Connect with us

Περιφερειακά

508 παγίδες για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

Published

on

508 παγίδες  τύπου McPhail θα τοποθετηθούν απο την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Οι παγίδες αυτές θα προστατέψουν την ζημιά που προκαλεί ο δάκος σε 1.402.151 ελαιόδεντρα στην Σάμο και την Ικαρία.

Ο δάκος της ελιάς είναι ένα μικρό δίπτερο έντομο που αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της ελιάς στη χώρα μας.

Η ζημιά που προκαλεί ο δάκος είναι και ποσοτική, γιατί η παραγωγή μειώνεται αφού ο δάκος καταστρέφει μέρος της σάρκας του ελαιοκάρπου, αλλά και ποιοτική, καθώς το παραγόμενο ελαιόλαδο υποβαθμίζεται λόγω αυξημένης οξύτητας. Το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς λόγω του δάκου μπορεί να υπερβεί το 50% της αξίας του παραγόμενου προιόντος.

Η ανάρτηση παγίδων για μαζική προσέλκυση, παγίδευση και θανάτωση των ακμαίων του δάκου στους ελαιώνες συστήνεται όταν οι πληθυσμοί του δάκου είναι σχετικά χαμηλοί. Οι παγίδες αυτές, φέρουν αμμωνία, υδρολυμένη πρωτεΐνη, χημικό εντομοκτόνο και ενίοτε προσελκυστική φερομόνη φύλου. Οι παγίδες αυτές  αναρτώνται στη βορεινή πλευρά του δέντρου, τουλάχιστον μία ανα δύο δέντρα, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα φράγμα παρεμπόδισης εισόδου του δάκου στον ελαιώνα μας

Στη Σάμο οι παγίδες θα τοποθετηθούν στις εξής περιοχές.

Τοπική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου

Τοπική Κοινότητα Αμπέλου

Τοπική Κοινότητα Βαθέος

Τοπική Κοινότητα Βουρλιωτών

Δημοτική Κοινότητα Καρλοβασίων

Τοπική Κοινότητα Κοκκαρίου

Τοπική Κοινότητα Κονταϊίκων

Τοπική Κοινότητα Κοντακαιίκων

Τοπική Κοινότητα Κουμαϊίκων

Τοπική Κοινότητα Μανολατών

Δημοτική Κοινότητα Μαραθοκάμπου

Τοπική Κοινότητα Μαυρατζαίων

Τοπική Κοινότητα Μύλων

Δημοτική Κοινότητα Μυτιληνιών

Τοπική Κοινότητα Παλαιοκάστρου

Τοπική Κοινότητα Πλατάνου

Τοπική Κοινότητα Πύργου

Τοπική Κοινότητα Σταυρινήδων

Τοπική Κοινότητα Υδρούσσης

Δημοτική Κοινότητα

Στην Ικαρία οι παγίδες θα τοποθετηθούν στις εξής περιοχές.

Δημοτική Κοινότητα Αγ.Κηρύκου

Τοπική Κοινότητα Περδικίου

Τοπική Κοινότητα Καραβοστάμου

Τοπική Κοινότητα Χρυσοστόμου – Πλαγιάς

Comments

comments

Περιφερειακά

Ομιλία Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την ακτοπλοϊκό

Published

on

By

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε σήμερα στην ημερίδα για την ακτοπλοΐα, που διοργάνωσε ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Στην τοποθέτησή της η κα. Καλογήρου περιέγραψε τόσο την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο ακτοπλοϊκό, όσο και την επείγουσα αναγκαιότητα το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί με σοβαρά επεξεργασμένες λύσεις, ώστε αυτές να έχουν σταθερότητα και διάρκεια. Συγκριμένα, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Η δική μας οπτική γωνία ως αυτοδιοίκηση είναι αυτή του νησιώτη. Του νησιώτη που θεωρεί το ακτοπλοϊκό προϊόν κοινωνικό αγαθό. Σπουδαίο κοινωνικό αγαθό. Απαραίτητο όρο επιβίωσης, οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά και βασική και θεμελιώδη προϋπόθεση για αυτό που ονομάζουμε προοπτική και ανάπτυξη.

Η προσβασιμότητα αλλάζει καθοριστικά την ποιότητα μιας περιοχής, ενός τόπου. Δυναμώνει την οικονομική διάσταση, δίνει κίνητρα στους κατοίκους, ενισχύει συνολικά την ελκυστικότητά του, τη συνολική του εικόνα. Επηρεάζει, συνεπώς, καθοριστικά την οικονομική και κοινωνική φυσιογνωμία του. Πως το βλέπουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί, πως το βλέπουν οι άλλοι που δεν ζουν εκεί».

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σημείωσε ακόμη:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει κυρίαρχη σημασία, είναι επείγον, για μας πάντα επείγον. Κάθε τι που σήμερα καθυστερεί, το βάρος του διπλασιάζεται και η δυσκολία του πολλαπλασιάζεται. Το να μιλήσουμε για την ακτοπλοΐα λοιπόν είναι υποχρέωσή μας. Να βρούμε και να υποστηρίξουμε λύσεις, λύσεις με διάρκεια, είναι διπλή ευθύνη μας. Είναι η ευθύνη μας.

Αυτονόητα η ακτοπλοΐα συνδέεται με τρεις μεγάλες πλευρές και διαστάσεις της καθημερινής πραγματικότητας:

  • Την ποιότητα ζωής συνολικά στα νησιά μας.
  • Τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, σχεδόν στο σύνολό της.
  • Συνδέεται με τον τουρισμό ασφαλώς».

Αναφερόμενη σε ειδικότερα ζητήματα του ακτοπλοϊκού η Περιφερειάρχης πρότεινε:

  • Τον επανασχεδιασμό του δικτύου των περιφερειακών, αλλά και των τοπικών συνδέσεων, τόσο σε ό,τι αφορά στους λιμένες προσέγγισης (π.χ. σύνδεση νησιών βορείου Αιγαίου με Θεσσαλονίκη), αλλά και σε ότι αφορά στις συχνότητες, στις μέρες και στις ώρες.
  • Την αύξηση της δαπάνης για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς το μεταφορικό κόστος είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική δραστηριότητα στα νησιά μας.
  • Τη συγκράτηση των τιμών και τη δυνατότητα ελέγχου καταστάσεων που λόγω μονοπωλίου ή ολιγοπωλίου μπορεί να διαμορφωθούν.
  • Τον έγκαιρο προγραμματισμό και την ανακοίνωση των συνδέσεων ειδικά για τα μικρά νησιά, καθώς συνδέεται με τον τουρισμό.

Κλείνοντας την ομιλία της η Περιφερειάρχης τόνισε:

«Τίποτα δεν έχει αξία, φίλες και φίλοι, στην πολιτική λειτουργία και στο πολιτικό μέτωπο, όταν αυτό δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα και σε λύσεις.

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι βιώνουν την πολύμορφη κρίση δεν έχουμε περιθώριο εμείς, εμείς που φέρουμε την ευθύνη της εντολής του, για αέναες συζητήσεις.

Πρέπει να δώσουμε τέλος στη δοκιμασία των νησιωτών με λύσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή επικοινωνία από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα όλους τους μήνες του χρόνου.

Σταθερά δρομολόγια, αξιόπιστα πλοία, σωστή οργάνωση. Έγκαιρος προγραμματισμός, πλήρης κάλυψη των αναγκών. Δίπλα σε αυτό ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός ενός άρτιου συστήματος ενδοπεριφερειακών συνδέσεων είναι εξίσου αναγκαίος, ώστε να αποφευχθεί η απομόνωση των μικρότερων νησιών.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια ισοτιμία στο δικαίωμα στη μετακίνηση, όπου και αν κατοικούν οι νησιώτες μας».

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

6 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Published

on

By

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, ενεργοποιήθηκαν  δύο προσκλήσεις  για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη πρόσκληση είναι για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στα πλαίσια της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) και αφορά τις περιοχές του αστικού ιστού των πόλεων της  Μυτιλήνης και της Χίου.

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων στις περιοχές Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (Ο.Χ.Ε.), δηλαδή στα νησιά  Άγιος Ευστράτιος, Ικαρία, Λήμνος, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι Κορσεών.

Σύμφωνα με τις προσκλήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που αφορούν το κτιριακό κέλυφος, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και λοιπές τεχνικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των δημόσιων κτιρίων.

Η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ξεκινάει στις 25/06/2018  και ολοκληρώνεται στις 22/10/2018.

Δικαιούχοι είναι οι Δήμοι των περιοχών ΒΑΑ και ΟΧΕ.

Η κα. Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε σχετικά:

«Αξιοποιούμε τις δυνατότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και δίνουμε τη δυνατότητα να υποβληθούν προτάσεις από τους Δήμους για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στα νησιά μας, με το συνεπακόλουθο όφελος για το περιβάλλον και την παράλληλη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Μπορούν, επομένως, να χρηματοδοτηθούν έργα σε σχολεία, νοσοκομεία, χώρους συνάθροισης κοινού (π.χ. πολιτιστικά κέντρα) και άλλα δημόσια κτίρια, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των νησιών μας».

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Ο Αντιπεριφεριάρχης Σάμου για την απώλεια του Τηλαύγη Δημητρίου

Published

on

By

Έφυγε από κοντά μας ένας πολύ σημαντικός Σαμιώτης. Ένας Σαμιώτης με μεγάλη  προσφορά και έργο στον πολιτισμό, που καθήκον όλων μας είναι να το αναδείξουμε και να το συνεχίσουμε. Με συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, αλλά και πολύχρονη προσφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκφράζουμε στην οικογένεια και στους οικείους  του Τηλαύγη Δημητρίου τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017