Connect with us

Δήμος

ΑΚΙΣ:Tα προβλήματα στους Αγίους Θεοδώρους

Published

on

Σε συνέχεια της από 4 Σεπτεμβρίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Αγ. Θεοδώρων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Χαρτοφίλη Ιωάννη και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδροδοτείται αποκλειστικά και μόνο από μία γεώτρηση που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Το νερό της γεώτρησης αυτής τροφοδοτεί το δίκτυο ύδρευσης του χωριού, διά μέσου δύο δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 190 κυβικών περίπου. Επίσης, στο χωριό έρχεται και ένα δευτερεύον παλαιό δίκτυο ύδρευσης από την πηγή Κοκαλάρι της περιοχής Πλατάνου, από την οποία πηγή παλαιότερα, πριν τη διάνοιξη της γεώτρησης, υδρεύονταν το χωριό. Σήμερα το νερό αυτό είναι ακατάλληλο για κατανάλωση και χρησιμοποιείται μόνο για ανάγκες πυρόσβεσης.

Τον περασμένο Μάρτιο ολοκληρώθηκε η διάνοιξη και δεύτερης γεώτρησης πλησίον της υπάρχουσας αρχικής, λόγω ακαταλληλότητας του νερού της αρχικής γεώτρησης. Στο νερό της αρχικής γεώτρησης έχουν ανιχνευτεί επικίνδυνα για την υγεία χημικά στοιχεία, που το καθιστούν εντελώς ακατάλληλο για χρήση. Από το 2014 έχει ανιχνευτεί από εξετάσεις που έγιναν στο νερό, με ενέργειες του Δήμου, αρσενικό σε πολύ μεγάλες ποσότητες, ένα άκρως επικίνδυνο χημικό στοιχείο για τη δημόσια υγεία. Στη συνέχεια με ενέργειες του προέδρου και του συλλόγου των εθελοντών πυροσβεστών έγιναν νέες εξετάσεις και εκτός του αρσενικού, ανιχνεύτηκε και το επίσης άκρως επικίνδυνο για την υγεία, χημικό στοιχείο αντιμόνιο. Ο Δήμος, κατά τους πρώτους μήνες της ανίχνευσης του αρσενικού, προμήθευε με εμφιαλωμένο νερό τους κατοίκους του χωριού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο Δήμος προμήθευσε το χωριό με εμφιαλωμένο νερό 4 φορές, από 2 παλέτες τη κάθε φορά και μετά σταμάτησε την προμήθεια, παρότι το πρόβλημα ακαταλληλότητας του νερού συνεχιζόταν.

Σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του χωριού, αυτό της ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία χρήσης του νερού, συνεχίζει να υφίσταται, παρά τις ενέργειες που έκανε μέχρι τώρα ο δήμος, όπως ήταν η τοποθέτηση φίλτρων στο νερό της αρχικής γεώτρησης, η μείωση της κατανάλωσης νερού που επέβαλε στους κατοίκους για να περιορίσει την υπεράντληση και η διάνοιξη της νέας γεώτρησης για την οποία οι κάτοικοι και ο πρόεδρος ανέφεραν τεχνικά προβλήματα κατασκευής, τέτοια που να μην επιτρέπουν ακόμη τη χρήση του νερού αυτής.

Στο χωριό δεν υπάρχει μονάδα βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων και τα λύματα πέφτουν μετά το τέλος του αποχετευτικού δικτύου σε παρακείμενο ρέμα. Στο παρελθόν είχαν γίνει ενέργειες να συνδεθεί το αποχετευτικό δίκτυο του χωριού με το βιολογικό καθαρισμό του Καρλοβάσου, αλλά δεν καρποφόρησαν.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται τακτικά. Ο Δήμος όμως δεν μεριμνά για το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, οι οποίοι δεν πλένονται ποτέ, με αποτέλεσμα, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες να μυρίζουν αφόρητα.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων γίνεται με σχετική καθυστέρηση, όπως γίνεται άλλωστε και σε όλα τα χωριά. Τις περισσότερες φορές οι καμένοι λαμπτήρες αλλάζουν με προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου, απέναντι στην αδυναμία του Δήμου να επέμβει άμεσα και έγκαιρα για την αντικατάσταση αυτών.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αγροτικοί δρόμοι συντηρήθηκαν και διευθετήθηκαν σε μία βδομάδα, με τις εργασίες συνεργείου ιδιώτη εργολάβου, στον οποίο ο Δήμος ανέθεσε τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας του χωριού. Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη διάστρωση των αγροτικών δρόμων.

Το χωριό την περίοδο κατά την οποία τα σχολεία είναι κλειστά δεν εξυπηρετείται με δημόσια ή αστική συγκοινωνία. Ένα πρόβλημα που παρατηρείται σε πολλά χωριά της Σάμου και στενοχωρεί του κατοίκους του χωριού, οι οποίοι μιλούν για εγκατάλειψη και αδιαφορία της πολιτείας και του Δήμου.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ζητήθηκε από τον πρόεδρο να επισπευτούν οι ενέργειες του Δήμου προκειμένου οι κάτοικοι να μπορέσουν και πάλι να χρησιμοποιούν το νερό του χωριού. Ένα πρόβλημα που έχει φέρει τους κατοίκους σε απόγνωση, διότι μετά από τρία ολόκληρα χρόνια και παρά τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Δήμου η κατάσταση παραμένει ίδια.

Απαιτούνται να γίνουν εργασίες συντήρησης των πλακόστρωτων δρόμων μέσα στο χωριό, διότι λόγω πολυχρονίου χρήσεως έχουν ξεκολλήσει οι πλάκες του οδοστρώματος.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα γύρω από την υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων.

Ζητήθηκε από τον πρόεδρο οι κάτοικοι καταναλωτές νερού να μην υποχρεωθούν να πληρώσουν τα τέλη ύδρευσης που τους αναλογούν, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων ύδρευσης, που καθιστούν το νερό επικίνδυνο και παντελώς ακατάλληλο για χρήση.

 

  1. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση, σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Νέο απορριμματοφόρο στον στόλο του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Ένα νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο προστέθηκε στο στόλο οχημάτων του Δήμου Ανατολικής Σάμου .

Ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Μιχάλης Μητσός, δήλωσε σχετικά:

«Παραλάβαμε σήμερα ένα απορριμματοφόρο όχημα που θα ενισχύσει το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων. Είναι το πρώτο όχημα από μια σειρά οχημάτων που θα προμηθευτεί ο δήμος μας και μαζί με τους 1150 καινούργιους κάδους θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου προς τους πολίτες».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Συνάντηση Στάντζου με τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Published

on

By

Το προσφυγικό μεταναστευτικό θα αποτελέσει κεντρικό σημείο της ατζέντας της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δημάρχους του Βορείου Αιγαίου.

Για την επικείμενη συνάντηση ενημέρωσε σχετικά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο μεταβαίνει αύριο Τρίτη  στην Αθήνα μετά απο πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη.

O κ. Στάντζος προσέρχεται στο διάλογο όπως δήλωσε στο Σώμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου .

Την Τετάρτη στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτός απο τον κ. Στάντζο θα παραβρεθούν, ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης, και Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης .

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου δεν θα περάσουν ο δήμαρχος Δυτικής Σαμου, κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά2 ώρες ago

Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος

Σαμιακά3 ώρες ago

‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο

Σαμιακά3 ώρες ago

Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»

Σαμιακά3 ώρες ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων

Σαμιακά6 ώρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σαμιακά7 ώρες ago

Εξιτήριο από το ΓΝ Σάμου πήραν δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό

Δήμος10 ώρες ago

Νέο απορριμματοφόρο στον στόλο του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Περιφερειακά11 ώρες ago

Ανακοίνωση της Π.Ε. Σάμου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι

Σαμιακά1 ημέρα ago

Π.Ε. Σάμου: Κανένα κρούσμα covid-19

Σαμιακά1 ημέρα ago

Χατζηχριστοδούλου για προκατασκευασμένες αίθουσες στα σχολεία- Ο ένας ρίχνει το φταίξιμο στον άλλον

Δημοφιλή