Connect with us

Πολιτιστικά

3ημερο φεστιβάλ γαστρονομίας-οινογευσίας-τουρισμού στη Σάμο

Published

on

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η Σάμος αναδείχθηκε «ποίων πασέων πρώτη, Ελληνίδων και βαρβάρων», ενώ η φράση που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται για να δηλώσει την ευημερία ενός τόπου «…και του πουλιού το γάλα» είναι μια φράση καταγεγραμμένη στα «Γεωγραφικά» του Στράβωνα. Χαρακτηρίζει τη Σάμο «ευδαίμονα» καθώς, «…ἐκ τοῦ τοὺς ἐπαινοῦντας μὴ ὀκνεῖν ἐφαρμόττειν αὐτῆι τὴν λέγουσαν παροιμίαν ὅτι φέρει καὶ ὀρνίθων γάλα».

Δεν είναι σίγουρο εάν σήμερα, στα τοπικά προϊόντα που παράγονται περιλαμβάνεται και «γάλα ορνίθων», είναι ωστόσο εμφανές πως η ποιότητα των πρωτογενών υλικών, το μεράκι των ανθρώπων που καλλιεργούν τη γη και η έμπνευση των δημιουργών προϊόντων μεταποίησης, γαστρονομίας και οίνων, κεντρίζουν το ενδιαφέρον για να ανακαλύψει κανείς και αυτήν την πλευρά της Σάμου: «Ο τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή της Σάμου» σε ένα τριήμερο γεμάτο παράδοση, οινογευσία και γαστρονομία (11-13 Αυγούστου 2017, στην παραλιακή λεωφόρο Βαθέος).

Κρασί, ελαιόλαδο, μέλι, ούζο, λικέρ, βότανα και μυρωδικά, βιολογικά οπωροκηπευτικά και σαλιγκάρια, μαρμελάδες και γλυκά, σάλτσες και είδη οικοτεχνίας.  Στοιχεία που την διαφοροποιούν και την προσδιορίζουν, τα οποία θα «ξεδιπλώσουν» τη νέα και σύνθετη πολιτιστική και τουριστική της εικόνα. Όλα με μια λαογραφική, ιστορική, κοινωνική και οικονομική διαδρομή που συνδέει τη Σάμο, στο σταυροδρόμι μεταξύ δύο ηπείρων, με τις κληρονομιές διαφόρων πολιτισμών αλλά και τη εργονομική σοφία των προγόνων μας που αξιοποιούσαν στο έπακρο κάθε διαθέσιμο πόρο. Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, ξαναγυρνάμε στη φύση, στον άνθρωπο, στην παραγωγή και επανεπενδύουμε στους πόρους, φυσικούς αλλά και τουριστικούς.

Για τρεις ημέρες (11, 12 και 13 Αυγούστου 2017) τα τοπικά προϊόντα και οι «δημιουργοί των γεύσεων» θα έχουν την τιμητική τους καθώς θα προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, αλλά και στην κεντρική σκηνή μιας φεστιβαλικής ανοιχτής διοργάνωσης που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-ΠΕ Σάμου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σάμου και τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου. Φιλοδοξεί να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων, αλλά και tour operators και destination managers από Ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και από τη γειτονική Τουρκία,  φορέων και διακεκριμένων προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους που θα υποστηρίξουν την όλη προσπάθεια:

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας, θα μιλήσει με τον ιδιαίτερα γλαφυρό του τρόπο για «Το μέλι και τα παράγωγά του, έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό». Ο πρόεδρος του Chef’s Club Greece Τάσος Πρωτοψάλτης, ένας από τους καλύτερους pastry chef, θα αναφερθεί στο λάδι και τη μεσογειακή διατροφή.

Ο αναδειχθείς ως «ο καλύτερος οινοχόος της Ελλάδος για το 2016» Άρης Σκλαβενίτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux Γαλλίας, θα αναφερθεί διεξοδικά στα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Άσπρου Μοσχάτου Σάμου», την εκπληκτική αυτή ποικιλία που δίνει κρασιά ισχυρού αρωματικού χαρακτήρα και απαράμιλλης γεύσης και αποτελεί έναν πολύ ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα του γαστρονομικού τουρισμού. Ακόμη, θα μιλήσει για την ιστορικότητα και ποιότητα που έχει ο «Πράμνειος Οίνος» Ικαρίας, το Σαμιακό Ούζο, την ανοδική πορεία των λικέρ αλλά και τις συνδέσεις της οινικής παραγωγής με τον τόπο, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Η αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών και δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη που «μας κερνά» γεύσεις και αρώματα από την ελληνική γη, μέσα από την εκπομπή της στην ΕΡΤ2, θα μιλήσει για «τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας».

Ο executive chef και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.C.S Βαγγέλης Μπιλιμπάς μαζί με τον executive chef Ασλάνη Παντερλή θα παρουσιάσουν επί σκηνής πρωτοποριακές συνταγές δημιουργικής κουζίνας με σαμιώτικο κρασί  και τοπικά προϊόντα, σε ένα απλόχερο οινογαστρονομικό κέρασμα υψηλής ποιότητας.

Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο και το μέλι θα παρουσιαστούν από την πρωτεργάτιδα του Tinos Food Festival, Αλεξάνδρα Μαγκλή.

Με βότανα, μυρωδικά και όλα τα τοπικά προϊόντα θα μαγειρέψει επίσης επί σκηνής η νέα και ταλαντούχος Φωτεινή Φουρτούνη, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη.

Στο κλείσιμο της διοργάνωσης θα δημιουργηθούν cocktails με βάση το σαμιώτικο κρασί από τον bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκη, τα οποία και θα προσφερθούν στους προσκεκλημένους.

Ξεχωριστή στιγμή του φεστιβάλ θα αποτελέσει η βράβευση από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο  του Master Chef 2017 Σαμιώτη Λάμπρου Βακιάρου, ο οποίος και θα δημιουργήσει αποκλειστικά για την εκδήλωση ένα νέο «πιάτο» βασισμένο στα τοπικά προϊόντα του τόπου που γεννήθηκε…

Σάμος: Στο αντάμωμα δύο ηπείρων και δύο διαφορετικών πολιτισμών. Ένας τόπος «ευδαιμονίας» όπου η γαστρονομία και η μακραίωνη οινική της παράδοση, αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Η φύση και ο άνθρωπος, η καλλιέργεια της γης, η πυκνή βλάστηση, τα αμπέλια σε πεζούλες ξερολιθιάς, η έμπνευση, οι ιδέες, η αυθεντικότητα της φιλοξενίας…

Σε μια συνάντηση γαστρονομίας, τοπικής παραγωγής, ανθρώπινου παράγοντα και τουριστικής προσέλκυσης. Εσείς, θα είστε εκεί;

Comments

comments

Πολιτιστικά

Τσαμπούνες στη πόλη της Σάμου

Published

on

By

 

Δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος «Καπετάν Λαχανά» διοργανώνουν «Τσαμπουνοσύναξη» με Σαμιώτες Τσαμπουνιέριδες καθώς και με 50 ακόμη μουσικούς από όλο το Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη της Σάμου το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβίωση της «Περατζάδας», όπου η έναρξη της θα πραγματοποιηθεί στις 11:45 από το κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθεός «Καπετάν Λαχανά» στο Άνω Βαθύ. Δεύτερο σημείο συνάντησης της «Περατζάδας» είναι στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος στις 12:00 και τρίτο η Πλατεία Δημαρχείου στον Άγιο Σπυρίδωνα στις 12:45, η κατεύθυνση της οποίας θα είναι προς τους εμπορικούς δρόμους της πόλης έως το Δικαστικό Μέγαρο.

Η επιστροφή στην Πλατεία Πυθαγόρα στις 14:00 θα περιλαμβάνει αναβίωση εθίμων από τους πολιτιστικούς συλλόγους όπως το γαϊτανάκι μέσα στον δρόμο της παραλιακής οδού με την συνοδεία των Τσαμπούνων. Στην Πλατεία θα στηθεί ένα μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι με τσαμπούνες και πνευστά καθώς και δωρεάν σουβλάκια, τηγανίτες, κρασί και ούζο!

Συμμετέχουν: Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Σάμου, Χορευτικός Όμιλος Σάμου ΧΟΡ.ΟΣ, Ένωση Μικρασιατών Σάμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου « Ο Λυκούργος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Ωκυρρόη η Σαμία», Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκαρίου «Η Πηγή της Μάνας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου « Αρίσταρχος ο Σάμιος», Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών, και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βαθέος.
Ευχαριστούμε την 79 ΑΔΤΕ για την διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Σάμου, όπου θα παρατεθεί το επίσημο δείπνο για τους φιλοξενούμενους μουσικούς από όλο το Αιγαίο.
Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς μας για την υποστήριξη στην μεγάλη αυτή διοργάνωση που πρώτη φορά πραγματοποιείται στο νησί μας.

Τον ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ : BLUE STAR FERRIES, τους ΑΣΗΜΕΝΙΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ: «Franchise Σκλαβενίτης στη πόλη της Σάμου», Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου και Ποτοποιία Φρατζέσκος Καθώς και τους χορηγούς: Όμιλο Επιχειρήσεων Χριστινίδη, Doryssa seaside Resort, Όμιλος Εταιρειών Ζαρμπάνη, Εμπόριο και Αντιπροσωπεία Τροφίμων Μένεγα Εμμανουήλ, Κρεοπωλείο Δημήτρη Μάρκου, Κρεοπωλείο MEAT 2 MEET Γιάννη Λεβισιανού, Κρεοπωλείο Εμμανουήλ Κνίτη Ο.Ε., Ποτοποιία Ούζου Εμμανουήλ Γιοκαρίνη και Αρτοποιείο Βαλωμένος

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Κοπή πίτας από τον Ροταριανό Όμιλο Σάμος

Published

on

By

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στον πάντα ζεστό και φιλόξενο χώρο του εστιατορίου ”Ιθάκη” στην ειδυλλιακή περιοχή της Σάμου ”Αηδόνια” ο Ροταριανός Όμιλος Σάμος έκοψε την Πίτα του.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σύντομος απολογισμός του Έργου προσφοράς στην Τοπική Κοινωνία και ανακοινώθηκαν οι πολύ σημαντικές επικείμενες δράσεις του Ομίλου.

