18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

Η ΑΚΙΣ στην τοπική κοινότητα Σκουραιίκων

Επίσκεψη πραγματοποίησε η Δημοτική παράταξης ΑΚΙΣ στην τοπική κοινότητα Σκουραιίκων την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.Κατά την διάρκεια της επίσκεψης έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Χατζηχρήστο  άλλα από και τους κατοίκους του χωριού. Τα βασικότερα προβλήματα των Σκουραιίκων είναι τα εξής:

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδροδοτείται από δύο πηγές, τη Δήμιζα και τα Ξουδμέϊκα, από δύο γεωτρήσεις και από ένα πηγάδι. Επίσης, στο χωριό υπάρχει μία κύρια δεξαμενή 80 κυβικών, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού δίπλα στη γεώτρηση και μία 180 κυβικών που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για την ύδρευση των παραλιακών οικισμών του χωριού: Πεύκου, Κάμπου, Ψιλής Άμμου και Πέρρη. Η χλωρίωση γίνεται με αυτόματο χλωριωτή, ενώ τακτικά παίρνονται δείγματα για την εξέταση της καταλληλότητας του νερού. Η κατανάλωση του νερού χρεώνεται στους κατοίκους βάσει των ενδείξεων υδρομετρητών. Προ πενταετίας περίπου ανιχνεύτηκε στην γεώτρηση που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού αυξημένο αρσενικό και αποφασίστηκε η τοποθέτηση φίλτρων. Σήμερα απαιτείται επανέλεγχος και συντήρηση των φίλτρων.

Τον περασμένο Αύγουστο παρουσιάστηκε σοβαρή έλλειψη ύδατος, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η παρέμβαση του Δήμου προκειμένου να υδροδοτηθεί το χωριό από μία πηγή, ονόματι Φλεβίτσα, που βρίσκεται εντός των ορίων της γειτονικής κοινότητας Νεοχωρίου. Σήμερα, παρότι παρήλθαν σχεδόν τρεις μήνες, το πρόβλημα της λειψυδρίας όχι μόνο δεν διορθώθηκε, αλλά η ολιγωρία του Δήμου να προχωρήσει άμεσα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στην υδροδότηση του χωριού, έφερε τόσο τους πρόεδρους όσο και τους κατοίκους των γειτονικών χωριών Νεοχωρίου και Σκουραιίκων σε έντονη διαμάχη μεταξύ τους.

Για την άρδευση του χωριού χρησιμοποιείται η πηγή Πέρα Βρύση και εφόσον υπάρχει επάρκεια ύδατος και η πηγή Δήμιζα.

Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα. Αίτημα του προέδρου εδώ και κάποια χρόνια είναι η κατασκευή δύο φρεατίων στον κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης, προκειμένου να υπάρχει συνεχή ροή και να αποφεύγεται το βούλωμα του αγωγού. Επίσης, από τον περασμένο Μάιο δόθηκε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη η επισκευή σπασμένου αγωγού λυμάτων στην κάτω γειτονιά, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει διορθωθεί το πρόβλημα και οι κάτοικοι παραπονούνται για έντονη δυσοσμία.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία με δύο φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ. Ο πρόεδρος έχει ζητήσει την αντικατάσταση των σπασμένων κάδων. Κάθε Πέμπτη διατίθεται στο χωριό εργάτης καθαριότητας.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού παρουσιάζει μία μικρή καθυστέρηση. Έχει ζητηθεί επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε δύο σημεία στις νότιες γειτονιές του χωριού με την τοποθέτηση, αντίστοιχα, δύο κολώνων της ΔΕΗ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά ενέργεια.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη φετινή χρονιά η συντήρηση των αγροτικών δρόμων του χωριού, βγήκε τελείως εκτός προγραμματισμού, αφού μόλις τον Οκτώβριο, από τις αρχές της ανοίξεως που θα έπρεπε να ξεκινάει η συντήρηση, ανατέθηκε η εργασία της συντήρησης σε ιδιώτη. Στο χωριό συντηρήθηκαν μόλις και μετά βίας οι ελάχιστοι αναγκαίοι αγροτικοί δρόμοι με εργασία τεσσάρων ημερών.

Υπάρχει υπόσχεση της περιφερειακής ενότητας Σάμου για επίστρωση ασφάλτου σε δύο δρομολόγια που συνδέουν τους παραλιακούς οικισμούς, Πεύκου – Κάμπου 100 μέτρων περίπου και Πεύκου – Μπάλου 1200 μέτρων.

Ζητήθηκε από τους κατοίκους η ανάγκη να αποπερατωθεί η σκυροδέτηση σε συνολικό μήκος 3 χιλιομέτρων περίπου, στο δρομολογίου που ενώνει το χωριό τους με τους Σπαθαραίους. Ανέφεραν ότι η διαπλάτυνση και η σκυροδέτηση του δρομολογίου αυτού είναι ένα σημαντικό έργο που θα προσελκύσει επισκέπτες στην περιοχή.

Το χωριό δεν εξυπηρετείται οδικώς με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Το ζήτημα της οδικής σύνδεσης απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου, οι κάτοικοι το θεωρούν πάρα πολύ σοβαρό και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η συντήρηση και η βαφή των εξωτερικών επιφανειών του σχολείου, όπου στεγαζόταν παλαιότερα ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού. Επίσης, απαιτείται η συντήρηση και η βαφή των εξωτερικών επιφανειών του κοινοτικού καταστήματος, καθώς και η αντικατάσταση των κουφωμάτων αυτού.

Οι κάτοικοι ζήτησαν να γίνει πλακόστρωση του κεντρικού δρόμου του χωριού. Ο δρόμος είναι σπασμένος και με πολλές επισκευές και όπως ανάφεραν το χωριό τους είναι από τα μοναδικά χωριά στο οποίο δεν έχει γίνει η παραμικρή πλακόστρωση δημόσιου χώρου.

Ζητήθηκε να γίνει περίφραξη στην παιδική χαρά του χωριού και να συντηρηθούν – επισκευασθούν τα όργανα της παιδικής χαράς.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό το επισκέπτεται αγροτικός ιατρός μία φορά την εβδομάδα. Στο ιατρείο ζητήθηκε να τοποθετηθεί ένα θερμαντικό σώμα.

Στο χωριό δραστηριοποιούνταν ο πολιτιστικός σύλλογος «ΕΙΡΗΝΗ», εδώ και τέσσερα χρόνια ο σύλλογος έχει αναστείλει την λειτουργία του για οικονομικούς λόγους.

Προτάθηκε ένα τμήμα του σχολείου να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο.

 

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin