26.1 C
Σάμος
07/07/2022
Δήμος

Γιάννης Μουζάλας: Το 20% είναι ίσως ευθύνη δικιά μου, την αποδέχομαι

Συνεδρίασε στη Βουλή σήμερα το μεσημέρι (2/11) η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν κλήθηκαν να ενημερώσουν οι Δήμαρχοι Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κώλιας. Κοινό αίτημα είναι η μεταφορά μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα κατηγορώντας την κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεων και εμπαιγμό των τοπικών κοινωνιών.

Όλοι τους ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική πολιτική που έχουν σχεδόν αποκλειστικά επιβαρυνθεί με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί το αίσθημα αλληλεγγύης που έδειξαν οι νησιώτες προς τους πρόσφυγες αλλά στη συνέχεια τους εγκατέλειψε μετατρέποντας τα νησιά σε τεράστια hot spot για κατοίκους και μετανάστες.

Δήμαρχοι νησιών Αιγαίου: «Πυρά» κατά Μουζάλα για το προσφυγικό - «Μας θυσίασαν» (ΦΩΤΟ)

Τι δηλώνει ο Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας

«Είχαμε πει τον Σεπτέμβριο για διεύρυνση των χώρων υποδοχής, για προαναχωρησιακά κέντρα για να διευκολύνονται οι επιστροφές.. Δεν έγινε. Στην Κω που έγινε, τα πράγματα πάνε καλύτερα, στα άλλα νησιά που δεν έγιναν, τα πράγματα πάνε χειρότερα», αναφέρει ο υπουργός. Χαρακτήρισε ως δικαιολογημένη την κούραση που εκφράζουν οι πολίτες και οι δήμαρχοι στα συγκεκριμένα νησιά , αλλά αυτό όπως είπε δεν δικαιολογεί τη στήριξη ρατσιστικών αιτήματων.

«Ο λαός έχει κουραστεί δεν φταίει, οι δήμαρχοι πιθανώς απελπίστηκαν από τα κυβερνητικά λάθη. Όμως είναι ντροπή η ταύτιση με ακραία αντιρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία, όχι η ταύτιση των δημάρχων η ταύτιση των αιτημάτων με αυτά τα στοιχεία. Συμφωνούμε όλοι ότι κανείς μας δεν θέλει να γυρίσουμε στο 2015. Είναι πολύ εύκολο ο καθένας μας να πει το δράμα του, το δράμα αυτών που εκπροσωπεί, η λύση ποια είναι; Η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας δείχνει ότι αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος, θα πρέπει να βρούμε τρόπους καλύτερου χειρισμού αυτού του πράγματος», εκφράζει.

Ο κ.Μουζάλας απέδωσε την καθυστέρηση στην μεταφορά μεταναστών στην Τουρκία σε νομικούς λόγους ενώ παραδέχτηκε ότι ένα 20% είναι δική του ευθύνη. «Οι μεταφορές στην Τουρκία έχουν καθυστερήσει. Το 80% της καθυστέρησης έχει να κάνει με νομικούς λόγους με το διεθνές δίκαιο με τη συνθήκη της Γενεύης. Το 20% είναι ίσως ευθύνη δικιά μου, την αποδέχομαι, υποδείξτε μου ομω τι πρέπει να κάνω για να το κάνω. Κάνουμε πολλές επιστροφές στην ενδοχώρα κάτι που αποκρύπτεται αλλά όχι σκόπιμα. 1360 πρόσφυγες μεταφέραμε από τα νησιά τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη».

«Εάν περάσουμε σε λογικές ”μεταφέρτε τους όλους στην ενδοχώρα”, σε 2 μήνες τα νησιά μας θα βρίσκονται στην κατάσταση του 2015, κανείς δεν το θέλει αυτό. Χρειάζονται πρακτικές λύσεις ούτε αντιπολίτευσεις ούτε συμπολιτευσεις. Δεν κάναμε εμείς ως κυβέρνηση τα νησιά πύλες εισόδου. Οι δουλέμποροι το έκαναν και ένα παρακράτος στην Τουρκία που βοήθησε αυτό το πράγμα. Το έκαναν με όρους ελεύθερης αγοράς: ”η πιο συμφέρουσα και η πιο ασφαλής δίοδος στην Ευρώπη”.Αυτό έγινε»!

Δήμαρχοι νησιών Αιγαίου: «Πυρά» κατά Μουζάλα για το προσφυγικό - «Μας θυσίασαν» (ΦΩΤΟ)

 

www.thepressroom.gr

Related posts

Σε χρήση οι νέοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων στο Κοκκάρι

admin

Συλληπτήριο μήνυμα των εργαζομένων των Δήμων Σάμου για την απώλεια του Σταμάτη Φιλιππή

admin

Κοκκάρι: Έκλεισε προσωρινά η παιδική χαρά

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ψάχνει οικόπεδο για δημιουργήσει λαϊκή αγορά

admin

Κοινότητα Σαμίων: Στήριξη των επιχειρηματιών της Σάμου

admin

Δύο διοικητικά πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις των κανόνων καθαριότητας

admin

“Πόσα χρήματα διεκδίκησε και πήρε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;”

admin

Σε λειτουργία το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Σάμο ο Δήμαρχος του Σεφερίχισαρ

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα