28.3 C
Σάμος
11/08/2022
Δήμος

3.000.000 € για την αποκάθαρση του παλαιού ΚΥΤ στο Βαθύ

Το υψηλό ποσό των 3.000.000 € θα απαιτηθεί να δαπανήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε να ολοκληρωθεί η αποκαθήλωση, αποκάθαρση και μεταφορά των υλικών εκτός Σάμου, του πρώην Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών.

Το παλαιό ΚΥΤ, που βρίσκεται στην περιοχή του Κοιμητηρίου της πρωτεύουσας, τα τελευταία χρόνια η αρχική έκταση του χώρου των 20 στρεμμάτων επεκτάθηκε (παρανόμως), σε ιδιωτικά κτήματα της γύρω περιοχής, με κατασκευές πρόχειρων αντίσκηνων και παραπηγμάτων, αγγίζει περίπου τα 100 στρέμματα!

Με αφορμή την ολοκλήρωση μελέτης, την οποία εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 7 Ιουλίου, στο δημαρχιακό μέγαρο Δήμου Ανατολικής Σάμου, συνέντευξη Τύπου παρουσία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτριου Λέκκα, του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Εμμανουήλ Λογοθέτη και του δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργου Στάντζου. Παρέστησαν: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Κολλάρος και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Μητσός, Γιώργος Διονυσίου, Βαγγέλης Καρράς και Κώστας Βογιατζής. Να σημειωθεί ότι, αν και είχε αρχικά ανακοινωθεί, απουσίαζε για οικογενειακούς λόγους, ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου.

Γιώργος Στάντζος

Ο δήμαρχος κ. Στάντζος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην έκταση των 20 στρεμμάτων της οποίας θα μεταφερθεί η κυριότητα στον Δήμο και κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία, όπου, με τοπική διαβούλευση, «…θα μετατραπεί από χώρο πόνου και θλίψης, των μόνιμων κατοίκων αλλά και των μεταναστών-προσφύγων, πρέπει να γίνει ένας χώρος που να δώσει θαυμαστικό τόνο και ώθηση και στην ανάπτυξη και στην εκπαίδευση και στον τόπο μας…», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

1.500.000 € στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Ο κ. Στάντζος αναφέρθηκε επίσης, για πρώτη φορά, στην έγκριση ποσού 1.328.040 € που θα χορηγηθεί στον Δήμο από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για απόκτηση εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων, καθαριότητας και αντιμετώπισης περιστατικών Πολιτικής Προστασίας. Η έγκριση του ποσού αυτού θα περιλαμβάνει 4 σύγχρονα απορριμματοφόρα τύπου πρέσας, 1 πλυντήριο κάδων απορριμμάτων, υλικό για τον εξοπλισμό πεζού προσωπικού καθαριότητας καθώς και 4 διπλοκάμπινα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης θα διατεθεί ποσό 165.000 ευρώ για το σύστημα εκσυγχρονισμού των κοινόχρηστων ποδηλάτων σε όλο το εύρος του Δήμου.

Από αριστερά: Γ. Διονυσίου, Ε. Λογοθέτης, Γ. Στάντζος, Μ. Μητσός και Δ. Λέκκας (Φωτό: «Σαμιακόν βήμα»)

Εμμανουήλ Λογοθέτης

Ο γενικός γραμματέας κ. Λογοθέτης έκανε λόγο για έλλειψη αξιοπιστίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ σήμερα το υπουργείο Μετανάστευσης, πέραν της επίτευξης μείωσης των ροών και του πληθυσμού που βρίσκεται στο νησί, προχωρά σε έργα που σχετίζονται με το ζήτημα, στηρίζοντας τα νησιά.

Δημήτριος Λέκκας

Από την αυτοψία στον χώρο και τις μετρήσεις που προηγήθηκαν της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει υπερβολική μόλυνση της περιοχής ενώ στη μελέτη περιλαμβάνεται έλεγχος ποιότητας του εδάφους, ανέφερε ο καθηγητής κ. Λέκκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάληψη για την εκπόνηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έγινε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τον Φεβρουάριο του 2022. Άξιο απορίας γιατί καθυστέρησε 5 ολόκληρους μήνες το Υπουργείο, αφού τα εγκαίνια της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής πραγματοποιήθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2021 και ενώ είχε αδειάσει εντελώς από διαμένοντες το παλαιό ΚΥΤ.

Με την έναρξη των εργασιών αποκάθαρσης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος της περιοχής θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2 μήνες για την ολοκλήρωσή τους.

Related posts

Τρισδιάστατη θα είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σάμου πάνω σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος

admin

Βασίλης Παυλίδης: Διακήρυξη Αρχών του δημοτικού συνδυασμού Ανατ. Σάμου «Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ»

admin

Πάρης Παπαγεωργίου: «… θέλουμε να δούμε τον τόπο μας, το νησί μας, εκεί που πραγματικά του αρμόζει…»

admin

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου υπέρ της μνήμης των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

admin

Προσλήψεις στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Παρέμβαση του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου στο δημ. συμβούλιο του Δήμου Ανατ. Σάμου

admin

“Ανατροπή”: Η δημοτική αρχή κατώτερη των περιστάσεων

admin

Συνεδριάζει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

“Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων”

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα