Σαμιακά
3 Αυγούστου 1989. 31 χρόνια από την πτώση του αεροσκάφους στη Σάμο


3 Αυγούστου 1989. Ώρα 15:15. Το αεροπλάνο της Ολυμπιακής με 31 επιβάτες απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση την Κω. Ενδιάμεσος σταθμός θα ήταν το αεροδρόμιο της Σάμου. Όμως, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσης, το «Νήσος Μήλος» όπως ονομαζόταν το αεροσκάφος τύπου Shorts SD 330, έπρεπε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σάμου στις 5:30 το απόγευμα. Όμως, ένα τέταρτο πριν από τις πέντε χάθηκε από το ραντάρ. Ήταν η τελευταία φορά που έδωσε «σημείο ζωής».
Πιλότος ήταν ο 43χρονος Παναγιώτης Μουτζουρέας και συγκυβερνήτης ο Γεώργιος Ηλιάδης. Αρχικά πολλοί έκαναν υποθέσεις ότι κάποιο μηχανικό πρόβλημα του αεροπλάνου οδήγησε στην πτώση. Όμως, όπως αποφάνθηκαν αργότερα οι εμπειρογνώμονες το δυστύχημα προκλήθηκε από λάθος χειρισμό. Το αεροπλάνο πετούσε επικίνδυνα χαμηλά. Η προσέγγιση στο αεροδρόμιο θα έπρεπε να γίνει στα 6.000 πόδια και όχι στα 3.000 που πετούσε το «Νήσος Μήλος». Πιθανότατα ένα κενό αέρος κοντά στην κορυφή της Κέρκης επηρέασε την πτήση με αποτέλεσμα να πετάξει χαμηλότερα και τελικά να προσκρούσει στο βουνό. Η κορυφή του βουνού ήταν στα 1420 μέτρα, ενώ το αεροσκάφος προσέκρουσε σε υψόμετρο 1370 μέτρων. Αυτό σήμαινε ότι αν βρισκόταν 50 μέτρα πιο ψηλά, η σύγκρουση με τις απόκρημνες πλευρές του όρους Κέρκη θα είχε αποφευχθεί.
Παρόλο που ήταν καλοκαίρι, στον ουρανό υπήρχε πολύ ομίχλη. Έξι λεπτά πριν από την πρόσκρουση, κατά την τελευταία επαφή του πληρώματος με τον πύργο ελέγχου, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι «είχε πάρει όλα τα στοιχεία για τον καιρό που επικρατούσε στο αεροδρόμιο και έκανε προσέγγιση όψεως στον διάδρομο 09». Ο Μουτζουρέας αποφάσισε να μην ακολουθήσει τους κανόνες πτήσεως δι’ οργάνων, όπως έπρεπε σε συνθήκες ομίχλης και επιχείρησε να κάνει την προσγείωση του αεροσκάφους «εξ όψεως» κατά την επίσημη ορολογία, δηλαδή με οπτική επαφή. Χωρίς να περιμένει οδηγίες από τον πύργο ελέγχου, χειριζόταν το πηδάλιο με μοναδικά βοηθήματα το ραντάρ του αεροπλάνου και τα όργανα ύψους και αποκλίσεων από τη νοητή γραμμή του διαδρόμου προσγείωσης. Επέλεξε να περάσει πάνω από το βουνό αντί να παρακάμψει το βουνό, κάνοντας έναν μικρό κύκλο. Όμως, δεν βγήκε εκτός πορείας.
Ο πιλότος γνώριζε τη διαδρομή, καθώς μερικές ώρες πριν είχε κάνει απογείωση από το αεροδρόμιο της Σάμου με το ίδιο αεροσκάφος. Ήξερε τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες της πτήσης. Ωστόσο, εμπιστεύτηκε το ένστικτό του. Ο Τύπος της εποχής απέδωσε το δυστύχημα στην «υπερβολική αυτοπεποίθηση» του πιλότου. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι λίγα δευτερόλεπτα πριν από το δυστύχημα ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε ένας γαλλικός δορυφόρος. Πιθανότατα είδε την κορυφή του βουνού την τελευταία στιγμή, όταν πια δεν μπορούσε να αποφύγει το μοιραίο.
Ο πρώτος που αντιλήφθηκε την πρόσκρουση ήταν ένας βοσκός της περιοχής, ο Σταύρος Πίτας. Ενημέρωσε αμέσως τις αρχές και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. Βρέθηκε οκτώ ώρες μετά το δυστύχημα. Το αεροσκάφος βρέθηκε σχεδόν οκτώ ώρες μετά την πρόσκρουση. Το συνεργείο διάσωσης, που περιελάμβανε περίπου εκατό άτομα του στρατού, των ΕΚΑΜ, της δασικής υπηρεσίας και της αστυνομίας ξεκίνησε τις έρευνες. Όμως, το θέαμα που αντίκρισαν ήταν ανατριχιαστικό. Το αεροπλάνο είχε κοπεί στα δυο. Το ένα από τα δυο μέρη ήταν ακόμη μέσα στις φλόγες. «Λιωμένα σίδερα, διαμελισμένα κορμιά, άμορφες ανθρώπινες μάζες, ρούχα γεμάτα αίματα πεταμένα από ανοιχτές βαλίτσες κρέμονταν από τα βράχια σε μεγάλη απόσταση γύρω από το αεροσκάφος», έγραφε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
«Καθώς με την ανατολή του ηλίου άρχισε να διαλύεται η ομίχλη και διακρίναμε ένα ένα τα ανθρώπινα ευρήματα, νιώθαμε απαρηγόρητοι», είχε δηλώσει ένας γιατρός που συμμετείχε στην ομάδα διάσωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, τις επόμενες μέρες οι διασώστες άναψαν φωτιές, ώστε με τον καπνό να αντιμετωπίσουν τη δυσοσμία. Ο θάνατος των επιβατών ήταν ακαριαίος. Οι μοναδικοί που ήταν σε θέση να αναγνωριστούν ήταν δυο ενήλικες και ένα μικρό παιδί, το οποίο ταξίδευε με τους γονείς του στην Κω για να βαπτιστεί.
Συγγενείς και φίλοι πήγαιναν στα γραφεία της Ολυμπιακής στη Θεσσαλονίκη και ζητούσαν πληροφορίες για τους δικούς τους, με κραυγές, κλάματα, κατάρες και απειλές. Η αστυνομία της Σάμου συγκέντρωσε σε μια αίθουσα του νοσοκομείου όλα τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, ώστε να δοθούν στους συγγενείς. Οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν ανατριχιαστικοί. «Τραγωδία. 34 νεκροί από την πτώση του «Νήσος Μήλος», «Κρανίου τόπος η βουνοκορφή», «Σκηνές αλλοφροσύνης στο νοσοκομείο της Σάμου. Αδύνατη η αναγνώριση των θυμάτων», «Κλάματα, κραυγές και κατάρες». Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από «επιπολαιότητα υπό την επιεικέστερη μορφή της».
ΠΗΓΉ: www.mixanitouxronou.gr
Comments
Σαμιακά
Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης


Ένα σπάνιο φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Ελλάδας.
Το samos24.gr, βρέθηκε σήμερα στη παραλία της Ψιλής Άμμου, του δήμου Ανατολικής Σάμου όπου παρατηρήθηκε το φυσικό φαινόμενο της άμπωτης.
Η άμπωτη, είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας.
Τι είναι η άμπωτη και πού οφείλεται
Για το φαινόμενο της άμπωτης, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» υποστήριξε πως πρόκειται για μετακίνηση θαλασσίων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου.
Comments
Σαμιακά
Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας: Με ανοιχτά σχολεία αύξηση κρουσμάτων (VIDEO)


Είχα πει στα μέσα Ιανουαρίου πως τα σχολεία δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τον Φεβρουάριο λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και επειδή ακόμα δεν έχουμε κατασταλάξει για το τί συμβαίνει με το βρετανικό στέλεχος και θα αυξηθούν τα κρούσματα», λέει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Ο διακεκριμένος Έλληνας παιδίατρος είναι σαφής: «Τα παιδιά νοσούν και μεταδίδουν και αυτό το βλέπουμε τον τελευταίο καιρό και στα νοσοκομεία. Επομένως εάν ανοίξουν τα σχολεία με το βρετανικό στέλεχος να διασπείρεται στη χώρα, θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα. Με ανοιχτά σχολεία η μετάδοση γίνεται είτε από τα παιδιά στους γονείς, είτε από τους γονείς στα παιδιά λόγω και του συνωστισμού έξω από τα κτήρια».
«Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι κυρίως ασυμπτωματικοί και μεταφέρουν τον ιό μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά δεν περνούν βαριά τη νόσο, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που θα χρειαστούν νοσηλεία. Βέβαια τα περιστατικά λοίμωξης και νοσηλείας σε παιδιά από τα στοιχεία που έχουμε στην Ελλάδα, δείχνουν ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχουν τριπλασιαστεί», προσθέτει.
Διαβάστε επίσης: Κατέληξε το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παίδων
«Είναι γεγονός πως ο ιός έχει ριζώσει μέσα στα σπίτια αλλά είμαστε και τυχεροί σε σχέση με άλλες χώρες διότι ο καιρός είναι καλύτερος στην Ελλάδα, οπότε μας επιτρέπει να έχουμε και ανοιχτά παράθυρα», τονίζει.
Ποια τα συμπτώματα στα παιδιά ;
Πυρετός που επιμένει, προβλήματα στο γαστρεντερικό, όπως διάρροια αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εξανθήματα, είναι κάποια από τα συμπτώματα του Covid-19 στα παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τα εξηγεί αναλυτικά.
Πότε να κάνουν τεστ τα παιδιά ;
Μεταξύ άλλων, τονίζει πως «οι γονείς εάν παρατηρήσουν στο παιδί τους κάποια ύποπτα συμπτώματα δεν θα πρέπει να περιμένουν αλλά να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους και να τους κάνουν άμεσα τεστ».
Τι κάνουν οι γονείς σε περίπτωση που το παιδί τους βρεθεί θετικό στον Covid-19 ;
Ο καθηγητής παιδιατρικής κατά τη διάρκεια της συζήτησης, απαντά και σε αυτό το ερώτημα, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες προς τους γονείς, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο πότε χρονικά μπορεί να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις μικρότερες ηλικίες.
Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας:
Comments
- Δήμος5 ημέρες ago
Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος
- Σαμιακά5 ημέρες ago
‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Τι ισχύει από σήμερα στη Σάμο για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19
- COVID-194 ημέρες ago
ΕΟΔΥ για Σάμο:15 νέα κρούσματα
- Σαμιακά7 ημέρες ago
Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στο Καρλόβασι
- Σαμιακά6 ημέρες ago
Π.Ε. Σάμου: Κανένα κρούσμα covid-19
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων