Connect with us

Περιφερειακά

500.000 ευρώ για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Β.Α

Published

on

 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής ύψους 500.000 ευρώ για το έτος 2020.

Η Περιφέρεια στοχεύει στη δημιουργία μιας επικοινωνιακής ομπρέλας που προβάλλει το σύνολο των νησιών ως ένα κομμάτι του Αιγαίου διαφορετικό και μοναδικό. Παράλληλα, μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της επικοινωνιακής στρατηγικής του κάθε νησιού χωριστά, αφού πρόκειται για νησιά μεγάλα, που συνιστούν διακριτούς και διαφορετικούς, με μοναδικά χαρακτηριστικά, τουριστικούς προορισμούς.

Γίνεται μια προσπάθεια κατανομής των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, οι οποίοι κατευθύνονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τουριστικής προβολής αφενός με τα παραδοσιακά επικοινωνιακά μέσα και εργαλεία, όπως είναι οι εκθέσεις τουρισμού, αφετέρου όμως να γίνεται όλο και περισσότερο χρήση και αξιοποίηση των νέων ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών.

Παράλληλα, λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη διαχείρισης των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην τουριστική αγορά μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές και τουριστικές εξελίξεις, (έξαρση προσφυγικών ροών, κατάρρευση Thomas Cook), ώστε να αντισταθμιστούν οι συνέπειες με κατάλληλες ενέργειες επικοινωνίας.

Όσον αφορά επίσης στη στόχευση των τουριστικών αγορών, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποιες αγορές που είναι σημαντικές για όλα τα νησιά της Περιφέρειας, αλλά όπως είναι φυσικό υπάρχουν και διαφορετικές προτεραιότητες ανά νησί. Ακόμη και στην ελληνική αγορά, που αποτελεί κοινό στόχο για όλους, πρέπει να γίνεται πιο εξειδικευμένη στόχευση, σε ειδικά κοινά, ανάλογα και με το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται σε κάθε νησί, με ειδικές ενέργειες τουριστικής προβολής για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Κατά το σχεδιασμό προγράμματος δράσεων τουριστικής προβολής 2020 λαμβάνονται υπόψη κάποια σημαντικά στοιχεία όπως το γεγονός ότι  η αγορά της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζονται, λόγω της τρέχουσας οικονομικής και γεωπολιτικής κατάστασης.  Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελούν σημαντικές αγορές για την Ελλάδα γενικότερα, απουσιάζουν εντελώς από κάποια νησιά της Περιφέρειας γι’ αυτό καλό είναι να γίνουν προσπάθειες προσέγγισης, εφόσον σε όρους τουριστικής δαπάνης και διανυκτερεύσεων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μια παραδοσιακή αγορά για τα νησιά είναι αυτή της Ολλανδίας, αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν παρουσία, κυρίως στη Σάμο και στη Λέσβο.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της Αμερικανικής αγοράς στα νησιά, που φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ομογενείς. Οι σύλλογοι ομογενών των νησιών θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ενέργειες προβολής της Περιφέρειας στις Η.Π.Α. Οι αγορές των βαλκανικών χωρών, της Κύπρου, η Ρωσία και το Ισραήλ έχουν ενδιαφέρον για τα νησιά και ήδη έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης τα τελευταία χρόνια.

Οι τουριστικές επιδόσεις των νησιών της Περιφέρειας, καταδεικνύουν μια υπερβολική εξάρτηση κάποιων νησιών όπως π.χ. η Χίος από τους Τούρκους τουρίστες, που πρέπει απαραίτητα να εξισορροπηθεί από το άνοιγμα και άλλων αγορών.

Όλα τα νησιά έχουν ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά, και μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα, με την οποία υπάρχουν τακτικές αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, γι’ αυτό σχεδιάζονται ενέργειες και προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενέργειες προβολής σε ειδικές αγορές

Επιπλέον, σχεδιάζονται ενέργειες προβολής σε ειδικές αγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (για γαστρονομία, περιπατητικό τουρισμό, bird-watching, sailing, ιαματικά λουτρά, κρουαζιέρα κλπ), με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα νησιά. Τέτοιου είδους ειδικά τουριστικά προϊόντα όλο και περισσότερο αναπτύσσονται σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας και καθώς μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο τουριστικής διαφοροποίησης, είναι σημαντικό να προβάλλονται είτε με κατάλληλα σχεδιασμένες δράσεις προβολής, είτε μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας σε ειδικές εκθέσεις τουρισμού.

Εξάλλου, αξιοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας και αθλητικά γεγονότα.   Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας, όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου ή το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Χίου, οι δράσεις προβολής της γαστρονομίας και των προϊόντων όπως το Lesvos Food Fest και η Γιορτή Μαστίχας, τα αθλητικά γεγονότα διεθνούς και εθνικής εμβέλειας, όπως για παράδειγμα το Molyvos Urban MTB και εν γένει οι ποδηλατικοί αγώνες, η Aegean Regatta, το Lesvos Trail, η διοργάνωση τουρνουά και πρωταθλημάτων ναυταθλητισμού και ιστιοπλοΐας, ο Ημιμαραθώνιος Χίου, αποτελούν γεγονότα τα οποία:

α) επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και έχουν γίνει θεσμοί,

β) προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών στα νησιά μας,

γ) δημιουργούν ευκαιρίες για τους επαγγελματίες του τουρισμού, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο,

δ) προγραμματίζονται έγκαιρα επιτρέποντας την οργανωμένη και στοχευμένη προβολή τους.

Επιπροσθέτως, συμβάλλουν στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος των νησιών και δεδομένου ότι πρόκειται για εξωστρεφείς δράσεις συμβάλλουν στην ίδια την προβολή των προορισμών. Είναι επομένως σημαντικό να συνεχισθεί η επιδίωξη για την συνδιοργάνωση μεγάλης εμβέλειας πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων τα οποία έχουν διπλό ρόλο: αφενός ενισχύεται η τοπική οικονομία από την διοργάνωση τέτοιου είδους δράσεων, αφετέρου ενισχύεται το brand των προορισμών.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με τον αγροδιατροφικό τομέα, τα αγροτικά τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία, είναι σημαντικό να συνεχισθεί η προσπάθεια ανάπτυξης συνεργειών με τον πρωτογενή τομέα ως προς:

α) την ανάδειξη και προβολή των μοναδικών προϊόντων των νησιών και την σύνδεσή τους με το brand κάθε νησιού, όπως η μαστίχα Χίου, το ελαιόλαδο και το ούζο Λέσβου, τα κρασιά της Σάμου, της Λήμνου και της Ικαρίας, στο πλαίσιο των ενεργειών προβολής που προγραμματίζονται για το 2020 και

β) την δημιουργία δικτύου στο Β. Αιγαίο που θα συνδέει επιχειρήσεις αγροδιατροφικού τομέα με επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, στο πρότυπο του Ελληνικού πρωινού και του Aegean Cuisine.

Πηγή Tornonews

Comments

comments

Περιφερειακά

316.000€ για τα νοσοκομεία από την Π.Β.Α εισηγείται ο Κώστας Μουτζούρης

Published

on

By

 

Η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή της Π.Β.Α την περικοπή κατά το ήμισυ του ποσού των 358.000€ , το οποίο διατέθηκε με απόφαση της για ενίσχυση των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2020.

Στο ποσό αυτό θα προστεθεί το ήμισυ του ποσού των 275.000 € , το οποίο προέβλεψε η Π.Β.Α. για ενίσχυση ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2020.

Το συνολικό ποσό των (179.000+137.000꓿ ) 316.000 € θα διατεθεί κατά πληθυσμιακή αναλογία στα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας (Λέσβου, Χίου, Σάμου Λήμνου, Ικαρίας) για αγορά από την Π.Β.Α. εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού , τον οποίο θα υποδείξουν οι Διοικήσεις τους.

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Κινήσεις ουσίας από τον Κώστα Μουτζούρη

Published

on

By

Γράφει ο *Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Σε κινήσεις ουσίας προχωράει το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, καλούμενη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του κορονοϊού, οι οποίες στα νησιά που επωμίζονται το προσφυγικό – μεταναστευτικό, είναι σαφώς περισσότερες.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Κώστας Μουτζούρης, προχώρησε σε απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μετριάσει τις καθόδους των διαμενόντων των ΚΥΤ, προς τις πόλεις των νήσων. Ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί ήδη από την Κυβέρνηση, βελτιώνοντας την καθημερινότητα ντόπιων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου προέβη στην εγκατάσταση προκάτ ιατρείων( γνωστά ως λυόμενα ή κιόσκια) στα ΚΥΤ της Μόριας, ΒΙΑΛ και Βαθέος. Τα παραπάνω ιατρεία θα τεθούν σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα (30/03/2020), ημερομηνία που θα ισχύουν κι οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, γιατροί και νοσηλευτές. Μια πολύ ουσιαστική κίνηση, η οποία θα ελαφρώσει -κάπως- τα ήδη βεβαρυμμένα και μικρά νοσοκομεία των νήσων, και θα αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν προβλήματα των διαμενόντων των ΚΥΤ.

Η δεύτερη κίνηση που έχει κι εκείνη ιδιαίτερη σημασία, είναι η εγκατάσταση μηχανημάτων ATM, εντός των ΚΥΤ. Μια εγκατάσταση που θα αποτρέψει τη δημιουργία των τεράστιων ουρών έξω από τα ATM της πόλης. Ουρές, που κρατούσαν τις πρώτες μέρες του μήνα εδώ και χρόνια, και δημιουργούσαν προβλήματα. Προβλήματα στην κυκλοφορία – μιας και καταλάμβαναν πεζοδρόμια και δρόμους- αλλά και στη χρήση των ΑΤΜ από τους πολίτες.

Τα παραπάνω μέτρα, δείχνουν ότι υπάρχει βούληση από πλευράς Περιφέρειας να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των διαμενόντων των ΚΥΤ, καθώς και να επαναφέρουν όσο είναι δυνατό τις ζωές των γηγενών σε μια κανονικότητα.

Η Περιφερειακή Αρχή παίρνει θετικό πρόσημο με τέτοιες κινήσεις, και καλό είναι να συνεχίσει στην ίδια ρότα για το καλό όλων. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, είναι να προβλέπει, να αντιμετωπίζει καταστάσεις, και να θέτει αιτήματα προς την κεντρική εξουσία της χώρας, για την υλοποίηση τους. Εν αναμονή, λοιπόν, των αποτελεσμάτων από το pressing Μουτζούρη…

O *Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης είναι Δημοσιογράφος και Φοιτητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Σύντομα η λειτουργία των ιατρείων στα ΚΥΤ – «Επείγει η αποσυμφόρηση λόγω κορωνοϊού» τι απαντά η Κυβέρνηση;

Published

on

By

Όλα έτοιμα φαίνονται πως είναι για την λειτουργιά των εξωτερικών ιατρείων πρώτης αξιολόγησης στα ΚΥΤ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Οι προκηρύξεις των θέσεων για γιατρούς και νοσηλευτές έχουν γίνει και όπως δήλωσε και ο Περιφερειάρχης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σε λίγες ημέρες ξεκινάει και η λειτουργία τους επίσημα. Ο κ. Μουτζούρης ανέφερε στην ανάρτησή του:

«Εντός των προσεχών ημερών θα λειτουργήσουν στελεχωμένα με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό τα τρια ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΣ για έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορωναίου σε μετανάστες.

Οι οικιακοί εγκατασταθηκαν εμπρός απο τα ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, ΒΙΑΛ Χίου και Βαθέος Σάμου.

Ειναι μια πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφερειας Βορειου Αιγαίου για προστασία του γηγενούς πληθυσμού και των μεταναστών . Ο θεός βοηθός μας!»

Αξίζει να σημειώσουμε πως εχθές ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών η οποία καθυστερεί αδικαιολόγητα κάτι που επεσήμανε και η ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών Υποθέσεων κ. Γιόχανσον.

