21.1 C
Σάμος
02/12/2023
Σαμιακά

48ωρη απεργία στην Υπηρεσία Ασύλου 6&7 Σεπτεμβρίου

Την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, και την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την καταβολή δεδουλευμένων των προηγούμενων μηνών.

Όλη την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου:

“Για μια ακόμα φορά, η Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου αποφάσισε να δείξει, το πραγματικό αντεργατικό της πρόσωπο απέναντι στους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας, και εν γένει απέναντι σε όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου τομέα.

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι εξακολουθούμε να υπομένουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις πληρωμές μας, η Υπηρεσία Ασύλου, που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με απόφαση της Διευθύντριας, αναθέτει τη σύνταξη γνωμοδοτικού σημειώματος για τα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν τους συμβασιούχους σε γνωστή δικηγορική εταιρία, εξειδικευμένη στο εργατικό δίκαιο, έναντι αμοιβής που αγγίζει τις 16.000 ευρώ μικτά (σχεδόν δηλαδή όσο η μισθοδοσία μιας ολόκληρης σύμβασης εργαζομένων!), η δαπάνη για την οποία θα βαρύνει το ίδιο ταμείο που παρέχει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας μας! Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι λαμβάνεται απόφαση από την Διευθύντρια της Υ.Α. για μία τόσο μεγάλη δαπάνη/ αμοιβή, τη στιγμή που δεν εγκρίνονται δαπάνες για υλικοτεχνική υποδομή, για κλιματιστικά, για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με το σύστημα ύδρευσης σε διάφορες δομές της Υ.Α.!

Σε σχέση δε με το ζήτημα των πληρωμών, υπενθυμίζουμε ότι μετά τις μαζικές και επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες προβήκαμε τον χειμώνα και την άνοιξη που μας πέρασε, λάβαμε από το αρμόδιο Υπουργείο δέσμευση για την ομαλοποίηση των πληρωμών μας, η οποία ως σήμερα δεν έχει επιτευχθεί, με αποτέλεσμα όλοι οι συμβασιούχοι και ιδιαίτερα όσοι προσλήφθηκαν εκτός του τόπου διαμονής τους, να βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σε σχέση με το επίμαχο γνωμοδοτικό σημείωμα, διευκρινίζουμε ότι μέσα στη χρονιά, η Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου θεώρησε σκόπιμο να προβεί, χωρίς να προηγηθεί κάποια σχετική προειδοποίηση, σε περικοπή του μισού ημερομισθίου από την 1η μέρα απουσίας λόγω ασθένειας χωρίς παράλληλη επιδότηση από τον ασφαλιστικό φορέα, ενώ στη συνέχεια προέβη και στην άρνηση χορήγησης του επιθυμητού αριθμού ημερών κανονικής άδειας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που δικαιούμαστε βάσει του νόμου και βάσει των συμβάσεων εργασίας που έχουμε συνάψει. Επίσης, η Υ.Α. έχει προβεί μονομερώς στη σύνταξη συμβάσεων εργασίας χωρίς περιγραφή καθηκόντων, τις οποίες καλούμαστε να υπογράφουμε ως συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να καθιστάμεθα ευάλωτοι σε κάθε είδους πίεση από τους υψηλά ιστάμενους ή να υπομένουμε κάθε δυσμενή αλλαγή στη θέση ή/ και στο αντικείμενο της εργασίας μας, χωρίς να ερωτώμαστε ή να ζητείται η σύμφωνη γνώμη μας.

Για αυτά τα ζητήματα και για άλλα εργασιακά θέματα που αφορούν τους συμβασιούχους απευθυνθήκαμε σε δικηγόρο εξειδικευμένη στο εργατικό δίκαιο και δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης, η οποία γνωμοδότησε υπέρ ημών και το σχετικό γνωμοδοτικό σημείωμα κατατέθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου και στο Υπουργείο. Το ίδιο έπραξε με ξεχωριστή γνωμοδότηση και η ΑΔΕΔΥ, μέσω εργατολόγου της, εκδίδοντας ταυτόχρονα και σχετική ανακοίνωση, τασσόμενη στο πλευρό των συμβασιούχων, υπερασπιζόμενη τα δίκαια αιτήματά μας.

Κατόπιν αυτών, η Υπηρεσία θυμήθηκε ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι ιδιαιτέρως σύνθετα και πολύπλοκα και μας ενημέρωσε ότι θα ζητήσει την γνώμη δικού της εργατολόγου, όπως και έκανε (βλ. ανωτέρω), με μοναδικό σκοπό – από ό,τι φαίνεται – να μην μπορούμε να λαμβάνουμε τις νόμιμες άδειές μας, να μη λαμβάνουμε πλήρεις αποδοχές όταν απουσιάζουμε λόγω ασθένειας, αλλά και να μη λαμβάνεται υπόψη η γνώμη μας για ενδεχόμενη μετακίνησή μας! Κι ας μας αφήνουν επανειλημμένως απλήρωτους, και ας είναι άγνωστο αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας που λήγουν τους επόμενους μήνες, παρόλο που είναι έκδηλες οι ελλείψεις της Υ.Α. σε προσωπικό αλλά και σε δομές, σε υλικοτεχνική υποδομή, που δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας μαζί με την περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, και σε καθαρούς χώρους εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο :

-Καταγγέλλουμε τη στάση της Υπηρεσίας Ασύλου και του αρμόδιου Υπουργείου απέναντι στους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, που αποδεικνύονται επανειλημμένα ασυνεπείς απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, αλλά συνεπείς στην εφαρμογή αντεργατικής νομοθεσίας

-Καταγγέλλουμε την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για τη συγκεκριμένη ανάθεση παροχής γνωμοδοτήσεων και απαιτούμε την απόσυρσή της,
-Διεκδικούμε τα δικαιώματά και τα πάγια αιτήματά μας για την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, για ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για μόνιμη και σταθερή εργασία

-Προειδοποιούμε για τη διενέργεια μαζικών απεργιακών ή άλλων κινητοποιήσεων στο άμεσο μέλλον, όπως θα αποφασιστεί από την Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων”Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου”.

Related posts

Με επιτυχία η εκδήλωση του συλλόγου “ΕυΠο” με θέμα “Οικογένεια και Καρκίνος”

admin

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου: Αισιόδοξα τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά

admin

Επιμελητήριο Σάμου: «Στολίζω την ωραιότερη Χριστουγεννιάτικη Βιτρίνα της πόλης μου…»,

admin

Το νέο ΔΣ του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου

admin

Τα δρομολόγια του “Νήσος Κάλυμνος” για Σάμο

admin

Αναβολή της σημερινής συγκέντρωσης για την υγεία στη Σάμο

admin

Επανέναρξη λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου στο Κ.Υ. Καρλοβάσου κατά της Covid-19

admin

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη Θεσσαλονίκη για τον Εορτασμό της 111ης επετείου από της Ενσωματώσεως της Σάμου μετά της Μητρός Ελλάδος από τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης “Πυθαγόρας”

admin

Παραμένει Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου ο Μάνος Βαλής

admin