Connect with us

Σαμιακά

Η Σάμος είναι ένα, πέρα για πέρα αυθεντικό νησί για να περάσεις τις διακοπές σου

Published

on

Σάμος η αυθεντική

Εκπέμποντας vibes ικανά να προκαλέσουν στον ταξιδιώτη την επικούρεια ηδονή (και ίσως, όχι μόνο) η πανέμορφη Σάμος, τουριστικά παραμένει ακόμη στη σφαίρα της αθωότητας.

Νοτιοανατολικά του Ικάριου και μια ανάσα από τα μικρασιατικά παράλια. Από αυτό το σημείο της γης, ο αρχαίος αστρονόμος και μαθηματικός, Αρίσταρχος ο Σάμιος, με μόνο εργαλείο την παρατήρηση της Σελήνης, διατύπωσε την ηλιοκεντρική θεωρία για πρώτη φορά στην παγκόσμια επιστήμη. Στα ίδια εδάφη, ο μεγάλος Πυθαγόρας συνέλαβε την μυστικιστική διδασκαλία της σχολής του και τη «μαγική» διάσταση των αριθμών.
Πλούσια σε ιστορία και παράδοση, η σύγχρονη Σάμος, αν και φέρεται ως πατρίδα της ζηλόφθονης θεάς Ήρας, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κανέναν προορισμό καθώς τα έχει όλα: συναρπαστική γεωμορφολογία, φύση που οργιάζει, χωριά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, παραλίες κάθε γούστου και εξαιρετική βεντάλια τοπικών γεύσεων…

Η Σάμος είναι ένα, πέρα για πέρα αυθεντικό νησί για να περάσεις τις διακοπές σου. Ένας τόπος που τον νιώθεις συμπαγή και γεμάτο. Σε κάθε μέτρο που περπατάς, έχει και κάτι να τραβήξει το βλέμμα κι ούτε τα κάδρα του τοπίου ούτε της οικιστικής μοιάζουν να εξαντλούνται.

Για μας είναι μόνο ένα, αλλά για τους ντόπιους ή Καρλοβάσια είναι τέσσερα και μ΄αυτό εννοούν ότι αποτελείται από τέσσερις περιοχές. (Το Νέο Καρλόβασι, το Μεσαίο Καρλόβασι, το Παλιό Καρλόβασι και το Λιμάνι). Όπως κατεβαίνετε το λοφώδες Καρλόβασι, ογκώδη παλιά αρχοντικά δεσπόζουν μόνα τους μέσα σε κτήματα, με νεοκλασικά χαρακτηριστικά. Μάλλον ήταν οι βίλες της εποχής και φέρνουν στο μυαλό μια παλιά εύρωστη και γουστόζικη αριστοκρατική τάξη. Τότε που το εμπόριο ανθούσε και οι εξαγωγές έφερναν χρήματα. Θα σας κάνουν εντύπωση τα πολλά βυρσοδεψία. Περίπου 50 στον αριθμό, το ένα πίσω από το άλλο, εκτείνονται σε μια μεγάλη επιφάνεια και σφιχτή δομή με χονδρά τοιχία – όπως είναι, δημιουργούν ένα σύστημα που μαρτυρά τη σημασία τους καθώς το 1868 αποτελούσαν ισχυρή τοπική συντεχνία, έναν δυναμικό και κερδοφόρο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας, ώσπου γύρω το 1930 τα συνθετικά δέρματα έφεραν την παρακμή. Σκληρή εικόνα, σχεδόν εγκαταλελειμμένα πια, μόνη ελπίδα όσα ανήκουν στη σφαίρα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Οι τρομεροί επιβλητικοί ορθόδοξοι ναοί, είναι ένα άλλο, διαχρονικό κόσμημα.

Το Βαθύ, έτσι όπως διαρθρώνεται αμφιθεατρικά με τα πολύχρωμα σπίτια, θα σας κερδίζει με την πρώτη ματιά, καθώς αποπνέει κάτι μεγαλειώδες. Όμως, τα πράγματα, τα τελευταία χρόνια με τις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και την καθημερινή του πραγματικότητα. Ωστόσο, μη το χάσετε.

Πυθαγόρειο. Αλλιώς σκέτο Σάμος για τους ντόπιους, μια και εδώ ήταν η αρχαία Σάμος και η κωμόπολη μετονομάστηκε έτσι προς τιμήν του διάσημου φιλόσοφου. Το Πυθαγόρειο, θεωρείται η κοσμοπολίτικη πλευρά της Σάμου, και στο λιμανάκι του συγκεντρώνει πολλά μαγαζιά που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό. Σημειώστε μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ευπαλίνειου Ορύγματος, κατασκευαστικό επίτευγμα της αρχαιότητας.

Οι Μανωλάτες, μικρό χωριό λίγων κατοίκων, είναι ίσως το πιο γραφικό μέρος του νησιού. Είναι ένας πολύ πετυχημένος συνδυασμός φύσης και οικιστικής παράδοσης με κεραμοσκεπές και παστρικά μπαλκόνια. Χτισμένο σε υψόμετρο 360 μ., τα ανηφορικά σφηνοειδή σοκάκια δημιουργούν λιλιπούτειες πλατείες που οι ντόπιοι βάζοντας μεράκι απλώνουν κεραμικά, κουρελούδες στα μαγαζιά τους και τις κάνουν κουκλίστικες. Το πάρκινγκ βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, στο μέρος με την πιο καταπληκτική θέα. Ισως κάποια στιγμή ο χώρος αυτός να γίνει τουριστικά εκμεταλλεύσιμος.

Παραλίες

Καταμετρημένες οι παραλίες της Σάμου είναι 70. Πολλές είναι ξακουστές και παρουσιάζονται όπως οδηγείτε δίπλα στον δρόμο, ενώ άλλες θέλουν την δική σας εξερευνητική διάθεση. Είναι δύσκολο να διαλέξεις την αγαπημένη σου, αλλά αν μας ρωτάτε, εμείς θα προτείναμε την όμορφη παραλία του Αγίου Νικολάου, με την χαρακτηριστική μύτη που την χωρίζει σε δύο δίδυμες. Το γεγονός ότι σε βάζει γρήγορα σε μεγάλο βάθος, την κάνει να είναι ξεχωριστή. Δεν είναι οργανωμένη κι αυτό την κάνει υπέροχα εξωτική.
Δύο ακόμα παραλίες ξεχωρίζουμε στο Καρλόβασι. Το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, που ανάλογα την εποχή, μπορεί να δείτε και τις φώκιες Monachus – Monachus. Tο Κόκκαρι, είναι εντελώς στον αντίποδα αυτών των δύο μια και είναι άρτια καλά οργανωμένη, με επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια και beach bars, αλλά και όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ. Η διασκέδαση βρίσκεται στην πλευρά του Μαραθοκάμπου. Στον Όρμο, στα Βοτσαλάκια και στην Ψιλή ή Χρυσή Άμμο, γίνεται πάρτι κάθε μέρα στα beach bar.

Η παραλία είναι προστατευμένη μέσα στον κόλπο του Μαραθόκαμπου, σχετικά καλά οργανωμένη, με μέτριου βάθους καθαρά νερά. Το καταπράσινο περιβάλλον προσφέρεται για περιπάτους, εκδρομές σε μοναστήρια και εκκλησάκια της περιοχής, στο σπήλαιο του Πυθαγόρα και για ανάβαση στο ψηλότερο βουνό του νησιού, τον Κέρκη (1450μ. υψόμετρο).

Γεύση

Η εικόνα της Σάμου δίνει την αίσθηση μιας γης εύφορης, όμως δεν διαθέτει μεγάλες πεδινές εκτάσεις. Έτσι, οι Σαμιώτες επένδυσαν έξυπνα στην αμπελοκαλλιέργεια και το κυρίαρχο είδος είναι το λευκό μοσχάτο σταφύλι, (αρχαία «Σαμίας Αμπέλου»). Τα κρασιά, είναι γνωστά και εκτός των συνόρων της. Μη ξεχάσετε τη Σούμα, παραδοσιακό ποτό της Σάμου. Είναι «η τσικουδιά της Σάμου», με στέμφυλα μονής απόσταξης. Μεγάλη ιστορία έχει το παραδοσιακό ούζο του νησιού, με θαυμάσια γεύση και υπέροχο άρωμα. Φεύγοντας, να πάρετε μέλι. Για το προϊόν αυτό είναι πολύ περήφανοι οι Σαμιώτες.

Που να μείνετε

Μια καλή ιδέα είναι πάνω στην παραλία του Καλοβασίου, ή λίγο πιο μέσα που βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά ξενοδοχεία. Η ζωή του χειμώνα είναι στο Καρλόβασι με τις δυο γραφικές πλατειούλες. Αν θέλετε φουλ καλοκαίρι, στον Μαραθόκαμπο. Το Πυθαγόρειο είναι επίσης προορισμούς για πολλούς.

 

Πηγή :travelgreece.news247.gr

 

Comments

comments

Σαμιακά

Ν.Σάμου: Περισσότεροι από 10.000 εμβολιασμοί κατά του covid-19

Published

on

By

Συνεχίζονται σε υψηλούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στο Νομό Σάμου, καθώς πάνω από 10.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ΠΕ Σάμου μέχρι σήμερα  21/4/2021 οι εμβολιασμοί έφτασαν τις 6.152 από αυτούς οι 5.407 ήταν για την πρώτη δόση και οι 1.745 για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Στην ΠΕ Ικαρίας συνολικά οι εμβολιασμοί έφτασαν μέχρι σήμερα  21/4/2021 τους 3.865, οι 2.706 για την πρώτη δόση και οι 1.159 για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Σπάσαμε το φράγμα των 10.000 εμβολίων στο νομό…σε μέρες δύσκολες για το νοσοκομείο μας και την Μ.Ε.θ και σε μία πραγματικά δύσκολη μέρα για το εμβολιαστικό κέντρο…ελπίζουμε και εργαζόμαστε για καλύτερες μέρες…
Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους για αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομειου Σάμου ,Νίκος Στεφάνης .

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κ. Μητσοτάκης: 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση

Published

on

By

Το μήνυμα του πρωθυπουργού ακολουθεί:

Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.

Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα.

Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων.

Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία.

Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.

Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό.

Από την Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test. Σε λίγο ο Υπουργός Υγείας θα προβεί και σε πιο αναλυτικές ανακοινώνεις.

Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Αύξηση κατά 10% της οικονομικής στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους

Published

on

By

Μετά από αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και με την συνδρομή και παρέμβαση των κ.κ. Στεφανάδη Χριστόδουλου Βουλευτού Σάμου, Τριαντόπουλου Χρήστου κεντρικού συντονιστή, Θαλλασινού Θαλλασινού τοπικού συντονιστή αποκατάστασης ζημιών από το σεισμό που έπληξε το νησί μας, έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση η αύξηση κατά 10% της οικονομικής στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας.

 

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος3 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή