16.8 C
Σάμος
20/04/2024
Σαμιακά

5+1 ερωτήσεις για την Ψωριασική Αρθρίτιδα

Τι είναι η Ψωριασική Αρθρίτιδα;

Η Ψωριασική Αρθρίτιδα είναι χρόνια αυτοάνοση εκδήλωση φλεγμονής τόσο στις αρθρώσεις όσο και στο δέρμα. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε και ως αρθρίτιδα με εκδηλώσεις ψωρίασης. Είναι ένα νόσημα που ανήκει στην κατηγορία των Σπονδυλαρθρίτιδων. Προσβάλει με την ίδια συχνότητα άντρες και γυναίκες (1:1). Αυτή η αρθρίτιδα συνήθως παρατηρείται σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις και μπορεί να έχει συμμετρική ή ασύμμετρη κατανομή στις αρθρώσεις του σκελετού. Όσον αφορά στις ψωριασικές εκδηλώσεις, συχνά αυτές εμφανίζονται στο κεφάλι μέσα στα μαλλιά, πίσω από τα αυτιά, γύρω από τον ομφαλό ή/και στα γεννητικά όργανα. Κάποιες φορές το εξάνθημα είναι μικρής έκτασης και άλλες φορές μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του σώματος.

 

Ποια είναι τα αίτια της Ψωριασικής Αρθρίτιδας;

Τα αίτια εμφάνισης της Ψωριασικής Αρθρίτιδας δεν είναι γνωστά. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι στην πάθηση αυτή εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσιακοί παράγοντες.

 

Ποια είναι η πορεία της νόσου;

Λόγω της φλεγμονής που δημιουργείται στις αρθρώσεις και στους περιβάλλοντες ιστούς όπως δέρμα, τένοντες και συνδέσμους, προκαλείται πόνος και οίδημα. Ιδιαίτερα μπορεί να αναφερθούν συμπτώματα όπως πρήξιμο, αίσθημα καύσου, ευαισθησία, πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Πιο πιθανή είναι η προσβολή της σπονδυλικής στήλης και των ιερολαγονίων αρθρώσεων, που εκδηλώνονται με έντονη οσφυαλγία, δηλαδή πόνο στη μέση και πιθανή πρωινή δυσκαμψία.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της νόσου είναι η εκδήλωση έντονου πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οποίος ξυπνά τον ασθενή με την επιθυμία να περπατήσει για να ανακουφιστεί.

Όσον αφορά στις εκδηλώσεις ψωρίασης στο δέρμα, προκαλούνται ερυθηματώδεις πλάκες που μοιάζουν να έχουν λέπια και εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα, και στο τριχωτό της κεφαλής.

 

Πώς επηρεάζεται η καθημερινότητα των ασθενών που πάσχουν από Ψωριασική Αρθρίτιδα;
Ο έντονος πόνος καθώς και οι εκδηλώσεις στο δέρμα έχουν συχνά αρνητική επίπτωση στην ψυχολογία των ασθενών. Απότοκος αυτού είναι η αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους. Το νόσημα επηρεάζει την καθημερινότητά τους, καθώς νιώθουν ότι περιορίζονται όσον αφορά στην κοινωνική τους ζωή τους, την απόδοσή τους στο εργασιακό περιβάλλον και τελικά εμφανίζουν ακόμη και καταθλιπτικές συμπεριφορές.

Τέλος, τα άτομα που πάσχουν από Ψωριασική Αρθρίτιδα παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συνοσηροτήτων, όπως Μεταβολικό Σύνδρομο, Παχυσαρκία, Σακχαρώδη Διαβήτη, Αρτηριακή Υπέρταση. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται σε μικρότερη ηλικία απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η Ψωριασική Αρθρίτιδα;

Η θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας έχει σαν στόχο τον έλεγχο της φλεγμονής και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, ώστε να διατηρείται η καλή σωματική λειτουργικότητα και να βελτιώνεται και η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τα φάρμακα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Τα τροποποιητικά φάρμακα της νόσου, τα οποία χορηγούνται στο αρχικό στάδιο διάγνωσης της νόσου
  • Οι βιολογικοί παράγοντες, οι οποίοι βρίσκονται χρόνια στη φαρέτρα των ρευματολόγων και χορηγούνται είτε ενδοφλέβια είτε υποδορίως, και
  • Τελευταία έχουν προστεθεί στο θεραπευτικό συνεχές και οι αναστολείς JAK, οι οποίοι αποτελούν νέα, από του στόματος αγωγή που ήρθε να βελτιώσει το θεραπευτικό συνεχές.

 

Οι θεραπείες αυτές είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της ψωριασικής αρθρίτιδας, βελτιώνουν τα δερματικά εξανθήματα, ενώ αναστέλλουν και τις καταστροφές στις αρθρώσεις.

 

Παρόλο που δεν υπάρχει ριζική θεραπεία της νόσου, οι μέχρι σήμερα φαρμακευτικές επιλογές συμβάλλουν στην ελάττωση του πόνου, καθώς και στον περιορισμό της φλεγμονής και στην καταστροφή των αρθρώσεων.

 

Ποια η αξία της έγκαιρης διάγνωσης;

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια εξελικτική νόσος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλει από τις πιο ήπιες καταστάσεις έως τις πιο σοβαρές.

Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή ακόμη και καταστροφή των αρθρώσεων και αναπηρία. Εντούτοις, η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στην αποφυγή σοβαρών, μόνιμων βλαβών.

Σε περίπτωση που νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν πιθανή Ψωριασική Αρθρίτιδα, μιλήστε με τον Ρευματολόγο σας, το συντομότερο δυνατό.

 

Ιωάννης Σοφιανός

Ρευματολόγος

Σάμος

τηλ.2273086970

Related posts

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin