18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Είναι Γεγονός- Διεθνές Ιστορικό Τοπόσημο Μηχανικής το Ευπαλίνειο Όρυγμα!

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) και το Ελληνικό Τμήμα της American Society of Civil Engineers (ASCE) διοργάνωσαν εκδήλωση για την ανακήρυξη του Ευπαλινείου Ορύγματος από την American Society of Civil Engineers ως «ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» σήμερα Κυριακή 29 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σάμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την υποστήριξη του Δήμου Σάμου.

Κεντρικοί Ομιλητές ήταν οι κ. Hermann Kienast, Mark Kozak-Holland, Δημοσθένης Σβολόπουλος.

Στην κατάμεστη αίθουσα, παρευρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού, ο Μητροπολίτης Σάμου, ο Βουλευτής Σάμου, ο Δήμαρχος Σάμου, Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου,ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου,ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, ο Πρόεδρος του ΣΜΠΕ,εκπρόσωποι του ΕΜΠ, της ASCE, Δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι επίσημοι.

Στην αρχή της εκδήλωση ο Κων/νος Μέμος, past International Director, ASCE ξεκίνησε λέγοντας οτι η σημερινη εκδήλωση είναι “μέρα γιορτής και δεν πρόκειται για επιστημονικό συνέδριο”. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Διεθνούς Περιφέρειας (International Region ή Region 10)  της American Society of Civil Engineers (ASCE) και στην  προετοιμασία και στην υποβολή της πρότασης που βοήθησαν μεταξύ άλλων,το ΤΕΕ (Γ. Στασινός), η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων (Π. Χατζηδάκης) και η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Ε. Κουντούρη), καθώς και το Ελληνικό Τμήμα της ASCE (Π. Χατζηπάνος), ο  ΣΠΜΕ (Β. Μπαρδάκης), η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (Δ. Κουτσογιάννης).

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ανέφερε :

“Με ιδιαίτερη χαρά και αίσθημα υπερηφάνειας σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, που έχει ξεχωριστή και μεγάλη σημασία για τη Σάμο.

Στα 3.000 χρόνια ιστορίας του νησιού μας, το όνομα του Ευπαλίνου μνημονεύεται επάξια δίπλα σ’ αυτά του Πυθαγόρα και του Αρίσταρχου, πνευματικών γιγάντων που χάραξαν νέους δρόμους στην ανθρώπινη σκέψη.
Το επιστημονικό έργο μπορεί να χωρίζεται σε τομείς, κατά βάθος όμως είναι συνεχές και τα πεδία του επικαλύπτονται, περιπλέκονται και αλληλοσυνδέονται. Και μεταξύ των πιο υψηλών κορυφών αυτής της θαυμάσιας συνύπαρξης, που το αποτέλεσμά της είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της, βρίσκεται σίγουρα η Μηχανική”.

Σε άλλο σημείο ο Δήμαρχος Σάμου ανέφερε: “Το Ευπαλίνειο Όρυγμα αποδεικνύει από μόνο του ότι οι πρόγονοί μας ήταν σε θέση να πετυχαίνουν μηχανολογικά και μηχανικά θαύματα για την εποχή τους. Αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως ήταν ότι, από επιλογή τους, λόγω βιοθεωρίας και όχι εξ ανάγκης, δεν θεοποίησαν την τεχνολογία, ούτε αντικατέστησαν μ’ αυτήν αξίες όπως η αρετή, η ανδρεία, η πνευματική ανάπτυξη, η συνεχής αυτοβελτίωση, η ενεργός συμμετοχή στα κοινά.

“Δεν έχουμε μόνο ένα θαύμα μηχανικής, έχουμε συγχρόνως ένα θαύμα εφαρμογών, πρωτοποριακών τεχνολογικών μεθόδων από την ίδια του την κατασκευή” σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της  Επιτροπής  Μορφωτικών Υποθέσεων Βουλής Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής Σάμου.Ο ίδιος δήλωσε ότι εκκρεμή ένα επιστημονικό συμπόσιο για το Ευπαλίνειο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι :

“Ο Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν απο την πρώτη στιγμή διπλά στο έργο.Στην εκτέλεση του άλλα και μέχρι να τελειώσει. Εκκρεμή το υπόλοιπο της αρχικής μελέτης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και για αυτό το λόγο η ΠΕ Σάμου έχει προβεί στην δέσμευση του ποσού που ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ”.

“Χαιρετίζω την ανακήρυξη του Ευπαλινείου Ορύγματος από την American Society of Civil Engineers ως Διεθνές Ιστορικό Τοποσήμο Μηχανικής, είχε προηγηθεί η ανακήρυξη ως Παγκόσμιο Σηραγγολικό Τοπόσημο που αναδεικνύει την ιστορικότητα του τόπου μας και αυξάνει την ευθύνη που έχουμε για το παρόν και το μελλον, σημείωσε ο Πρώην Νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας.

Την κήρυξη έναρξης της εορταστικής εκδήλωσης έκανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου η οποία είπε χαρακτηριστικα :

“Δεν κρύβω την χαρά μου για αυτή την στιγμή!.Όταν ανέλαβα ήταν απο τις προτεραιότητές μου και του υπουργείου να αναδειχθεί η ανασκαυτική εργασία του κ. Kienast αλλά και το έργο της συντήρησης από την πλευρά του υπουργείου,ώστε να δοθεί στη Σάμο αυτό το έργο,που θα συμβάλει πάρα πολύ ώστε η Σάμο να γίνει ένας σπουδαίος τόπος προορισμού“. 

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Όρυγμα μετά την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλακέτας απο τον Elias Sayah (Governor Region 10, ASCE)

Σήμερα περί τα 270 προγράμματα, κατασκευές και τοποθεσίες έργων έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Historic Civil Engineering Landmarks εκ των οποίων περί τα 45 Τοπόσημα αναφέρονται σε 25 χώρες εκτός ΗΠΑ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις 3 εξ όλων των 270 έργων έχουν κατασκευασθεί κατά την προ Χριστού εποχή. Μερικά διεθνή Τοπόσημα Μηχανικής της ASCE είναι γνωστά και στο ευρύτερο κοινό, όπως ο πύργος του Eiffel στο Παρίσι, η διώρυγα του Σουέζ, τα λαξευμένα μνημεία της Πέτρα, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, η Αγία Σοφία στην Κων/πολη, η διώρυγα του Παναμά, κ.α.

Related posts

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin