23.9 C
Σάμος
04/07/2022
Πολιτικά

Γιάννης Μπαλάφας: θα λειτουργήσουμε τα προαναχωρησιακά κέντρα

Συνέντευξη του υφυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα  στην ” ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”,μεταξύ άλλων αναφέρει για το μεταναστευτικό-προσφυγικό τα εξής :

Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα νησιά, δεδομένων των αντιδράσεων που καταγράφονται ξανά στις τοπικές κοινωνίες τους;

Η κατάσταση στα νησιά είναι από πλευράς προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού παρόμοια με την αντίστοιχη περσινή, όμως οι υποδομές στο σύνολο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι σημαντικά καλύτερες. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια πως ο πληθυσμός που διαβιεί στα νησιά εν αναμονή της απάντησης στα αιτήματα χορήγησης ασύλου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα θέλαμε. Ωστόσο επιτρέψτε μου να τονίσω ότι θα λειτουργούσε πολύ θετικά στη διαχείριση των προβλημάτων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μια εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση των τοπικών κοινωνιών. Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, θα αυξήσουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα λειτουργήσουμε προαναχωρησιακά κέντρα κλπ.

Ποια είναι η λύση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό: Κοινωνική ένταξη ή πλωτά κέντρα υποδοχής;

Το καθένα με τη σειρά του. Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στα νησιά του Αιγαίου, πλωτά μέσα για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, είναι μια πρόταση που έχει διατυπωθεί, δεν υπάρχει φυσικά κάποια απόφαση. Στα νησιά ρίχνουμε το βάρος στη μείωση του αριθμού των παραμενόντων στα ΚΥΤ και παράλληλα στη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, σίτισης, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλειας κλπ.

Η κοινωνική ένταξη δεν αφορά φυσικά, την κατάσταση στα νησιά. Αφορά, βασικά, όσους και όσες θα πάρουν με τις νόμιμες διαδικασίες άσυλο στη χώρα μας. Μας απασχολεί πως αυτοί οι συνάνθρωποί μας θα μπορέσουν σταδιακά και προγραμματισμένα να ενταχθούν στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες θα είναι ένα μόνο μέρος από τις 55.000 έως 60.000 που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων το Μάρτιο του 2016.

Και φυσικά είναι ένας πολύ μικρός αριθμός αν συγκριθεί με τις 600.000 νόμιμους μετανάστες που είναι ήδη ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Related posts

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σε Σάμο και Ικαρία

admin

Η Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ αποχαιρετά την Χριστίνα Κουτράκη

admin

Απάντηση Στυλιανίδη σε Αναφορά του Α. Μιχαηλίδη για τους εθελοντές δασοπυροσβέστες Σάμου

admin

Την ΚΕΔ στην θέση Ζερβού επισκέφθηκαν Μηταράκης και Hoy

admin

Δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της δράσης Samos Pass

admin

Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Σάμου: Επτά χρόνια από το διάγγελμα Τσίπρα

admin

Δήλωση Σταμάτη Βαρδαρού για κινητοποίηση υγειονομικών

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σάμου αποχαιρετά τον Γιάννη Γρηγορακάκη

admin

Δόθηκε παράταση ενός έτους για την υποβολή αιτήσεων αποκατάστασης των κτηρίων για τους σεισμόπληκτους της Σάμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα