Connect with us

Σαμιακά

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι

Published

on

Η ομάδα AegeanRobotics του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Στήριξης Αποφάσεων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ της Δ.Δ.Ε Σάμου, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής Aegean Robotics Competition 2018. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Καρλόβασι της Σάμου (Κτίριο Προβατάρη).  Είσοδος Ελεύθερη

Δοκιμασίες

Οι δοκιμασίες στις οποίες μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή είναι:

 • Sumo
 • Line Follower
 • Ελεύθερη Παρουσίαση / Free Style

Επίσης μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και να συμμετέχετε από απόσταση στη δοκιμασία :

 • Ελεύθερη Παρουσίαση / Free Style

Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από έναν προπονητή-συντονιστή και τέσσερα (4) μέλη κατά μέγιστο. Αναλυτικά οι δοκιμασίες έχουν ως εξής:

Sumo

Η δοκιμασία είναι κατ’ ουσία αντιγραφή ενός αγώνα σούμο. Δύο ρομπότ ανταγωνίζονται μεταξύ τους προσπαθώντας να σπρώξουν έξω από το κυκλικό γήπεδο του σούμο (Dohyo ) τον αντίπαλο. Οι διαστάσεις και το βάρος των ρομπότ ποικίλει και τα ρομπότ χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος. Οι διαστάσεις του γηπέδου εξαρτώνται από την κατηγορία στην οποία διαγωνίζονται τα ρομπότ. Οι κατηγορίες των διαγωνιζόμενων ρομπότ είναι:

ΚατηγορίαΎψοςΠλάτοςΜήκοςΒάροςΔιάμετρος  Dohyo
3 kg SumoΑπεριόριστο20 cm20 cm3.000 gr154 cm
Mini SumoΑπεριόριστο10 cm10 cm500 gr77 cm
Micro Sumo5 cm5 cm5 cm100 gr38.5 cm

Ο αγώνας αποτελείται από τρεις γύρους συνολικής διάρκειας τριών (3) λεπτών και νικητής αναδεικνύεται το ρομπότ που θα κερδίσει δύο σημεία (Yuhkoh). Σημείο δίνεται όταν καταφέρει το ρομπότ να σπρώξει έξω από το κύκλο (Dohyo ) τον αντίπαλο.

Στη συμμετοχή δεν υφίσταται κανένα ηλικιακό όριο. Αναλυτικότερη περιγραφή της δοκιμασίας, των κανόνων που τη διέπουν και των επί μέρους περιορισμών μπορείτε να βρείτε στο έντυπο κανονισμών.

Line Follower

Είναι από τις πιο διαδεδομένες δοκιμασίες στο χώρο των ρομπότ και στόχος της είναι το ρομπότ να ακολουθήσει μια μαύρη γραμμή σε λευκό φόντο με αρκετές εναλλαγές κατεύθυνσης και άλλες δυσκολίες, ανάλογα με την πίστα. Νικητής αναδεικνύεται το ρομπότ  που θα πραγματοποιήσει τη διαδρομή με τη μεγαλύτερη πιστότητα, ακρίβεια και ταχύτητα.

Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι 120cm x 250cm. Ο αγωνιστικός χώρος διατρέχεται από άκρη σε άκρη από μια μαύρη γραμμή σε άσπρο φόντο πάχους 15 mm και έχει πολλές απότομες στροφές. Τα ρομπότ πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τη γραμμή όταν υπάρχει ή να την ξαναβρούν σε περίπτωση διακοπής.

Άπαξ και χάσουν την επαφή πρέπει να τη ξαναβρούν στο ίδιο ή σε προγενέστερο σημείο της διαδρομής, για να συνεχίσουν. Αν δεν καταφέρουν να ανακτήσουν επαφή με την γραμμή, τους επιτρέπεται μια επανάληψη από την αρχή. Ρομπότ στα οποία κάποιο μέρος τους βγει εκτός του αγωνιστικού χώρου αποκλείονται. Το ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της δοκιμασίας είναι τα τρία λεπτά.

Στη συμμετοχή δεν υφίσταται κανένα ηλικιακό όριο. Αναλυτικότερη περιγραφή της δοκιμασίας, των κανόνων που τη διέπουν και των επί μέρους περιορισμών μπορείτε να βρείτε στο έντυπο κανονισμών.

Ελεύθερη Παρουσίαση / Free Style

Τα ρομπότ μπορούν να παρουσιάσουν οποιαδήποτε λειτουργία. Στο πλαίσιο της ελεύθερης κατηγορίας μπορεί να γίνει και επίδειξη απλών αυτοματισμών.

Τα εκθέματα βαθμολογούνται από μία ομάδα κριτών, βάση ενός πίνακα κριτηρίων σε 30 σημεία, σε μία κλίμακα από το 1-10. Μερικές από τις κατηγορίες στις οποίες βαθμολογούνται είναι:

 • Πρωτοτυπία, είναι το ρομπότ μοναδικό στο είδος του ή έχουν παρουσιαστεί και άλλα παρόμοια;
 • Λειτουργικότητα, είναι σε θέση το ρομπότ να ολοκληρώσει μια λειτουργία;
 • Χρηστικότητα, η λειτουργία που παρουσιάζει το ρομπότ είναι εκμεταλλεύσιμη στο άμεσο μέλλον;
 • Αισθητική, είναι όμορφο – προσεγμένο με γενικά αποδεκτούς όρους;
 • Αυτονομία, πόσο χρόνο ή για ποια απόσταση μπορεί να λειτουργήσει με μία μόνο φόρτιση.

Η δοκιμασία της Ελεύθερης Παρουσίασης / Free Style, διακρίνεται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες:

 • Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για μαθητές Δημοτικού
 • Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων
 • Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς φοιτητές

Ειδικά για τη δοκιμασία της Ελεύθερης παρουσίασης από απόσταση, οι διαγωνιζόμενοι θα συμμετέχουν σε κοινή κατηγορία ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου εκπαίδευσης

Στη συμμετοχή δεν υφίσταται όριο στο είδος και τη χρήση των υλικών. Αναλυτικότερη περιγραφή της δοκιμασίας, των κανόνων που τη διέπουν και των επί μέρους περιορισμών μπορείτε να βρείτε στο έντυπο κανονισμών.

Υλικά του Διαγωνισμού.

 • Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος και τον κατασκευαστή του μικροεπεξεργαστή, των κινητήρων, των αισθητήρων και των υπολοίπων εξαρτημάτων
 • Οι ομάδες πρέπει να προετοιμάζουν και να έχουν μαζί τους όλο τον εξοπλισμό, τα λογισμικά και φορητούς υπολογιστές που χρειάζονται για το διαγωνισμό
 • Οι ομάδες πρέπει να έχουν ικανοποιητικό εξοπλισμό μαζί τους. Ακόμα και σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή δυσλειτουργίας του εξοπλισμού, το Συμβούλιο (ή/και η οργανωτική επιτροπή) δεν ευθύνονται για την επισκευή ή την αντικατάστασή του.
 • Οι προπονητές δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στο χώρο που είναι προσδιορισμένος για τις ομάδες του διαγωνισμού και να δίνουν οδηγίες και πληροφορίες κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
 • Οι διαγωνιζόμενοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν σημειώσεις σε χαρτί ή οδηγούς είτε σε γραπτή ή διαγραμματική ή/και εικονική μορφή και ανεξάρτητα από τη μορφή τους (τυπωμένη ή ηλεκτρονική μορφή).
 • Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν όμως να ετοιμάζουν το πρόγραμμά τους από πριν.

Επιδιώξεις του διαγωνισμού

Οι επιδιώξεις του διαγωνισμού είναι:

 • Να αναπτύξει καινούριες δεξιότητες στους νέους ανθρώπους, όπως είναι η ικανότητα επικοινωνίας και η ομαδοσυνεργασία.
 • Να εισάγει τη νέα γενιά στον κόσμο της τεχνολογίας και να τους γνωρίσει τις πολλές εφαρμογές της ρομποτικής στην καθημερινότητα
 • Να βοηθήσει στην κατανόηση εννοιών των φυσικών επιστημών και να παρουσιάσει την έμπρακτη εφαρμογή τους στον πραγματικό κόσμο
 • Να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση των νέων ατόμων και μέσα από την αυτοαξιολόγηση και την αυτοενίσχυση να οδηγηθούν στον αυτοέλεγχο της συμπεριφοράς τους
 • Να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των αναπαραστάσεων και της πραγματικότητας που θα οδηγήσουν σε βαθύτερη κατανόηση των δομών και των νόμων που διέπουν το φυσικό κόσμο
 • Να αλλάξει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της διδασκαλίας προτάσσοντας τη μετάβαση από τη διδακτική θεωρία στην πράξη
 • Να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και οικοδόμηση της υπάρχουσας γνώσης και να δώσει το έναυσμα και τα ερεθίσματα για νέα
 • Να μετατοπίσει τους νέους από την απλή μελέτη και να τους οδηγήσει στα μονοπάτια της εφαρμογής των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της πληροφορικής και της μηχανολογίας.
 • Να μεταλλάξει τους νέους σε μικρούς εφευρέτες που θα ανακαλύπτουν, θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας.
 • Να εκπαιδεύσει το νέο και να τον προετοιμάσει ώστε να γίνει πολίτης της ψηφιακής κοινωνίας της πληροφορίας
 • Να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην διαμόρφωση προσοντούχων στελεχών στον εργασιακό χώρο που θα συνεισφέρουν στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
 • Να προωθήσει τη καινοτομία και την αριστεία στις τεχνολογίες αιχμής

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 22 Απριλίου 2018 στη διεύθυνση :

http://samosweb.aegean.gr/aegeanrobotics

Για απορίες  και διευκρινίσεις επικοινωνήστε:

[email protected]

http://twitter.com/Aegean_Robotics
http://www.facebook.com/AegeanRobotics-Competition-1789878381299877/
http://samosweb.aegean.gr/aegeanrobotics
[email protected]

AegeanRobotics Competition 2017

Ο Διαγωνισμός αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης περσινής διοργάνωσης. Ο φετινός στόχος είναι να διευρυνθεί ο αριθμός καθώς και η γεωγραφική κάλυψη των συμμετοχών.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Attica Group: Ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη με τα νησιά Βορείου Αιγαίου και Κυκλάδες

Published

on

By

H Attica Group ανακοινώνει την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων από τον Μάρτιο του 2021, με τη δρομολόγηση του πλοίου Blue Star Myconos σε συνέχεια υπογραφής σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.

Το πρώτο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου 2021, με ενδιάμεσες προσεγγίσεις στα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Φούρνοι, Ικαρία, Μύκονος, Σύρος και τελικό προορισμό τον Πειραιά.

H δρομολόγηση του Blue Star Myconos ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του επιβατικού κοινού και των μεταφορικών εταιρειών, συνδέοντας απευθείας τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Κυκλάδες. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τα δρομολόγια από τον λιμένα Καβάλας, η Attica Group θα εξυπηρετεί πλέον από δύο λιμάνια τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις σε επιβάτες και εμπορεύματα.

H Attica Group δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCO LINK, με συνολικά 32 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα πλοία του στόλου της ταξιδεύουν σε τέσσερις χώρες, σε 60 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια, μεταφέροντας πάνω από 7 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. Ι.Χ. οχήματα και 400.000 φορτηγά αυτοκίνητα ετησίως.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Τρεις ειδικότητες γιατρών στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου Ικαρίας

Published

on

By

Με τρείς επικουρικούς γιατρούς ενισχύετε το Κέντρο Υγείας Ευδήλου Ικαρίας και αφορά στις ειδικότητες: Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Καρδιολογίας και Ακτινολόγου
Πληροφορίες για εξετάσεις και ραντεβού στα τηλέφωνα: 2275033030, 2275032922, 2275031228.

Πηγή: ertnews.gr

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή