Connect with us

Ικαριακά

46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-“Οδηγητή” στο Καραβόσταμο Ικαρίας στις 7/8

Published

on

Οι ακατάλυτοι δεσμοί του λαού της  Ικαρίας με το ΚΚΕ, επιβεβαιώθηκαν ξανά το βράδυ της Παρασκευής 7 Αυγούστου όταν πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά του νησιού, με τον πρώτο λόγο να τον έχει η νεολαία, κατέκλυσε τον τεράστιο και όμορφο γεμάτο πλατάνια χώρο, στο Καραβόσταμο , που είχε προετοιμαστεί για να υποδεχτεί την κεντρική  εκδήλωση στο νησί, αφιερωμένη στο 46ο  Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή». Είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις και σε άλλα χωριά της Ικαρίας.

Όλος αυτός ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ με υποδειγματική επαναστατική πειθαρχία για να τηρείται κάθε μέτρο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας,(αποστάσεις, χρήση αντισηπτικών και μασκών, ειδικές σημάνσεις κ.α) οι ομιλίες των στελεχών του Κόμματος με κεντρικό ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η μεγάλη συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου που ακολούθησε, δίκαια μπορούν να χαρακτηρίσουν και τη φετινή κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Ικαρία ως το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στο νησί και όχι μόνο.

Παράλληλα στο χώρο λειτουργούσε παιδότοπος, «escape room» με θέμα «Αποστολή στον πλανήτη γη. Βρες το μυστικό για την προστασία του περιβάλλοντος» και πλούσια έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής. Ιδιαίτερη απήχηση είχε το βιβλίο του σ. Νίκου Μοσχοβάκη «Απολύεσαι εν πλώ!»

Παντού δέσποζαν οι κόκκινες σημαίες,  ενώ το στίγμα έδινε το γιγαντοπανό πίσω από την εξέδρα με το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ: «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασάνουμε. Για να νικήσει η ζωή».

Στο σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε ο σ. Ξένος Κόχυλας, γραμματέας της Τ.Ο. Ικαρίας της ΚΝΕ, ανέφερε ότι «ο λαός του νησιού μας, η νεολαία καθημερινά νιώθει ότι οι προσδοκίες και τα όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους δεν ικανοποιούνται στα ασφυκτικά πλαίσια της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η ανασφάλεια, το άγχος για να οργανώσουμε τις ζωές μας οι τεράστιες ελλείψεις σε παιδεία  – υγεία στο νησί τα πανάκριβα έξοδα μεταφοράς αποτελούν μόνιμη θηλιά γύρω από το λαιμό μας.  Μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ο λαός, η νεολαία πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «φτάνει πια» η ζωή μας να σημαδεύεται από έναν φαύλο κύκλο εκμετάλλευσης, αδικίας πολέμων, κρίσεων.  Το Φεστιβάλ δίνει αυτό το στίγμα. Τα μεγάλα αδιέξοδα του καπιταλισμού, τα οποία και με την πανδημία αναδύθηκαν πιο έντονα, ούτε αποτελούν μονόδρομο ούτε χωράνε διορθώσεις».

Ο πάγος έχει σπάσει ο δρόμος έχει χαρακτεί

Ο σ. Βαγγέλης Μαρούπας αναδεικνύοντας ακριβώς αυτούς γερούς δεσμούς των Ικαριωτών με το ΚΚΕ ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του: «Από τον κόκκινο βράχο της Ικαρίας στέλνουμε μήνυμα σε όλο το νησί, σε όλη τη νεολαία της Ελλάδας ότι το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, αυτός ο μοναδικός πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός είναι εδώ.  Με το μεράκι των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, των μελών και των φίλων του Κόμματος, συνεχίζουμε τη δράση μας, δεν τα διπλώνουμε, δε σημαίνουμε σιωπητήριο. Θα συνεχίσουμε να δρούμε με όλους τους τρόπους με στήριγμά μας το λαό», τόνισε στέλνοντας ταυτόχρονα και το κατάλληλο μήνυμα προς την κυβέρνηση η οποία ενεργοποιώντας τον αντιδραστικό  νόμο του 2014 για τα οικονομικά των κομμάτων, τον οποίο διατήρησε σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επέβαλε πρόστιμο στο ΚΚΕ  το 4% επί της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης, επειδή αρνείται να δώσει τα στοιχεία των απλών εργαζόμενων και βιοπαλαιστών που το στηρίζουν.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που βασανίζουν τους Ικαριώτες σε Υγεία με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και μηχανοτεχνολογικό εξοπλισμό στο νοσοκομείο του νησιού και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία κλειστά), στην Παιδεία, στο χτύπημα που έχει δεχτεί το εισόδημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων από την υποχώρηση του Τουρισμού τους οποίους η κυβέρνηση έχει αφήσει απροστάτευτους, όταν στους μεγαλοξενοδόχους, εφοπλιστές, βιομήχανους και συνολικά στους επιχειρηματικούς ομίλους προσφέρει απλόχερα προνόμια και χρήμα μπροστά και στη νέα κρίση, καλώντας και πάλι τους εργαζόμενους το λαό να πληρώσουν το μάρμαρο.  Εξάλλου όπως είπε «εκεί θα πάνε και τα νέα πακέτα της ΕΕ των 72 δισ. με τον λογαριασμό να γράφεται και για τα ποσά αυτά στο λαό».

Στάθηκε ιδιαίτερα και στις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική τονίζοντας ότι αυτή «χαρακτηρίζεται από την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στους επικίνδυνους  αμερικανονατοϊκούς και ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, πολιτική που υλοποιήθηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «υπερπρωταθλητή» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης που όπως και αυτή της Τουρκίας, διεκδικούν το δικό τους μερδικό από τη λεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών της ευρύτερης περιοχής». Ανάφερε επίσης ότι «Η εξωτερική πολιτική κάθε κράτους, έχει συνάφεια με την εσωτερική. Και στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, στο εσωτερικό πελεκάνε εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και στο εξωτερικό αναπτύσσουν πολιτική με κριτήριο την γεωστρατηγική αναβάθμιση του κεφαλαίου».

Επισήμανε ότι «απέναντι σε όλα αυτά, το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς. Και εμείς πρέπει με κάθε τρόπο, με κάθε αφορμή, με οργάνωση της πάλης, με συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ να λέμε “φτάνει πια, δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους”. Και αυτή η πάλη, ο αγώνας, το να μη συμβιβαστούμε με τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, δίνει ανάσα στο λαό, κουράγιο, ανάταση. Και όσες πιο πολλές ανάσες παίρνουμε εμείς, τόσες και πολλαπλάσιες αφαιρούμε από τη βάρβαρη εξουσία των καταπιεστών».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Η εποχή μας δίνει τα υλικά για να φτιαχτεί μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που οι εκμεταλλευτές θα μπουν στα μουσεία ως ανάμνηση της ανθρώπινης ιστορίας προς την πρόοδο. Τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, η τεχνολογική εξέλιξη, η ανάπτυξη της εργατικής δύναμης δίνουν τους όρους για να οικοδομηθεί η νέα σοσιαλιστική κοινωνία».

«150 χρόνια μετά τη γέννηση του Λένιν, της κολοσσιαίας αυτής επαναστατικής φυσιογνωμίας, η θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού επιβεβαιώνεται, και αυτό μας κάνει αισιόδοξους.

Η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ μας κάνει αισιόδοξους.

Ο κόσμος που στηρίζει το Κόμμα με αυταπάρνηση και με όλους τους τρόπους μας κάνει αισιόδοξους.

Ο κόσμος που σήμερα στήνει αυτί να μας ακούσει ίσως και για πρώτη φορά μας κάνει αισιόδοξους.

Γι’ αυτό προχωράμε μπροστά, με υψωμένη τη γροθιά και την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο να κυματίζουν. Όσο και να πανηγυρίζουν οι καπιταλιστές ο πάγος έχει σπάσει, ο δρόμος έχει χαραχτεί. Μένει να τον βαδίσουμε, με πείσμα, αποφασιστικότητα και επαναστατική καρτερία. Θα κάνουμε τα πάντα για να είναι η γη κόκκινη από ζωή, με ισχυρό ΚΚΕ παντού!»

Ακολούθησε μεγάλη  συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου η οποία ήταν πλαισιωμένη από ένα σύνολο σημαντικών  μουσικών ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Ερμήνευσε γνωστές  δημιουργίες του Θ. Μικρούτσικου, Μ. Θεοδωράκη και άλλων γνωστών δημιουργών, εμπνευσμένες από τους λαϊκούς αγώνες,  αλλά και νέες δημιουργίες, με το δικό της μοναδικό ύφος και σκηνική παρουσία.

 

Comments

comments

Advertisement

Ικαριακά

Επιστολές προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για ειρηνοδικείο και υποθηκοφυλακείο Ικαρίας

Published

on

By

Σε παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη ο Δήμος Ικαρίας,  για την κάλυψη των κενών θέσεων του Ειρηνοδικείου και για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το Υποθηκοφυλακείο στο νησί .

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Ικαρίας :

Ο Δήμος Ικαρίας πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δημοτών του κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις, διεκδικώντας από τη μία τη στελέχωση του Ειρηνοδικείου αλλά και την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το υποθηκοφυλακείο.

Έτσι λοιπόν έχει αποστείλει δύο (2) επιστολές προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζοντας για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη έκδοσης προκήρυξης ΑΣΕΠ για την κάλυψη των κενών θέσεων και συνάμα επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς με σκοπό την απεμπλοκή συνδημοτών μας από το χρόνιο πρόβλημα της πληθώρας συμβολαίων που δεν έχουν μεταγραφεί.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την επίλυση των δύο σοβαρών αυτών προβλημάτων.

Comments

comments

Continue Reading

Ικαριακά

Η ΚΟΒ του ΚΚΕ για την υγειονομική εγκατάλειψη της Θύμαινας από την κυβέρνηση

Published

on

By

 

Η Κομματική Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στους Φούρνους,  συμπαραστέκεται από την πρώτη στιγμή στη δίκαιη κινητοποίηση των κατοίκων της Θύμαινας που προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου Φούρνων, διεκδικώντας την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο περιφερειακό ιατρείο της Θύμαινας. Αφού  για πολλοστή φορά το ιατρείο της Θύμαινας μένει χωρίς γιατρό, με τραγικό αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του αβοήθητος.

Η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι αρμόδιοι έχουν γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας και δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Η ΚΟΒ Φούρνων και οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Φούρνων και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το Μάρτιο έχουμε παρέμβει για τα ζητήματα της Υγείας σε όλους τους αρμόδιους φορείς (επισυνάπτουμε ορισμένες) . Έχουμε καταθέσει  επερώτηση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στον υπουργό υγείας για την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο της καραντίνας αλλά και αμέσως μετά από αυτή με την έλλειψη γιατρών στα νησιά μας. Στείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και στην 2η ΥΠΕ από τους εκλεγμένους της Λαϊκής Συσπείρωσης Φούρνων, προχωρήσαμε σε παρέμβαση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπως επίσης και στο Δήμο για τις ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών μας.

Δυστυχώς καμία απάντηση δεν δέθηκε από κανένα, κανένα αίτημα δεν βρήκε ανταπόκριση από κανένα, με αποκορύφωμα στις 12  Ιουνίου όταν το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε το «Σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών  στη νησιωτική χώρα» ενόψει της τουριστικής περιόδου. Να παρουσιάζονται το «Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο» Φούρνων, και το περιφερειακό Ιατρείο Θύμαινας ως δομές σε 24ωρη ετοιμότητα. Ακόμα και τότε ο μόνος που αντέδρασε ήταν η                Τ.Ε Ικαρίας & Φούρνων του  ΚΚΕ όταν σε ανακοίνωση της (επισυνάπτεται) επισήμανε ότι : «Η λεγόμενη “ενδυνάμωση” του δομών υγείας με τις  προσλήψεις που ισχυρίζεται ότι προχώρησε η κυβέρνηση, εκτός από το ότι είναι προσωρινές είναι ελάχιστες για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε νοσοκομείο, δεν αφορα το υποστελεχομενο Κέντρο  Υγείας στην βόρεια Ικαρία ούτε τα περιφερειακά ιατρεία και στα δυο νησιά. Στους Φούρνους ειδικότερα είναι πρόκληση να παρουσιάζουν το «Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο» Φούρνων, και το περιφερειακό Ιατρείο Θυμαινας ως δομές σε 24ωρη ετοιμότητα… όταν υπηρετεί μόνο ένας γιατρός!!! »

 

Αν έστω και τότε κάποιοι ευαισθητοποιούνταν ίσως χθες  η κατάσταση  να ήταν διαφορετική στην Θύμαινα

 

Δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και την κοροϊδία και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, να αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα αφήνοντας νησιά χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Διεκδικούμε και απαιτούμε την άμεση πρόσληψη γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού στα περιφερειακά ιατρεία της Θύμαινας και της Χρυσομηλιάς τώρα.

Καλούμαι τους κατοίκους και των δύο νησιών, Φούρνων και Θύμαινας, καθώς και όλους τους φορείς συντονισμένα να παλέψουμε:

  • Πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας των νησιών μας (ΠΠΙ Φούρνων, περιφερειακά ιατρεία Θύμαινας & Χρυσομηλιάς, ΕΚΑΒ, Γ.Ν. Ικαρίας κλπ).
  • Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο.
  • Επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύπτονται όλες οι υλικοτεχνικές ανάγκες.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους και χωρίς προϋποθέσεις.
  • Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή