Connect with us

Πολιτικά

Σεβαστάκης προς Μουζάλα:Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα

Published

on

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, κατέθεσαν  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ   Δημήτρης  Σεβαστάκης και Γιώργος Ψυχογιός  .

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής  σε ποιες ενέργειες  θα προβεί ,έτσι ώστε να γίνει αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης  Σάμου.

Η ερώτηση αναλυτικά:

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα σταθερότητας, ισορροπίας και καλής διαχείρισης, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Σάμο αυξήθηκαν δραματικά, ιδίως από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και μετά.  Η χωρητικότητα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot-spot) έχει προ πολλού ξεπεραστεί, όπως και οι δυνατότητες των υποδομών της πρωτεύουσας. Η πόλη της Σάμου είναι το διοικητικό και πολιτικό κέντρο του νομού, με πυκνό αστικό ιστό και εύθραυστο κοινωνικό οικοσύστημα. Επί πολλά χρόνια η πρωτεύουσα έχει αφομοιώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις του προσφυγικού φαινομένου ως προς τα αριθμητικά, οργανωτικά και  πολιτιστικά του χαρακτηριστικά. Αναπτύχθηκε ένα σοβαρό κίνημα αλληλεγγύης και ποιότητας. Εξάλλου, όπως έχουμε επισημάνει και σε συναντήσεις μας με φορείς, τα μέλη της Αυτοδιοίκησης, τον Δήμαρχο Σάμου, τον Αντιπεριφερειάρχη, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και μέλη της Κυβέρνησης, αλλά και σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή (ημ. κατάθεσης 15-11-2016, αρ.210), η υπερσυγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού στα νησιά δεν είναι η ενδεδειγμένη βάσει και της μικρής αντοχής του πληθυσμού και των υποδομών.

Ενώ έχει υπάρξει σαφής και διαρκής δέσμευση για την αποσυμφόρηση του νησιού για οργάνωση της διαμονής τους βάσει των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των προσφύγων-μεταναστών και το διαχωρισμό των παραβατικών – ποινικών συμπεριφορών, την επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών  και της ενίσχυσής τους με το απαραίτητο προσωπικό, εντούτοις και πάλι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων. Η υπερσυγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων με ποικίλες πολιτιστικές καταβολές, δημιουργεί συχνά συνθήκες έντασης. Αυτό υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για αποσυμφόρηση και μετακίνηση ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών προς κέντρα της ενδοχώρας, που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες και καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας, εφαρμόζοντας πιο ορθολογική κατανομή.

Έτσι,  ενώ όσον αφορά στη λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου έχουν γίνει θετικά βήματα, έχουν υπάρξει γενναίες χρηματοδοτήσεις για τα έργα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και ενώ το κυβερνητικό έργο αποδεικνύεται επιτυχές για την αναπτυξιακή κατεύθυνση των νησιών του Β. Αιγαίου και του νομού Σάμου ειδικότερα -όπως επίσης υπάρχει όχι μόνο σταθεροποίηση αλλά και ενδείξεις ανάκαμψης στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, εντούτοις η νέα ένταση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και η συγκέντρωση πληθυσμών πάνω από τις δυνατότητες των νησιών, δημιουργούν αντικειμενικές δυσκολίες για όλους.

Στη Σάμο ειδικότερα, η φετινή τουριστική περίοδος κλείνει με θετικό απολογισμό, οι προκρατήσεις για την επόμενη χρονιά βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα, οι επαγγελματίες του τουρισμού επενδύουν σε κτηριακές υποδομές, ενώ τα ποικίλα αναπτυξιακά προγράμματα δίνουν ευκαιρίες για οικονομική πρόοδο σε πολλούς τομείς της οικονομίας (αγροτική παραγωγή, μικρές επιχειρήσεις, μεταποίηση, εκπαίδευση, τουρισμός κοκ).

Επειδή είναι σημαντικό να συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να ενδυναμωθεί η αναπτυξιακή προοπτική της Σάμου και του νομού Σάμου γενικότερα,

Επειδή το ευρωπαϊκό, ανθρωπιστικό, δημοκρατικό πρόσημο της κοινωνίας της Σάμου είναι ισχυρό και η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει και επιδεικνύει η τοπική κοινωνία χρειάζεται να στηριχθεί,

Επειδή είναι απαραίτητη η ανθρωπιστική, καθολική και ορθολογική διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών πληθυσμών που έχουν υπερσυγκεντρωθεί στα νησιά του Β. Αιγαίου, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ισχύουσες συμφωνίες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι ενέργειες τις οποίες θα δρομολογήσει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα γίνει αποσυμφόρηση της Σάμου και θα επανέλθει η ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου;

Οι ερωτώντες  Βουλευτές

             Σεβαστάκης Δημήτριος

 

                Ψυχογιός Γεώργιος

 

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

  1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
  2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά8 ώρες ago

Αναστέλλεται η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Σαμιακά12 ώρες ago

Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος

Σαμιακά12 ώρες ago

‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο

Δήμος13 ώρες ago

Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»

Σαμιακά13 ώρες ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων

Σαμιακά16 ώρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σαμιακά17 ώρες ago

Εξιτήριο από το ΓΝ Σάμου πήραν δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό

Δήμος20 ώρες ago

Νέο απορριμματοφόρο στον στόλο του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Περιφερειακά21 ώρες ago

Ανακοίνωση της Π.Ε. Σάμου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι

Σαμιακά1 ημέρα ago

Π.Ε. Σάμου: Κανένα κρούσμα covid-19

Δημοφιλή