28.3 C
Σάμος
01/07/2022
Σαμιακά

2ο Γυμνάσιο Σάμου: “Η Συνέλευση των Παιδιών”, τα πρώτα βήματα άσκησης στη δημοκρατία

Το 2ο Γυμνάσιο Σάμου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στις 13 και 14 Μαρτίου, τον Γιώργο Μόσχο ,νομικό, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος και για σχεδόν 15 χρόνια Συνήγορος του παιδιού στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος της ΠΡΩΤΑ.12, της πρωτοβουλίας για τη διάδοση και εφαρμογή του άρθρου 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες προσανατολισμένα στην ενδυνάμωση των μαθητικών κοινοτήτων  ως προς την υλοποίηση του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν σε αποφάσεις στις τάξεις και στα σχολεία τους. Ο κύριος Γ. Μόσχος συναντήθηκε και με την ομάδα διαμεσολάβησης για θέματα σχολικού εκφοβισμού του 2ου Γυμνασίου, της οποίας υπήρξε εμπνευστής και συνοδοιπόρος. Βασικές αρχές που διαπνέουν τις προσπάθειες και τις ενέργειες των πρακτικών που ασκούμε είναι :η ισοτιμία, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός και η αποδοχή της διαφοράς. Τα παιδιά χρειάζονται σεβασμό, αναγνώριση, υποστήριξη, φροντίδα, έμπνευση, ακρόαση, εμπιστοσύνη.

Πρόθεσή μας είναι οι μαθητές να γνωρίζουν, να ασκούν και να προασπίζονται τα δικαιώματά τους, να μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να χαίρονται, να  εκφράζονται, να δημιουργούν και παράλληλα να σέβονται και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των άλλων.

Το σχολείο μας  είναι ένα από τα 46 Γυμνάσια – Λύκεια που συμμετέχουν τη φετινή σχολική χρονιά στο πρόγραμμα « Σχολεία για Όλους» με σκοπό τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού και δημοκρατικού σχολικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα συσταθεί ένα πανελλήνιο σχολικό δίκτυο το οποίο θα πρεσβεύει τις βασικές αρχές και τις αξίες οι οποίες αναδύονται μέσα από την καλλιέργεια ενός σχολικού δημοκρατικού πολιτισμού, όπου όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της σχολικής κοινότητας, θα νιώθουν ευπρόσδεκτα σε ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό σχολικό και μαθησιακό περιβάλλον.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

 

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ

Related posts

Εορτασμός του Ιδρυτού της Εκκλησίας μας Αποστόλου Παύλου

admin

Φυσητήρας στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

admin

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

admin

Για τον Σεπτέμβριο του 2022 αναβλήθηκε δίκη των επιχειρηματιών που συνελήφθησαν για παράβαση ωραρίου

admin

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στο σήμερα και το αύριο της Σάμου

admin

ΓΕΛ Σάμου – Στατιστικά Βαθμολογιών στις Πανελλήνιες 2022

admin

Ημερίδες Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του Σχολείου Δεύτερης Σάμου

admin

«Σκακιστικό φεστιβάλ της σχολικής σκακιστικής λέσχης Μιχαήλ Μποτβίνικ του Γυμνασίου Καρλοβάσου»

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών του Τομέα της Ιθαγένειας

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα