19.9 C
Σάμος
23/04/2024
Πολιτιστικά

Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Στο νησί της Πάρου από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, πρόκειται να φιλοξενήσει για πρώτη φορά την 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, έναν σπουδαίο πολύχρονο πολιτιστικό θεσμό που αναδεικνύει την τοπική θεατρική δημιουργία και αποτελεί βήμα έκφρασης της ερασιτεχνικής υποκριτικής τέχνης στο χώρο του Αιγαίου.

Για δέκα ημέρες, 27 ερασιτεχνικοί θίασοι από 17 νησιά θα παρουσιάσουν στην Πάρο 24 περίπου θεατρικές παραστάσεις δωρεάν για το κοινό ενώ πρόκειται να διεξαχθούν κατά τις ημέρες αυτές και παράλληλες εκδηλώσεις όπως σεμινάρια, ομιλίες, εκθέσεις και μουσικές βραδιές όλες εμπνευσμένες από την τέχνη του θεάτρου.

Ο κόσμος της Πάρου θα έχει τη χαρά να ζήσει τη μαγεία του θεατρικού σανιδιού όταν περισσότεροι από 500 ερασιτέχνες ηθοποιοί από κάθε γωνιά του Αιγαίου θα ξεδιπλώσουν επί σκηνής το ταλέντο και το μεράκι τους εκφράζοντας δημιουργικά το πάθος τους για την αγαπημένη τους θεατρική τέχνη.

Η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, η οποία κάθε φθινόπωρο δίνει ραντεβού και σε διαφορετικό Αιγαιοπελαγίτικο νησί, είναι πάνω από όλα μια γιορτή επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών, μια συνάντηση ενθάρρυνσης και προβολής της τοπικής θεατρικής παραγωγής των θιάσων στους ομοτέχνους τους και στο κοινό, μια προσπάθεια ενίσχυσης της άμιλλας μεταξύ των τοπικών πολιτιστικών δράσεων, ένα εγχείρημα ενημέρωσης και ηθικής υποστήριξης των ερασιτεχνών καλλιτεχνών του Αιγαίου που υπηρετούν με αγάπη την θεατρική τέχνη.

Οι τόσο δραστήριες θεατρικές ομάδες του Αιγαίου σε κάθε νησί, ενισχύουν αναμφίβολα την τοπική πολιτιστική ανάπτυξη, πραγματώνουν την πολιτιστική αποκέντρωση και ενδυναμώνουν την ποιοτική αναβάθμιση του ερασιτεχνικού θεάτρου δίνοντας ευγενή διέξοδο στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνικών τους αναζητήσεων.

Στην Πάρο, που για πρώτη φορά στα χρονικά φιλοξενεί Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων του Αιγαίου, οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα του ΕΠΑ.Λ. στην Παροικία με χωρητικότητα περίπου 350 θεατών, στην Αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με χωρητικότητα περίπου 230 θεατών, και στην Αίθουσα ΑΜΕΣ «Νηρέας» στη Νάουσα με χωρητικότητα περίπου 230 θεατών
Η επιτυχία αυτής της γιορτής του Θεάτρου βασίζεται και στην συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις.

Κανείς δεν θα πρέπει να παραλείψει να γίνει θεατής αυτού του οργασμού θεατρικής δημιουργίας, αυτής της ποιοτικής εκδίπλωσης του ταλέντου και της χαράς της ερασιτεχνικής προσπάθειας, αυτής της μοναδικής συνάντησης καλλιτεχνών του Αιγαίου οι οποίοι θα ανεβούν στο θεατρικό σανίδι για να μας χαρίσουν όμορφες στιγμές ψυχαγωγίας ή προβληματισμού τις οποίες προσφέρει η αγαπημένη, προαιώνια, μαγευτική τέχνη της υποκριτικής!

Πολύ σημαντική είναι φέτος η παρουσία των καλεσμένων του φεστιβάλ. Οι καταξιωμένοι σκηνοθέτες Κατερίνα Ευαγγελάτου και Σταύρος Τσακίρης καθώς και ο βραβευμένος συγγραφέας Σάκης Σερέφας τιμούν και κοσμούν την 29η Συνάντηση.
Η Συνάντηση στηρίζεται οικονομικά από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Δήμο Πάρου και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου. Την κεντρική ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου (ΟΕΘΑ).

Το Πρόγραμμα των Παραστάσεων

Πληροφορίες από το parianostypos.gr

Related posts

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin

Πασχαλινό τραπέζι στο χωριό: Οι Σύλλογοι της Υδρούσσας ενώνουν τις δυνάμεις τους

admin

Πασχαλινό Πάρτι στον Πύργο Σάμου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

admin

Αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη: Μια ζωή στο θέατρο, κινηματογράφο & τηλεόραση

admin

«Βόλτα με τον Κίμωνα στην Σάμο» – Βιβλιοπαρουσίαση στο Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου

admin

Γιορτή πορτοκαλιού στους Μύλους Σάμου

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου – Πρεμιέρα για το «Elizadeth»

admin

Ιτέα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συναυλία των Μουσικών Σχολείων Σάμου και Άμφισσας

admin

Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα»

admin