Connect with us

Σαμιακά

Πως είδε το euronews την συγκέντρωση της Σάμος SOS

Published

on

Βασικό αίτημά τους η αποσυμφόρηση του νησιού.

Σκηνές έχουν στήσει πρόσφυγες στους ελαιώνες έξω από το hot spot στο Βαθύ της Σάμου.

Η χωρητικότητα της δομής φτάνει τα 750 άτομα. Πολλαπλάσιοι όμως, είναι εκείνοι που φιλοξενούνται στο νησί.

Κάτοικοι και μετανάστες ένωσαν τις φωνές τους σε μια συγκέντρωση της οργάνωσης «Σάμος SOS», με βασικό αίτημα την αποσυμφόρηση της Σάμου.

Εκεί βρέθηκε η κάμερα του euronews για να καταγράψει την κραυγή αγωνίας τους.

«Δεν υπάρχει ανθρωπιά. Μας δίνουν μόνο ένα μπουκάλι νερό την ημέρα. Δεν είναι αρκετό για κανέναν άνθρωπο. Τα τρόφιμα δεν είναι αρκετά. Δεν μας δίνουν σκηνές. Λένε πως δεν έχουν. Μας λένε να κοιμηθούμε στο δρόμο. Υπάρχει ένα κέντρο για 750 άτομα και είναι 4000», ανέφερε ο Μαχέρ Σχμπαμπέμπε από τη Συρία.

Σύμφωνα με τις αρχές, αυτήν τη στιγμή στη Σάμο βρίσκονται 2.554 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από 500 άτομα απομακρύνθηκαν από το νησί.

Για τους ντόπιους πάντως, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φτάσει στη Σάμο είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

«Όταν λέμε ότι έρχεται Χειμώνας, έρχονται δύσκολες καιρικές συνθήκες και κρατάς εδώ 5000 άτομα, μέσα στο κρύο και σε σκηνές, τότε δεν νοιάζεσαι για το καλό τους. Θέλουμε να αδειάσουν τα νησιά του Αιγαίου. Να μην τα έχουν αποθήκες ψυχών», δήλωσε η Μαριάνθη Μπέρτου, κάτοικος Σάμου.

Ο συντονιστής της κίνησης πολιτών «Samos SOS», Nίκος Μάρκου, δηλώνει στην κάμερα του euronews:

«Έχουμε το δραματικό φαινόμενο αυτή τη στιγμή όσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι στο Βαθύ ανάλογος να είναι και ο μεταναστευτικός πληθυσμός. Η κυβέρνηση έχει ένα καθήκον να αποσυμφορήσει το νησί»

«Εδώ και δυόμισι χρόνια, οι νησιώτες υποδέχονται και φροντίζουν τους χιλιάδες απεγνωσμένους πρόσφυγες που φτάνουν μέσω Τουρκίας. Όμως, κάποιοι ντόπιοι υποστηρίζουν πως τα νησιά δεν αντέχουν άλλο και πως οι μετανάστες, εδώ, δεν έχουν κανένα μέλλον», μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews, Απόστολος Στάικος.

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

“Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας”

Published

on

By

“Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας” – Διαδικτυακό εργαστήρι για γονείς

Με ένα ακόμα διαδικτυακό εργαστήρι, την Παρασκευή, 19 Μαρτίου, το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» συνεχίζει την υλοποίηση αυτόνομων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων πρόληψης για γονείς έχοντας αυτή τη φορά ως κεντρικό θέμα τον ρόλο των γονέων στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Στόχος του εργαστηρίου, με τίτλο “Αναλαμβάνοντας την Ευθύνη για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση των Παιδιών μας” είναι να δοθούν κατευθύνσεις σε βασικά, και πολλές φορές, αγωνιώδη ερωτήματα των γονιών, όπως:

– πότε και πώς μιλάμε στα παιδιά για  διάφορες πτυχές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας (συναισθηματικές,κοινωνικές, σωματικές κ.α.);

– ποιές δεξιότητες και αξίες πρέπει να ενδυναμώνουμε στα παιδιά μας ώστε να κατανοούν και να χαίρονται τη σεξουαλικότητά τους μεγαλώνοντας αλλά και να  βιώνουν με υπευθυνότητα και ασφάλεια τις διαπροσωπικές τους σχέσεις από πολύ μικρή ηλικία αλλά και ως ενήλικες;

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, από τις 17.00-19.30 μ.μ. μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom και σ’ αυτήν μπορούν να συμμετέχουν γονείς από τα τρία νησιά της Περιφερειακής Ενότητάς μας.

Για τη συμμετοχή στη διαδικτυακή συνάντηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα του «Φάρου», 22730.23443 και 87070-1, καθημερινά, 8.30-2.30 μ.μ. μέχρι την Τετάρτη, 17/03.

 Στους γονείς που θα δηλώνουν συμμετοχή θα αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναλυτικά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, ακριβείς οδηγίες και ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για τη συνάντηση, ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν.

  Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν και υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Το «ευχαριστώ» του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού προς την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Σάμου

Published

on

By

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος, Στυλιανός Πετράκης, επέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου, για τις ενέργειες του συλλόγου στην επιχείρηση αποκόλλησης του Π/Π ΚΥΚΝΟΣ στα αβαθή της μαρίνας Πυθαγορείου.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου αναφέρει :

«Πέρασε σχεδόν ένας μήνας, μετά την προσάραξη του Π/Π ΚΥΚΝΟΣ στα αβαθή της μαρίνας Πυθαγορείου, το βράδυ της 10/02/2021.

Οι εθελοντές της Ομάδας με το διασωστικό μας σκάφος Albatross, ήταν εκεί όσες μέρες χρειάστηκαν για την ανέλκυση και μεταφορά του πλοίου, συνδράμοντας τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού στο έργο τους.

Ευχαριστούμε τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, για την επιστολή του! Όλες εκείνες τις μέρες νιώσαμε και νιώθουμε περήφανοι που σταθήκαμε δίπλα τους και θα το πράξουμε ξανά όταν χρειαστεί!».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή