18.8 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Συνεδρίασε το Εργατικό Κέντρο Σάμου

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Σάμου  σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε  , αφού συζήτησε για τις πολιτικές εξελίξεις, αποφάσισε μια σειρά πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα.

Η Διοίκηση του Ε.Κ. Σάμου  σημειώνει :

Την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη συνεδρίασε η Διοίκηση του Ε.Κ. Σάμου, η οποία αφού συζήτησε τις τρέχουσες εξελίξεις, διαπιστώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και βαθαίνει με δραματικές επιπτώσεις για την ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Οι κίβδηλες υποσχέσεις της για «δίκαιη ανάπτυξη» είναι το παραμύθι για ν’ αποκοιμίσουν την όποια αντίσταση απέναντι σ’ αυτή την πολιτική. Ανάπτυξη υπάρχει και τώρα σε κάποια τμήματα του κεφαλαίου αλλά στηρίζεται στην λεηλασία των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και τίποτα από αυτά δεν είναι δίκαιο για μας.

Για την αντιμετώπισή της χρειάζεται να ορθωθεί ένα μαχητικό, ταξικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, να καλυφθούν οι απώλειες που είχαμε σε όλα τα δικαιώματά μας και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μας.

Καλούμε σε οργάνωση και αγώνα μέσα από τα σωματεία ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις η εργατική τάξη να δώσει την δική της απάντηση σε ΣΕΒ και επιχειρηματικούς ομίλους, στη μεγαλοεργοδοσία και στα κόμματά τους, στην κυβέρνηση, την Ε.Ε., τους ξεπουλημένους του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Διοίκηση του ΕΚ πήρε τις παρακάτω αποφάσεις :

1) Να οργανωθεί άμεσα ο αγώνας όλων των κατοίκων των νησιών μας για να μην ισχύσει η απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση που θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στο ήδη καρατομημένο εισόδημά μας με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 1/1/2018, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κλπ. Προς τούτο καλεί όλα τα σωματεία, τους επαγγελματικούς και μαζικούς φορείς να πάρουν μέρος σε σύσκεψη που οργανώνει την Δευτέρα 9 Οκτώβρη και ώρα 6.30΄ το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

2) Είναι γεγονός ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν θα έχει τέλος όσο συνεχίζονται οι ωμές επεμβάσεις και οι εγκληματικοί πόλεμοι των ιμπεριαλιστών στις πατρίδες τους. Αυτό είναι η κύρια αιτία για το πρόβλημα. Δεν μπορείς να καταδικάζεις ανθρώπους γιατί προσπαθούν να γλυτώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από αυτούς τους πολέμους. Και η πλειοψηφία από εμάς αν βρισκόμασταν στη θέση τους, το πιθανότερο αυτό θα κάναμε.

Τεράστιες ευθύνες για την σημερινή απαράδεκτη συνολικά κατάσταση έχουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που έχουν μετατρέψει τα νησιά μας και τη χώρα μας σε «φυλακές ψυχών» και ανοιγοκλείνουν την στρόφιγγα των ροών προς την Ευρώπη ανάλογα με την ζήτηση για φτηνούς εργάτες.

Θέση του Ε.Κ. Σάμου είναι : να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Για το μικρό διάστημα που θα μείνουν στο νησί μας να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής διαμονής. Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στις πολλές φωνές που «επενδύουν» στο μίσος, στον ρατσισμό, τον εθνικισμό. Οι πληγωμένοι από άπειρες πλευρές πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι το μέσο για να αναρριχηθούν κάποιοι επιτήδειοι ως τάχα μου γνήσιοι πατριώτες. Και δεν μπορεί οι πράξεις των όποιων μεταναστών παραβατικών να χρεώνουν το σύνολο των προσφύγων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, παλεύουμε να απεμπλακεί η χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, να φύγει το ΝΑΤΟ απ το Αιγαίο τώρα. Κάνουμε μπλόκο σε φασιστοειδή και σε ρατσιστικές απόψεις και πράξεις.

3) Καλούμε την κυβέρνηση να «πάρει» τα χέρια της από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση, την οργάνωση των εργαζομένων και συνολικά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. Καλούμε τα σωματεία να οργανώσουν τώρα τον αγώνα τους για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για Απεργία.

4) Το επόμενο διάστημα η Διοίκηση του ΕΚ στους άμεσους στόχους πάλης της θα έχει το τεράστιο ζήτημα της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με την καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητά της και την κατάργηση όλων των ατομικών συμβάσεων. Την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο ώστε να μην παίρνει κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€ μισθό και 33,57€ μεροκάματο. Στόχος μας είναι ακόμη ν’ ανοίξουμε το δρόμο και τις προϋποθέσεις για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με ευνοϊκότερους όρους, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών, η απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια κ.λ.π.

5) Μέσα στο χειμώνα δίνουμε έμφαση στη δημιουργική απασχόληση και τη ψυχαγωγία των εργατικών λαϊκών οικογενειών με βραδιές κινηματογράφου, εκδηλώσεις για τα παιδιά και τη δημιουργία θεατρικής ομάδας.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να εκφραστεί και να δυναμώσει η αντίσταση στους χώρους δουλειάς. Να δυναμώσουν τα σωματεία, να γίνουν κύτταρο οργάνωσης υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης, σπίτι και αποκούμπι κάθε εργαζόμενου και άνεργου.

Λύσεις δεν υπάρχουν από τα «πάνω». Δε θα μας σώσει ο «καλός εργοδότης» ή η εναλλαγή κυβερνήσεων. Εμείς με τον αγώνα και την οργάνωσή μας περνάμε στην αντεπίθεση μέχρι την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Η Διοίκηση

Related posts

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin