Connect with us

Πολιτικά

Δ. Σεβαστάκης : Το πρώτο Υβριδικό Ενεργειακό Έργο στην Ελλάδα

Published

on

Κατά το διήμερο 6&7/11/2017, επισκέφθηκαν την Ικαρία ο Βουλευτής Ν. Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, με δωδεκαμελή ομάδα ανώτατων στελεχών και επιστημόνων της  ΔΕΗ- ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. για την παρουσίαση και την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου της Ικαρίας η κατασκευή του οποίου όπως είναι γνωστό, ξαναξεκίνησε, μετά από ακινησία χρόνων .

Αμέσως μετά την άφιξή τους στο νησί, ο κ. Σεβαστάκης, η Αναπλ/τρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ  κ. Στέλλα Κοβλακά και ο Δ/ντης των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ κ. Στέλιος Ροντήρης, μίλησαν στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Ικαριακή Ραδιοφωνία για τον σκοπό του ταξιδιού τους αλλά και την πορεία του Έργου. Ο Βουλευτής  κ. Σεβαστάκης, αφού ευχαρίστησε όλους τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για το ενδιαφέρον τους αναφορικά με το Έργο , υπογράμμισε την καθοριστικής σημασίας τροπολογία που υπέγραψε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, η οποία έδωσε την απαραίτητη ώθηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσής του συγκεκριμένου Υβριδικού Ενεργειακού Έργου στην Ικαρία.

Κατόπιν επισκέφθηκαν τον ΤΣΠ Αγίου Κηρύκου παρουσία του διευθυντή κ. Πλάκα αλλά και των εργαζόμενων.

Το απόγευμα της Δευτέρας, μετέβησαν στο χωριό Άγ. Δημήτριος, όπου και πραγματοποιήθηκε η επιστημονική παρουσίαση της μέχρι τώρα  ιστορίας, αλλά και της πορείας του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου από τον κ. Ροντήρη, στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού. Η εκδήλωση, παρουσία  του τ. δημάρχου Ραχών κ. Καρούτσου, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών όπως και πολλών πολιτών, οι οποίοι παρευρέθησαν και πληροφορήθηκαν αναλυτικά για τη λειτουργία του Υβριδικού και κυρίως για την πορεία ολοκλήρωσής του.

Πριν την έναρξη της παρουσίασης η κ. Κοβλακά ευχαρίστησε  τα κυβερνητικά,  αυτοδιοικητικά στελέχη  και τον βουλευτή, για την συνδρομή τους στην επανεκκίνηση του έργου. Η παρουσίαση του κ. Ροντήρη κατέστησε σαφές πως το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 85% (αφού η έναρξη των εργασιών χρονολογείται από το 2009) θα ενεργοποιείται κατά στάδια και εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2019.

Την επόμενη ημέρα 7-11,στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΕΗ, του Βουλευτή και του Δημάρχου Ικαρίας κ. Στέλιου Σταμούλου, αναλύθηκε η πορεία του έργου, επισημάνθηκαν μερικές θεσμικές  εκκρεμότητες και τονίστηκε απ την πλευρά της Δημόσιας εταιρείας, η πολύτιμη συμβολή όλων των Δημοτικών αρχών διαχρονικά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις που συνθέτουν το εμβληματικό αυτό Υβριδικό Ενεργειακό Έργο. Αναλυτικά, επισκέφτηκαν το Αιολικό Πάρκο Στραβοκουντούρας, το Φράγμα Πέζι, το Συγκρότημα άνω Δεξαμενής (Προεσπέρα),τη Δημοτική Οδοποιία και το Συγκρότημα της Κάτω Δεξαμενής (Κάτω Συγκρότημα Προεσπέρας). Οι παρευρισκόμενοι διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι πως πρόκειται για ένα Πρωτοποριακό Έργο ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας με διεθνή  αναγνωρισιμότητα. Στην ξενάγηση συμμετείχαν ενεργά ο αντιδήμαρχος Ραχών κ. Σωτήρης Κόχυλας και ο δημοτικός σύμβουλος και  μηχανολόγος  κ. Αντρέας Καρούτσος, ο οποίος και έχει ασχοληθεί επισταμένως με την εξέλιξη του Έργου.

Ακόμα μια σημαντική εξέλιξη για το νομό Σάμου και  την ενεργειακή του επάρκεια  με σύγχρονους ευρωπαϊκούς όρους βρίσκεται πλέον στην τελική φάση υλοποίησης. Η πορεία ολοκλήρωσης του πρώτου Υβριδικού Ενεργειακού Έργου στην Ελλάδα ( ενός από τα ελάχιστα διεθνώς) είναι δεδομένη, όπως και η ενεργειακή επάρκεια που θα προσφέρει στα νησιά του νομού.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

  1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
  2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 ώρα ago

Αναστέλλεται η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Σαμιακά5 ώρες ago

Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος

Σαμιακά5 ώρες ago

‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο

Δήμος6 ώρες ago

Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»

Σαμιακά6 ώρες ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων

Σαμιακά8 ώρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σαμιακά10 ώρες ago

Εξιτήριο από το ΓΝ Σάμου πήραν δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό

Δήμος13 ώρες ago

Νέο απορριμματοφόρο στον στόλο του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Περιφερειακά14 ώρες ago

Ανακοίνωση της Π.Ε. Σάμου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι

Σαμιακά1 ημέρα ago

Π.Ε. Σάμου: Κανένα κρούσμα covid-19

Δημοφιλή