Ο τυχερός της βραδιάς κέρδισε ένα καλαίσθητο κόσμημα, όπως πάντα προσφορά του καταστήματος CENTRO.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Η Βαγγελίστρα του Κέρκη

Published

on

By

Το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, ή της Βαγγελίστρας, ή της Σκάλας, ή ακόμα και του Αγίου Βασιλείου, στον οποίο θα ήταν αφιερωμένο κάποτε, είναι χτισμένο σαν αετοφωλιά, στις νότιες ορθοπλαγιές του Κέρκη και ξεχωρίζει από πολύ μακριά καταμεσής στο πευκοδάσος, αγναντεύοντας το απέραντο πέλαγος.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρα, κι’ άρχισε να δημιουργείται τον 10ο περίπου αιώνα, όταν σ’ αυτές τις ερημιές, που τις σκέπαζαν πυκνά δάση,
ήκμαζε ο μοναχισμός και ο ασκητισμός.

Χίλιοι πεντακόσιοι ασκητές και καλόγεροι ζούσαν εδώ και στις γύρω περιοχές εκείνη την εποχή. Κατά την απογραφή των μοναχών, απ’ την αρχιεπισκοπή Σάμου το 1830, αναφέρεται σαν μετόχι της μονής του Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, και διέμεναν τότε, ένας αρχιμανδρίτης, ένας ιερομόναχος και ένας μοναχός. Κατά Τα μέσα του 19ου αιώνα, εδώ μόνασε ο ενάρετος μοναχός Νήφωνας Κυριακού, απ’ το μεσαίο Καρλόβασι, που τον διαδέχτηκαν κι’ άλλοι, όπως ο Μάξιμος με δυο τρεις μοναχούς, και μέχρι το 1940 ο Παπαλευτέρης ένας άγιος και καλά μορφωμένος άνθρωπος.

Μετά το μοναστήρι έμεινε έρημο, ο αδυσώπητος χρόνος το κατάστρεψε και οι άνθρωποι λεηλάτησαν ότι υπήρχε. Το 1945 η ηγουμένη Γερόντισσα, όπως ήταν γνωστή, η Μαγδαληνή και η Θεονύμφη, αφιερώθηκαν στη Παναγία κι’ ήρθαν εδώ στην ερημιά να μονάσουν. Λίγο αργότερα, ακολούθησαν το μοναχικό βίο η Μαρία το 1952, η Σαλώμη περί το 1960, και η Νεκταρία.

Αυτές, με τη βοήθεια της Παναγίας, την ακάματη εργασία τους, αλλά και τη βοήθεια των πιστών, κατάφεραν να φέρουν το μοναστήρι στη σημερινή του κατάσταση.

Σήμερα η Βαγγελίστρα, η διαμαντόπετρα του Κέρκη, αποτελεί μετόχι του Παναγίου Τάφου, όσες καλόγριες βρίσκονται ακόμα στη ζωή μετακόμισαν, σ’ ένα μοναστηράκι που ίδρυσαν στην είσοδο του Μαραθοκάμπου κι είναι κλειστό. Οι ξένοι και οι ντόπιοι επισκέπτες που ανεβαίνουν μέχρι εκεί με τα πόδια, δεν βρίσκουν πια τις καλόγριες, τη Μαρία, τη Σαλώμη, τη Νεκταρία και τη Θεονύμφη να τους περιποιηθούν. Η πόρτα παραμένει κλειστή και με το χρόνο έρχεται και η καταστροφή.

Πηγή: kiloukiotis-evaggelos.blogspot.com/

Foto: Ιωάννης Κιλουκιώτης-samosin.gr

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά52 λεπτά ago

Αίθριος καιρός- Κρύο και ισχυροί βοριάδες το Σ/Κ

Σαμιακά11 ώρες ago

Οργή των νησιωτών για το μεταναστευτικό σύμφωνα με την έρευνα της Π.Β.Α

Πολιτικά17 ώρες ago

Ο Μάνος Λογοθέτης Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Σαμιακά22 ώρες ago

Η Σάμος αλλάΖΕΙ : “Να προσφύγουμε ενάντια στον γεωγραφικό εγκλωβισμό προσφύγων στα νησιά”

Αστυνομικά - Λιμενικά23 ώρες ago

Ανέλαβε καθήκοντα ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου

Αστυνομικά - Λιμενικά1 ημέρα ago

Τέσσερα περιστατικά αφίξεων παράνομων εισερχόμενων μεταναστών στη Σάμο

Σαμιακά1 ημέρα ago

Τίμησαν τον διεθνούς φήμης, συμπατριώτη μας παιδονευρολόγο, δρ. Βασίλειο Δάρρα

Περιφερειακά2 ημέρες ago

Μουτζούρης : ” Όσα είπα είναι απολύτως αληθή”

Σαμιακά2 ημέρες ago

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση

Σαμιακά2 ημέρες ago

Βράβευση ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τη Δράση του Αρχιπελάγους

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017