Η Κυνέρβηση ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν συντρέχει λόγος αποσυμφόρησης καθώς δεν υπάρχει κρούσμα στα ΚΥΤ μέχρι σήμερα.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως σε απευκταία περίπτωση μαζικών κρουσμάτων και ανεξέλεγκτης διάδοσης του κορονοϊού στα ΚΥΤ θα υπάρξουν πολύ μεγάλες ευθύνες των αρμόδιων.

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 ώρα ago

«Το νησί μας να το προστατέψουμε, μένοντας σπίτια μας στον τόπο που ζούμε τώρα»

Αστυνομικά - Λιμενικά4 ώρες ago

Αστυνομικό δελτίο Σάμου

Σαμιακά4 ώρες ago

Στηρίζουμε όλοι μας με υγειονομικό υλικό το Ε.Κ.Α.Β. Σάμου

Δήμος6 ώρες ago

Συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Περιφερειακά6 ώρες ago

316.000€ για τα νοσοκομεία από την Π.Β.Α εισηγείται ο Κώστας Μουτζούρης

Σαμιακά8 ώρες ago

Σε ισχύ η προσωρινή αναβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος στους μετανάστες

Σαμιακά9 ώρες ago

Όλο το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο

Δήμος9 ώρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου: Άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου

Δήμος9 ώρες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Εκτυπωμένες βεβαιώσεις μετακίνησης πολιτών

Σαμιακά10 ώρες ago

Πυροσβέστες Σάμου για Covid-19: Δεν έχουμε επαρκές υλικό σε μέσα ατομικής προστασίας

Δήμος2 ημέρες ago

Έκκληση του δήμου Ανατολικής Σάμου σε όσους ταξίδεψαν την Παρασκευή 20-03-2020 με το πλοίο της γραμμής από Πειραιά προς Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Αποτροπή μεταναστών στο στενό της Μυκάλης

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Λυκούργου Λογοθέτη. 19 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος. Βολές πολυβόλων όπλων, αντιαεροπορικών πυροβόλων και όπλων καμπύλης τροχιάς όλμων σε θαλάσσιους στόχους

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

ΖΕΡΒΟΥ – Σχηματίσθηκε δικογραφία σε τουλάχιστον10 άτομα για παρακώλυση συγκοινωνιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Κάτοικοι από το μπλόκο : «Μας ξεπουλήσατε!»

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Απαγόρευση ναυσιπλοΐας από Λέσβο μέχρι Σάμο για ανακοπή των ροών

Ικαριακά23 ώρες ago

Ο δήμος Ικαρίας θα κινηθεί νομικά εναντίον του 25χρονου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συνοριοφύλακες Σάμου: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιτυχόντων (πίνακες)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ανακοίνωση Blue Star Ferries για το F/B Blue Star MYCONOS

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Το πλοίο «Aqua Blue» στη Σάμο για μεταφορά μεταναστών

Δήμος2 εβδομάδες ago

Απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους ευθύνης του Δήμου Αν.Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Αποδοκιμασίες κατοίκων εναντίον του Νότη Μηταράκη για τη νέα δομή μεταναστών

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Λυκούργου Λογοθέτη. 19 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Σαμιακά2 μήνες ago

Η Σάμος έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα

Πολιτικά3 μήνες ago

Χ.Στεφανάδης: Πιστεύω του χρόνου αυτή την εποχή η Σάμος θα είναι ελεύθερη από τους μετανάστες – πρόσφυγες

Σαμιακά3 μήνες ago

ΝΟΔΕ Σάμου. Σε κλίμα ενότητας η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Δήμος3 μήνες ago

Στάντζος από τον λιμένα Μαλαγαρίου : Ζητάμε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Σαμιακά3 μήνες ago

Υπό βροχή τελέσθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στη Σάμο

Σαμιακά3 μήνες ago

Στο λιμένα Μαλαγαρίου τα Αρματαγωγά “Χίος και Λέσβος”

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή