Connect with us

Δήμος

Η (Α.ΚΙ.Σ) για τα προβλήματα στην τοπική κοινότητα Κουμαιίκων

Published

on

Σε συνέχεια της από 9 Σεπτεμβρίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Κουμαιίκων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Ζουμπό Ιωάννη και κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Η ύδρευση του χωριού γίνεται από δύο πηγές και τρεις γεωτρήσεις οι οποίες τροφοδοτούν συνολικά δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 180 κυβικών μέτρων. Ο τουριστικός οικισμός του Μπάλου, που ανήκει διοικητικά στην κοινότητα Κουμαιίκων, τροφοδοτείται από μία μισθωμένη γεώτρηση. Κατά τους θερινούς μήνες παρατηρείται στο χωριό μία σχετική λειψυδρία, η οποία αντιμετωπίζεται με ενέργειες συνειδητής και λογικής κατανάλωσης του νερού, με μέριμνα του προέδρου. Οι κάτοικοι του χωριού ενημερώνονται προφορικά για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού από τον πρόεδρο του χωριού. Ο πρόεδρος ανέφερε επί του θέματος των εξετάσεων του νερού, ότι έχει να λάβει αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων ύδατος εδώ και δύο χρόνια. Οι υπάλληλοι του Δήμου καθυστερούν σημαντικά στην καταμέτρηση των ρολογιών ύδρευσης με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί του νερού να υστερούν κατά τρία και πλέον χρόνια να έρθουν στα χέρια των καταναλωτών.

Για την άρδευση των κτημάτων χρησιμοποιείται ξεχωριστό δίκτυο, το οποίο τροφοδοτείται από διαφορετική γεώτρηση, μέσω δεξαμενής που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για άρδευση. Αναφέρθηκαν παράπονα σχετικά με αλόγιστη κατανάλωση νερού ύδρευσης για πότισμα κήπων εντός του χωριού, όπως επίσης και για αδικαιολόγητη σπατάλη του νερού του δικτύου άρδευσης. Προτάθηκε από τον πρόεδρο να ληφθεί μέριμνα από το Δήμο, έτσι ώστε να γίνεται συνειδητή διαχείριση του νερού της άρδευσης, προκειμένου να εκλείψουν τα παράπονα των ευσυνείδητων κατοίκων του χωριού που τηρούν το πρόγραμμα άρδευσης.

Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα. Προτάθηκε από τον πρόεδρο να κατασκευασθεί στο Μπάλο βιολογικός καθαρισμός, καθόσον ο Μπάλος και οι γύρω παραλίες, είναι μία τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή και δεν επιτρέπεται πλησίον της θάλασσας να χρησιμοποιούνται βόθροι.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ. Εδώ και μερικά χρόνια η καθαριότητα των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων του χωριού πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα, λόγω της διάθεσης από τον Δήμο ενός μόνιμου υπάλληλου ο οποίος έχει αναλάβει την καθαριότητα και των τριών χωριών της περιοχής, Κουμαίικα, Σκουραίικα και Νεοχώρι.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, πλην της μικρής σχετικά καθυστέρησης στην αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού. Ζητήθηκε επέκταση του δημοτικού φωτισμού στον οικισμό Μπάλο, σε μήκος 300 μέτρων επί του παραλιακού δρόμου.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική οδοποιία. Κάποιοι δρόμοι που υπάγονται στην περιοχή ευθύνης του χωριού χρειάζονται πιο επιμελημένη  συντήρηση. Υπάρχει προφορική υπόσχεση της αντιπεριφέρειας Σάμου για επίστρωση σκυροδέματος σε όλο το μήκος του δρομολογίου που ενώνει τον οικισμό Μπάλο των Κουμαιίκων με τον οικισμό Πεύκο των Σκουραίικων.

Το χωριό εξυπηρετείται οδικώς με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, παράλληλα με την μεταφορά των μαθητών.  Όταν τα σχολεία είναι κλειστά δεν υπάρχει συγκοινωνία. Το ζήτημα της οδικής σύνδεσης απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου, οι κάτοικοι το θεωρούν πάρα πολύ σοβαρό και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Προτάθηκε από τους κατοίκους η ανάδειξη του θολωτού παραδοσιακού ρέματος που περνάει κάτω από την πλατεία του χωριού, με εργασίες βελτίωσης της βατότητας και εγκατάστασης φωτισμού.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Έχουν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις για την κατεδάφιση 2 πεπαλαιωμένων οικιών.

Ζητήθηκε η κατασκευή χώρου πάρκινγκ και η επέκταση του δημοτικού φωτισμού στον Μπάλο, σε μήκος 300 μέτρων επί του παραλιακού δρόμου.

Ζητήθηκε η κατασκευή μίας νέας δεξαμενής νερού για την ύδρευση των οικιών που βρίσκονται στις δυτικές παρυφές του χωριού και δεν μπορούν να υδροδοτηθούν, λόγω του ότι βρίσκονται υψηλότερα της στάθμης των υπαρχουσών δεξαμενών νερού.

Ο πρόεδρος αιτήθηκε να μεσολαβήσει ο Δήμος έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας μίας αντιπυρικής ζώνης στο χωριό, διότι η εμπειρία από προηγούμενες πυρκαγιές απέδειξε ότι η αντιπυρική ζώνη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό επισκέπτεται αγροτικός ιατρός μία φορά την εβδομάδα. Δεν υπήρξαν παράπονα των κατοίκων σχετικά με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Υπήρξαν παράπονα κατ5οίκων για τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στο χωριό και προκαλούν ζημιές. Ζητήθηκε η μεσολάβηση του Δήμου για την περισυλλογή των αδέσποτων.

Ζητήθηκε να κλαδευτούν τα επικίνδυνα για πτώση κλαδιά του αιωνόβιου πλατάνου που στολίζει την πλατεία του χωριού, καθότι έχει να κλαδευτεί πολλά χρόνια.

  1.         Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

 

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Συνάντηση Στάντζου με τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Published

on

By

Το προσφυγικό μεταναστευτικό θα αποτελέσει κεντρικό σημείο της ατζέντας της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δημάρχους του Βορείου Αιγαίου.

Για την επικείμενη συνάντηση ενημέρωσε σχετικά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο μεταβαίνει αύριο Τρίτη  στην Αθήνα μετά απο πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη.

O κ. Στάντζος προσέρχεται στο διάλογο όπως δήλωσε στο Σώμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου .

Την Τετάρτη στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτός απο τον κ. Στάντζο θα παραβρεθούν, ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης, και Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης .

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου δεν θα περάσουν ο δήμαρχος Δυτικής Σαμου, κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, στις 18.30, το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα ακόλουθα:

  1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.  Εισηγητής: Κολλάρος Γεώργιος πρόεδρος Δ.Σ.
  1. Επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία  διαχείρισης των συνεπειών από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων του Δήμου  Ανατολικής Σάμου.  Εισηγητής: Εκτελεστική επιτροπή – Γραφείο πολιτικής προστασίας
  1. Επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία  διαχείρισης των συνεπειών από εκδήλωση σεισμού του Δήμου Ανατολικής Σάμου.  Εισηγητής: Εκτελεστική επιτροπή – Γραφείο πολιτικής προστασίας
  1. Πρόταση Ίδρυσης νέων ειδικοτήτων στο Μαυρογένειο ΕΠΑ. Λ Σάμου – Μεταβολές  σχολικών μονάδων Εσπερινού ΕΠΑΛ Σάμου.  Εισηγητής: Αξιώτης Ιωάννης πρόεδρος επιτροπής παιδείας.
  1. Παραχώρηση χρήσης δημοτικού χώρου στον ΔΕΔΔΗΕ.  Εισηγητής: Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών
  1. Συγκρότηση γνωμοδοτικών οργάνων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν 4412/2016  Δημόσιες Συμβάσεις Έργων Προμηθειών και Υπηρεσιών μέχρι τέλους του έτους 2021.  Εισηγητής: Διονυσίου Γεώργιος αντιδήμαρχος.
  1. Χαρακτηρισμός επιχείρησης ως εποχιακή  Εισηγητής: Διονυσίου Γεώργιος αντιδήμαρχος.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή