Connect with us

Πολιτικά

Γιάννης Μπαλάφας: θα λειτουργήσουμε τα προαναχωρησιακά κέντρα

Published

on

Συνέντευξη του υφυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα  στην ” ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”,μεταξύ άλλων αναφέρει για το μεταναστευτικό-προσφυγικό τα εξής :

Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα νησιά, δεδομένων των αντιδράσεων που καταγράφονται ξανά στις τοπικές κοινωνίες τους;

Η κατάσταση στα νησιά είναι από πλευράς προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού παρόμοια με την αντίστοιχη περσινή, όμως οι υποδομές στο σύνολο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι σημαντικά καλύτερες. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια πως ο πληθυσμός που διαβιεί στα νησιά εν αναμονή της απάντησης στα αιτήματα χορήγησης ασύλου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα θέλαμε. Ωστόσο επιτρέψτε μου να τονίσω ότι θα λειτουργούσε πολύ θετικά στη διαχείριση των προβλημάτων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μια εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση των τοπικών κοινωνιών. Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, θα αυξήσουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα λειτουργήσουμε προαναχωρησιακά κέντρα κλπ.

Ποια είναι η λύση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό: Κοινωνική ένταξη ή πλωτά κέντρα υποδοχής;

Το καθένα με τη σειρά του. Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στα νησιά του Αιγαίου, πλωτά μέσα για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, είναι μια πρόταση που έχει διατυπωθεί, δεν υπάρχει φυσικά κάποια απόφαση. Στα νησιά ρίχνουμε το βάρος στη μείωση του αριθμού των παραμενόντων στα ΚΥΤ και παράλληλα στη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, σίτισης, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλειας κλπ.

Η κοινωνική ένταξη δεν αφορά φυσικά, την κατάσταση στα νησιά. Αφορά, βασικά, όσους και όσες θα πάρουν με τις νόμιμες διαδικασίες άσυλο στη χώρα μας. Μας απασχολεί πως αυτοί οι συνάνθρωποί μας θα μπορέσουν σταδιακά και προγραμματισμένα να ενταχθούν στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες θα είναι ένα μόνο μέρος από τις 55.000 έως 60.000 που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων το Μάρτιο του 2016.

Και φυσικά είναι ένας πολύ μικρός αριθμός αν συγκριθεί με τις 600.000 νόμιμους μετανάστες που είναι ήδη ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Έρχονται για τοποθέτηση οι προκάτ σχολικές αίθουσες στο Δήμο Δυτικής Σάμου

Published

on

By

Έρχονται για τοποθέτηση οι πρώτες προκάτ αίθουσες στο δήμο Δυτικής Σάμου, που θα αποτελέσουν την προσωρινή λύση στέγασης των μαθητών, καθώς επλήγησαν σχολικές υποδομές από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου.

«Μόλις ενημερώθηκα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚτΥπ, κ. Α. Γιάνναρη, ότι οι πρώτοι 8 οικίσκοι για την προσωρινή στέγαση των σχολείων της Δυτικής Σάμου είναι έτοιμοι. Οι πρώτοι 4, για τους οποίους είναι έτοιμες οι βάσεις, θα είναι στο Καρλόβασι την Παρασκευή, 12 Μαρτίου.

Οι υπόλοιποι 4 θα αποσταλούν μόλις ετοιμαστεί η υποδομή. Οι υπόλοιποι οικίσκοι (42) που αφορούν και τους δύο Δήμους της Σάμου θα αποσταλούν εντός του Μαρτίου.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιάνναρη για την αμέριστη συμπαράσταση του στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νησί μας» αναφέρει ο Βουλευτής Σάμου ,Χριστόδουλος Στεφανάδης .

Φωτογραφία αρχείου .

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Κοινή δήλωση Γ. Μπουρνού – Α. Μιχαηλίδη για συνάντηση δημάρχων Β. Αιγαίου με τον Πρωθυπουργό

Published

on

By

Η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε αναχώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, σε αποθήκες ανθρώπων και οιονεί φυλακές με δεσμοφύλακες τους ίδιους τους κατοίκους, ομολογείται σχεδόν ανοιχτά.

Πρόκειται για ξεκάθαρη επιλογή του κ. Μητσοτάκη, με τη στήριξη της ηγεσίας της ΕΕ, να μεταμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό και ευρωτουρκικό πρόβλημα σε ελληνοτουρκικό. Πρόθεση που επιβεβαιώνεται εξάλλου από την άρνηση της κυβέρνησης να αποσυμφορήσει αποφασιστικά τα ΚΥΤ των νησιών,  παρότι σχεδόν όλοι οι φιλοξενούμενοι έχουν περάσει από τις διαδικασίες ασύλου, αλλά και από τα κυβερνητικά σχέδια για νέα ΚΥΤ μεγάλης χωρητικότητας, και διαγωνισμούς σίτισης με προκλητικά ποσά. Το έχουμε καταλάβει όλοι.

Οι μόνοι που παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν είναι οι τρεις δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου, που επισκέφτηκαν χθες τον Πρωθυπουργό, για να «συμπαραταχθούν» μαζί του και να δώσουν εν λευκώ νομιμοποίηση στα σχέδιά του. Θλιβερό θέαμα για αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης που περιφρονούν τη βούληση και τις ανάγκες των δημοτών τους, για να εξυπηρετήσουν τις κυνικές επιδιώξεις ενός πρωθυπουργού που νοιάζεται μόνο να μην κάνει αποσυμφορήσεις και στεναχωρήσει τους ακροδεξιούς κομματάρχες του στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή