24.4 C
Σάμος
25/06/2024
Πολιτικά

Δ. Σεβαστάκης : Το πρώτο Υβριδικό Ενεργειακό Έργο στην Ελλάδα

Κατά το διήμερο 6&7/11/2017, επισκέφθηκαν την Ικαρία ο Βουλευτής Ν. Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, με δωδεκαμελή ομάδα ανώτατων στελεχών και επιστημόνων της  ΔΕΗ- ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. για την παρουσίαση και την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου της Ικαρίας η κατασκευή του οποίου όπως είναι γνωστό, ξαναξεκίνησε, μετά από ακινησία χρόνων .

Αμέσως μετά την άφιξή τους στο νησί, ο κ. Σεβαστάκης, η Αναπλ/τρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ  κ. Στέλλα Κοβλακά και ο Δ/ντης των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ κ. Στέλιος Ροντήρης, μίλησαν στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Ικαριακή Ραδιοφωνία για τον σκοπό του ταξιδιού τους αλλά και την πορεία του Έργου. Ο Βουλευτής  κ. Σεβαστάκης, αφού ευχαρίστησε όλους τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για το ενδιαφέρον τους αναφορικά με το Έργο , υπογράμμισε την καθοριστικής σημασίας τροπολογία που υπέγραψε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, η οποία έδωσε την απαραίτητη ώθηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσής του συγκεκριμένου Υβριδικού Ενεργειακού Έργου στην Ικαρία.

Κατόπιν επισκέφθηκαν τον ΤΣΠ Αγίου Κηρύκου παρουσία του διευθυντή κ. Πλάκα αλλά και των εργαζόμενων.

Το απόγευμα της Δευτέρας, μετέβησαν στο χωριό Άγ. Δημήτριος, όπου και πραγματοποιήθηκε η επιστημονική παρουσίαση της μέχρι τώρα  ιστορίας, αλλά και της πορείας του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου από τον κ. Ροντήρη, στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού. Η εκδήλωση, παρουσία  του τ. δημάρχου Ραχών κ. Καρούτσου, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών όπως και πολλών πολιτών, οι οποίοι παρευρέθησαν και πληροφορήθηκαν αναλυτικά για τη λειτουργία του Υβριδικού και κυρίως για την πορεία ολοκλήρωσής του.

Πριν την έναρξη της παρουσίασης η κ. Κοβλακά ευχαρίστησε  τα κυβερνητικά,  αυτοδιοικητικά στελέχη  και τον βουλευτή, για την συνδρομή τους στην επανεκκίνηση του έργου. Η παρουσίαση του κ. Ροντήρη κατέστησε σαφές πως το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 85% (αφού η έναρξη των εργασιών χρονολογείται από το 2009) θα ενεργοποιείται κατά στάδια και εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2019.

Την επόμενη ημέρα 7-11,στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΕΗ, του Βουλευτή και του Δημάρχου Ικαρίας κ. Στέλιου Σταμούλου, αναλύθηκε η πορεία του έργου, επισημάνθηκαν μερικές θεσμικές  εκκρεμότητες και τονίστηκε απ την πλευρά της Δημόσιας εταιρείας, η πολύτιμη συμβολή όλων των Δημοτικών αρχών διαχρονικά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις που συνθέτουν το εμβληματικό αυτό Υβριδικό Ενεργειακό Έργο. Αναλυτικά, επισκέφτηκαν το Αιολικό Πάρκο Στραβοκουντούρας, το Φράγμα Πέζι, το Συγκρότημα άνω Δεξαμενής (Προεσπέρα),τη Δημοτική Οδοποιία και το Συγκρότημα της Κάτω Δεξαμενής (Κάτω Συγκρότημα Προεσπέρας). Οι παρευρισκόμενοι διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι πως πρόκειται για ένα Πρωτοποριακό Έργο ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας με διεθνή  αναγνωρισιμότητα. Στην ξενάγηση συμμετείχαν ενεργά ο αντιδήμαρχος Ραχών κ. Σωτήρης Κόχυλας και ο δημοτικός σύμβουλος και  μηχανολόγος  κ. Αντρέας Καρούτσος, ο οποίος και έχει ασχοληθεί επισταμένως με την εξέλιξη του Έργου.

Ακόμα μια σημαντική εξέλιξη για το νομό Σάμου και  την ενεργειακή του επάρκεια  με σύγχρονους ευρωπαϊκούς όρους βρίσκεται πλέον στην τελική φάση υλοποίησης. Η πορεία ολοκλήρωσης του πρώτου Υβριδικού Ενεργειακού Έργου στην Ελλάδα ( ενός από τα ελάχιστα διεθνώς) είναι δεδομένη, όπως και η ενεργειακή επάρκεια που θα προσφέρει στα νησιά του νομού.

 

 

Related posts

Συνάντηση Βουλευτή Νομού Σάμου με τον Υπουργό Υγείας

admin

Η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

admin

Απάντηση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας σε Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου

admin

50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Σάμο

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Προχωράμε με τις αξίες μας. Ευχαριστώ για την ψήφο σας!

admin

Το ΚΚΕ ανεβαίνει στη 2η θέση στο Ν.Σάμου με ποσοστό 20,95%

admin

Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Σάμου: “Το μήνυμα που ελήφθη”

admin

Στεφανάδης: Ο Ελληνικός λαός μίλησε και έστειλε το μήνυμά του προς όλους

admin

Ευρωεκλογές: Πρώτος σε σταυρούς ο Γιώργος Αυτιάς

admin