17.1 C
Σάμος
19/04/2024
Πολιτικά

Γιάννης Μπαλάφας: θα λειτουργήσουμε τα προαναχωρησιακά κέντρα

Συνέντευξη του υφυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα  στην ” ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”,μεταξύ άλλων αναφέρει για το μεταναστευτικό-προσφυγικό τα εξής :

Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα νησιά, δεδομένων των αντιδράσεων που καταγράφονται ξανά στις τοπικές κοινωνίες τους;

Η κατάσταση στα νησιά είναι από πλευράς προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού παρόμοια με την αντίστοιχη περσινή, όμως οι υποδομές στο σύνολο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι σημαντικά καλύτερες. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια πως ο πληθυσμός που διαβιεί στα νησιά εν αναμονή της απάντησης στα αιτήματα χορήγησης ασύλου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα θέλαμε. Ωστόσο επιτρέψτε μου να τονίσω ότι θα λειτουργούσε πολύ θετικά στη διαχείριση των προβλημάτων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μια εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση των τοπικών κοινωνιών. Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, θα αυξήσουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα λειτουργήσουμε προαναχωρησιακά κέντρα κλπ.

Ποια είναι η λύση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό: Κοινωνική ένταξη ή πλωτά κέντρα υποδοχής;

Το καθένα με τη σειρά του. Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στα νησιά του Αιγαίου, πλωτά μέσα για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, είναι μια πρόταση που έχει διατυπωθεί, δεν υπάρχει φυσικά κάποια απόφαση. Στα νησιά ρίχνουμε το βάρος στη μείωση του αριθμού των παραμενόντων στα ΚΥΤ και παράλληλα στη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, σίτισης, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλειας κλπ.

Η κοινωνική ένταξη δεν αφορά φυσικά, την κατάσταση στα νησιά. Αφορά, βασικά, όσους και όσες θα πάρουν με τις νόμιμες διαδικασίες άσυλο στη χώρα μας. Μας απασχολεί πως αυτοί οι συνάνθρωποί μας θα μπορέσουν σταδιακά και προγραμματισμένα να ενταχθούν στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες θα είναι ένα μόνο μέρος από τις 55.000 έως 60.000 που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων το Μάρτιο του 2016.

Και φυσικά είναι ένας πολύ μικρός αριθμός αν συγκριθεί με τις 600.000 νόμιμους μετανάστες που είναι ήδη ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Related posts

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της απαλλαγής από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2024 των σεισμόπληκτων κτηρίων της Σάμου

admin

“Μ. Αγγελόπουλος: Κυρίαρχο ζήτημα η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών”

admin

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του πυργόσπιτου του Καπετάν Λαχανά

admin

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin

Ευρεία σύσκεψη με τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο

admin