Connect with us

Πολιτικά

Ο Βουλευτής Σάμου στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου

Published

on

Ο Βουλευτής Σάμου και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, στην Επιτροπή Πολιτισμού (CULT) του Ευρωκοινοβουλίου – 19-20 Νοεμβρίου 2018, με θέμα την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά.

Παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις του κ. Σεβαστάκη.

 

Comments

comments

Πολιτικά

Το έμεσμα..Του Δημήτρη Σεβαστάκη

Published

on

By

Του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αυγή.

Ψηλός, κομψός, βάφει έξυπνα τα μαλλιά κόκκινα με λευκές φαβορίτες. Στην εφημερίδα διαβάζει τα αθλητικά και τα κοσμικά. Πολιτεύεται πολλά χρόνια. Όνειρό του ήταν η Βουλή. Υπήρξε όμως υποψήφιος για κάθε διαθέσιμη θέση. Δεν τα κατάφερε ποτέ, παρά μόνο μια φορά που εξελέγη δήμαρχος. Σιχαινόταν την άτυχη τύχη να υπηρετεί κάτι που θεωρούσε κατώτερο της αξίας του, σε μια πόλη κατώτερη των προσδοκιών του.

Η κεντρική μέριμνά του ήταν να βρίσκεται -ως μύγα- στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Να κολλάει, να ζητάει, να μεθοδεύει, να βάζει βέτο για εσωκομματικούς αντιπάλους του, να προσπαθεί γενικώς να «πουλήσει». Συχνά διοριζόταν σε πολιτικές θέσεις, σε υψηλές, περιστασιακές, διοικητικές θέσεις και να τα κάνει μπάχαλο.

Παροιμιώδους ανικανότητας, μπορούσε να αφήσει τον ερειπιώνα σε κάθε περίπτωση και σε καθετί που αποπειράθηκε. Άλλαζε όμως (εσωκομματική) διεκδίκηση, άλλαζε πόστο, ώστε να μη βρίσκεται δεύτερη φορά στην ίδια θέση και να συλλέγει τις επιπτώσεις την ανικανότητά του. Μέγας ψεύτης, όχι μόνο ως προς την πληροφορία, κυρίως ως προς τη συμπεριφορά. Όσοι τον γνώριζαν ψάχνονταν. «Νερό το αίμα του». Δεν εννοεί τίποτα, όλα είναι μεταμφιέσεις.

Υπάρχει ένα αγροτικό έγκλημα, πιο εγκληματικό από τα συνήθη. Να κλέψει κάποιος τις ελιές του άλλου όταν είναι μαζεμένες και μέσα στα σακιά. Δεν είναι η κλοπή του προϊόντος μόνο, αλλά η επαίσχυντη αρπαγή του κόπου. Η αισχρή πράξη εκμηδενίζει την εύφορη γη και τον προσωπικό κόπο και τέχνη του αγρότη. Ε, τέτοιες πράξεις έκανε καθημερινά ο τύπος που περιγράφω. Τέτοιας μορφής κλοπές πολιτικού κόπου και κάματου.

Γύρω από το πολιτικό σύστημα φύονται πολλοί τέτοιοι τύποι. Για την ακρίβεια, αυτοί είναι η «εμπροσθοφυλακή» της νόσου. Δεν δουλεύουν, δεν παράγουν πολιτικά, συνωμοτούν, μεθοδεύουν, μηχανεύονται. Είναι εκτός ιδεολογιών, κυριολεκτικά γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, κάθε αρχή, κάθε ιδέα, κάθε άυλο αγαθό. Όλα πρέπει να είναι υλικά και μεταφράσιμα σε προσωπικό όφελος.

Ο τύπος του δικού μου αφηγήματος είναι ο κλασικός «Θανασάκης ο πολιτευόμενος». Παλιός δεξιός, που, όμως, μπορεί να γίνει οτιδήποτε ή να πάει με όλους τους αρχηγούς και όλες τις εσωκομματικές ομάδες. «Δίνει» τον έναν στον άλλον, πουλάει εσωκομματικές εκδουλεύσεις, ένας πλασιέ του τίποτα. Μεγαλεία στους επαρχιώτες, στρατιωτική σκληραγωγία στους κεντρικούς. Πασαλείμματα στην επιστήμη, βεβαιώσεις (και όχι αποδείξεις) σπουδών, καμία βαθύνοια, εξαιρετική οξύνοια όμως στα κόλπα και τις μικρομαλακίες.

Αυτό είναι ένα σύνηθες, καμιά φορά παγιωμένο μοντέλο «πολιτευτάκια». Ο στίχος του Νιόνιου «στη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευτεί θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή» δεν παραταιριάζει. Ο τύπος που περιγράφω, ως παράσιτο και ολικά κάλπικος, είναι εκτός του πεδίου. Δεν μπορεί κανείς να τον ανεχτεί. Στην πραγματικότητα δεν είναι ο χαρακτήρας του απλώς ή μόνο αποκρουστικός, αλλά το ότι έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα της ποιότητας της εμπράγματης πολιτικής.

Ο χαρακτήρας του είναι εσωτερικευμένη η τερατωδία της παραδοσιακής πολιτικής χαλβαδόπιτας. Αυτής που διεκδικεί εκδικητικά την επιστροφή, αυτής που ποθεί την επάνοδο καταστρέφοντας ακόμα και το μητρικό της κόμμα.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Δυτικής Σάμου

Published

on

By

Μετά την παραίτηση του κ. Αγγελίδη Ιωάννη από τη θέση του Πρόεδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο. Δυτικής Σάμου, την θέση του Προέδρου της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης (ΔΗΜ.Τ.Ο.) Δυτικής Σάμου, αναλαμβάνει η κ. Σταμούλη Ανεζινιώ.

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Επίσημη επίσκεψη Δημήτρη Σεβαστάκη στην Κύπρο

Published

on

By

Ο  Πρόεδρος τη Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης επισκέφθηκε την Κύπρο, κατά το διάστημα 16 με 18 Απριλίου 2019,  κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας & Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη.  Τον κ. Σεβαστάκη  συνόδευαν τα μέλη της επιτροπής κα Μαρία Αντωνίου (Νέα Δημοκρατία) και κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Στο κυπριακό κοινοβούλιο διεξήχθη κοινή συνεδρίαση των δυο Επιτροπών, παρουσία και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της κύπρου κ. Δημήτρη Συλλούρη καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου και φοιτητών.

Την αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, συνόδευε επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος .

Η συνεδρίαση και οι συναντήσεις εργασίας αποτελούν τη συνέχεια σειράς συναντήσεων στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Στην κοινή συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών Επιτροπών  συζητήθηκαν:

α) Η εκπαίδευση τα όρια της Ευρώπης, οι μορφωτικοί προσανατολισμοί και οι Εκπαιδευτικές στρατηγικές που διαμορφώνονται, οι κοινές δράσεις για την προστασία της Ελληνικής γλώσσας και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού καθώς επίσης η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μετά το πέρας των εργασιών, υιοθετήθηκε κοινή δήλωση των δύο επιτροπών, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η απόφαση σύστασης «Μεικτής Συντονιστικής Επιτροπής» για κοινές δράσεις και για τη χάραξη προτεραιοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης.

Επίσης κατά τη διάρκεια τις παραμονής του στην Κύπρο ο κ. Σεβαστάκης  επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου  συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Τ. Χριστοφίδης και ξεναγήθηκε στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα & Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» καθώς και στο κέντρο πληροφόρησης – βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» .

Τέλος, δείπνο εργασίας παρέθεσε ο Υπουργός Παιδείας & Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης προς τιμήν της ελληνικής διακομματικής αντιπροσωπείας, όπου και συζητήθηκαν διεξοδικά τα αποτελέσματα της κοινής συνεδρίασης, καθώς και οι τρόποι διαχείρισης κοινών ζητημάτων σε θέματα παιδείας που απασχολούν τις δυο χώρες .

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017