όπως πριν και χωρίς να είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν πολλά αλιευτικά εργαλεία.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η δημιουργία θαλάσσιων προστατευμένων περιοχών και καταφυγίων ψαριών έχει ιδιαίτερη σημασία για τους επισκέπτες σε αλιευτικά σκάφη. Ένα άλλο πολύ σημαντικό αποτέλεσμα από τη διασφάλιση συμπληρωματικού εισοδήματος από τους αλιείς μέσω του αλιευτικού τουρισμού είναι η μείωση της αλιευτικής προσπάθειας και η συνεπακόλουθη αύξηση των θαλάσσιων πόρων. Ταυτόχρονα με τα οφέλη που προκύπτουν άμεσα για τους επαγγελματίες αλιείς, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Related posts

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης

admin

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

admin